Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Heleneborgsgatan 10 B, 2 tr
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 2 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2,5 rum och kök
  [Area] => 68,4 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 503 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband och basutbud kabel-tv )

Heleneborgsgatan 10 B

LJUS, TRIVSAM OCH INSYNSSKYDDAD HÖRNLÄGENHET MED NYRENOVERAT KÖK

FOTO: BOUKARI STYLING: AHLQVIST TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Heleneborgsgatan 10 B, 2 tr
Område
Södermalm - Högalid
Våning
2 av 6, hiss finns
Rum
2,5 rum och kök
Area
68,4 kvm
föreningens information
Avgift
3 503 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband och basutbud kabel-tv

Driftskostnader

El
2 500 kr/år
Försäkring
3 142 kr/år
Övrigt
1 200 kr/år
Total driftskostnad
6 842 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Två vuxna och två barn. Gas är övrigt.

planskiss

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1923–1924 Lindström & Waller

1925 flyttade de första hyresgästerna in i det pampiga huset på Heleneborgsgatan 10, på tomten Hyveln 29. Huset är en storslagen byggnad i sex våningar med två trapphus som nås via en grind och välvd portal från Heleneborgsgatan. Fasaden är i huvudsak slammad i en röd nyans och pryds bland annat av lisener, stiliserade kapitäl, burspråk och prydnadsgavlar. Fönstren är målade i brunt och är klassicistiskt spröjsade med tre glas i varje båge. Läget på den höga klippan är extraordinärt och byggnaden är i mycket fint ursprungligt skick. Ritningarna till huset är signerade Carl-Robert Lindström och Arkitekt & Byggnadsbyrån Ivar Nyqvist där Lindström var anställd en tid. Carl-Robert Lindström var verksam i både Uppsala och Stockholm och har ritat till exempel Centralbadet och tidningen Upsalas hus i Uppsala och flera bostadshus runt om i staden i Stockholm, däribland de närliggande husen på Heleneborgsgatan. Smärre förändringar i planer och vindsvåning kom dock att utföras på Hyveln 29 innan huset stod klart och för dessa stod arkitekt Oscar Waller. I entréhallen finns en vacker plafondmålning från 1925, troligtvis målad av konstnären John Jönsson. Brf Hyveln 129 är en trevlig, engagerad och välskött förening som bildades 1982. Föreningen har tre gemensamma terrasser – Riddarfjärdsterrassen med utsikt mot Riddarfjärden, Heleneborgsterrassen som ligger mellan Heleneborgsgatan och innergården och Pålsundsterrassen som vetter mot Pålsundsberget. Riddarfjärdsterrassen med kvällssol och fantastisk utsikt är bokningsbar vilket är praktiskt när man vill ställa till med kalas. Föreningens olika arbetsgrupper ordnar olika evenemang som julglögg och vårfest och ser till att gårdarna sköts alla årstider. I byggnaden finns gemensam tvättstuga, soprum och cykel- och barnvagnsförråd.

FÖRENINGEN

Brf Hyveln 129

Antal lägenheter

Brf Hyveln 129 bildades 1982 och består av 50 lägenheter med bostadsrätt. Föreningen äger marken och är en s.k. äkta förening.

Ekonomi

Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar. De långfristiga skulderna ligger på 7,88 mkr, dvs 1 835 kr/kvm bostadsrättsyta. En mycket låg belåningsgrad då snittet för en välskött förening på Södermalm ligger på ca 6 000 kr/kvm. Från och med nästa år planeras amorteringar på ca 240 tkr årligen. Föreningen visade 2018 positivt resultat (plus 293 tkr).

Renoveringar

2018 stamspolning, inspektion skyddsrum, brandsäkra dörrar vid elcentralen, arbete med ventilationssystem. 2017 godkänd ovk. Stammarna byttes i slutet av 70-talet förutom några som byttes 1984/1985. Stammarna har filmats för att kontrollera skick och stamspolning genomförs regelbundet.

Kommande renoveringar

Arbeten pågår fortlöpande för att underhålla fastigheten. Just nu arbetar föreningen med brandfrågor och energieffektivisering.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Peter Dolk och den tekniska av Håkan Larsson.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, hos Brandkontoret.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett källarförråd på ca 4-6 kvm.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har tre trevliga terrasser med sittmöbler och odlingar. En med fantastisk utsikt ut mot Riddarfjärden, en mot Heleneborgsgatan och slutligen en i nordväst mot Pålsundsparken. Terrassen mot Riddarfjärden är bokningsbar för medlemmarna och där finns också en gasgrill. Cykel- och barnvagnsförråd som är stort och lättillgängligt via Heleneborgsgatan. Tvättstuga med tre tvättmaskiner, torktumlare, mangel och två torkskåp.

Juridisk person

Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Stockholms stadsnät med en obligatorisk avgift på 74 kr/mån. Kabel-tv via Comhem, basutbudet ingår i månadsavgiften.

Kontroll:

Uppgifterna ovan kommer från föreningens hemsida, årsredovisning 2018 samt kontakt med ordförande 14 nov 2019.

OMRÅDET

Heleneborgsgatan är en trivsam och fin gata med många stilfulla byggnader och familjära kvartersrestauranger och småföretag. Här har du det bästa av två världar - du bor nära både det urbana Hornstull och granne med lantliknande miljöer och pickande höns. Granngården Kristinehovs Malmgård är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer och fin trädgård med öländska dvärghöns. Bostaden ligger intill, och har utsikt mot, Pålsundsparken. Pålsundsberget i mitten av parken är sedan 1997 är ett naturminne på grund av sina geologiska och botaniska naturvärden, ett av två naturminnen i hela Stockholms stad (det andra är ett flyttblock i Vårberg). Kvarteren ger dig även andra gröna lungor och trevliga promenadstråk längs med vatten. Vid Hornstull skruvas pulsen upp och du har massor av butiker, serviceinrättningar, restauranger, caféer och kommunikationer med tunnelbana och buss. Buss 66 som går mellan Sofia och Reimersholme har hållplats precis vid huset.