Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Blecktornsstigen 6
  [Område] => Södermalm - Sofia
  [Våning] => 1 av 2, ej hiss
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 92 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 5 189 kr/mån inkl; värme, v/a, bredband, kabel-tv
)

Blecktornsstigen 6

EN HEMLIG OAS MITT PÅ SÖDERMALM – VACKERT OCH VÄLKOMNANDE 1920-TAL

FOTO: SPINELL STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Lina Axelsson
Mäklarassistent

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Blecktornsstigen 6
Område
Södermalm - Sofia
Våning
1 av 2, ej hiss
Rum
4 rum och kök
Area
92 kvm
Avgift
5 189 kr/mån inkl; värme, v/a, bredband, kabel-tv

Driftskostnader

El
9 000 kr/år
Övrigt
7 500 kr/år
Total driftskostnad
16 500 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Övrigt: gas

planskiss

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Engström, Pettersson & Lundqvist 1926

Kvarteret Ryssjan bebyggdes under 1920-talets andra hälft av SKB. Ryssjan 1 uppfördes 1925 och ritades av Edvin Engström, Gustaf Pettersson och Sven Erik Lundqvist. Byggnaden har en lång vinkelformad huskropp i tre till fyra våningar med en tidstypisk och välbevarad och klassicistisk fasad som är putsad i olika gula och röda kulörer indelade av vita lisener. Fönstren är klassiskt sexrutade, ursprungliga och vitmålade. Huset är det äldsta huset i kvarteret och även det vackrast utsmyckade. Brf Ryssjan är en HSB-förening bildad på 1980-talet med 72 lägenheter. De boende har flera gemensamma tillgångar som fest- och möteslokal, snickarverkstad och snart en övernattningslägenhet. Dessutom en ljuvlig gård med många uteplatser och odlingar genom föreningens trädgårdsgrupp. Alltsammans ramas under året in av en riklig blomsterbonanza med bland annat klätterrosor, rhododendron, hortensior och syrener.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Ryssjan Nr 222 i Stockholm

Föreningen

HSB:s Brf Ryssjan Nr 222 i Stockholm (org. nr 716417-6955) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Ryssjan 1 år 1980. Föreningen består av ett flerbostadshus med tre sammanhängande huskroppar belägna på Blecktornsstigen 3-9 och 8-16 samt Metargatan 10-14 och omfattar 71 lägenheter med bostadsrätt och 3 lokaler med hyresrätt. Husen förenas av en stor och lummig angränsande gård. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 6 159 kr per kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av HSB Stockholm.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen.

Bredband och kabel-tv

Bredband levereras via Telenor och kabel-tv via Com Hem vars grundutbud ingår i månadsavgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Gemensamma utrymmen

Det finns två tvättstugor i föreningen, övernattningslägenhet, föreningslokal, cykelförråd, barnvagnsförråd och snickarverkstad. Mycket fin gemensam grönskande gård.

Förråd

Lägenheten disponerar två rymliga förråd på vinden (sammanlagt ca 8 kvm) samt ytterligare två förråd i källaren (sammanlagt ca 4 kvm).

Renoveringar, i urval

2021 arbetet med att färdigställa de två nya lägenheterna beräknas vara klart under slutet av 2021, 2020 installation av säkerhetsdörrar, ny tvättstuga på Blecktornsstigen, renovering av den ena av två tvättstugor, renovering av torkrum, ommålning av trapphusen, ny belysningsarmatur, byte av horisontella stammar i källargolv, 2018-2017 stambyte, installation av nya postboxar, fönsterrenovering, 2016 fasad och fönsterrenovering, 2012 fasad och fönsterrenovering.

Planerade renoveringar

Inga större renoveringar är planerade under 2021, löpande underhåll.

Städning och städdagar

Två gemensamma städdagar per år. Trappstädning sköts av den tekniska förvaltaren.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i mars 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Blecktornsområdet är ett lugnt, tyst och grönt område med kuperade och oregelbundna kvarter och mysig småstadskänsla som i sin närhet har ett stort utbud av restauranger, caféer, butiker och service i SoFo-kvarteren och runt Skanstull. Precis nedanför huset ligger Stora Blecktornsparken med stor lekplats, parklek och djur. Från fyra av lägenhetens sex fönster tittar man ut mot det vackra Blecktornet, en spännande och historisk byggnad med torn, kupoler, en vacker balkong och en trädgård full av syrenbuskar.
Idag bor ingen i huset, så man bor väldigt ostört, men Stora Blecktornet har en spännande historia. Huset är ett exempel på en malmgård och är från mitten av 1800-talet, men södra tornet har anor tillbaka till 1700-talets första hälft. Med sina två åttkantiga hörntorn är byggnaden ett karakteristiskt inslag bland Södermalms bebyggelse. Fastigheten är blåklassad enligt Stadsmuseets kulturhistoriska klassificering vilket innebär att den har ett synnerligen stort kulturhistoriskt värde.
Trakten omkring Blecktornet var ända fram till 1900-talets början lantlig med odlingsmark och enstaka äldre byggnader. Hammarby sjö sträckte sig betydligt längre upp än idag. På 1880-talet köptes Stora Blecktornet av Stockholms stad och här inrättades bland annat ett hem för ”vanartiga” pojkar.
Under 1930-talet bodde det kända konstnärsparet Anna och Ferdinand Boberg här. Paret hade återvänt från sin tillfälliga emigration i Paris och sökte en bostad i Stockholm. Innan de flyttade in gjordes en genomgående renovering av Ferdinand, som var arkitekt, och det finns fortfarande spår kvar efter deras inredning. I norra flygeln hade Anna sin ateljé. På vår adress finner du att flera idrottsanläggningar ligger i närheten, till exempel Kanalplan och Skanstullshallen, och längs Årstaviken finns fina motionsstråk. Den som har bil har sällan problem att hitta parkeringsplats i området då det bara finns en infart till kvarteren vilket begränsar antalet bilar.