Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Doktor Abelins gata 2
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 0.5 av 4, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 44 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Tomtareal] => [Avgift] => 2 172 kr/mån inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv )

Doktor Abelins gata 2

LUGN OCH MYSIG TJUGOTALSTVÅA MED BEVARADE ORIGINALDETALJER

FOTOGRAFI: BOUKARI STYLING: AHLQVIST TEXT: PETTERSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Doktor Abelins gata 2
Område
Södermalm
Våning
0.5 av 4, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
44 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
2 172 kr/mån inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv

Driftskostnader

Försäkring
3 245 kr/år
Total driftskostnad
3 245 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: 1927 Sven Wallander

Fastigheten Postiljonen 13 i hörnet Doktor Abelins gata och Samaritgränd uppfördes under åren 1927-1928 för HSB. Arkitekt var Sven Wallander som ritade det mesta HSB byggde runt om i staden vid denna tid. Postiljonen 13 är ett typiskt 1920-talshus med stora spröjsade sexrutade fönster. Bottenvåningen är rusticerad och fasaden är slätputsad och sparsamt dekorerad. De höga entréerna i ek och glas och de välbevarade trapphusen imponerar. Huset har fem våningar med bostäder och två butikslokaler gatuplanet. Fastigheten är i ett fint ursprungligt skick då den har inte genomgått några större förändringar under årens lopp utan har bibehållit det mesta sedan byggåret. Brf Postiljonen 13 är en stor, stabil och trevlig förening med 147 lägenheter och nio lokaler med hyresintäkter. För de boende finns en stor lummig och lugn innergård med utemöbler och grill, och invändigt finns bland annat en gästlägenhet, festlokal, fyra tvättstugor, cykelförråd och miljörum.

FÖRENINGEN

Brf Postiljonen

Föreningen

Brf Postiljonen (org. 702001-6981) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Postiljonen 13 år 1927. Föreningen består av ett flerbostadshus på adresserna Wollmar Yxkullsgatan 48 A-D, Samaritgränd 7-9 samt Doktor Abelins gata 2 och omfattar 147 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lokaler med hyresrätt.

Ekonomi

Föreningen har varit skuldfria fram till våren 2020, då man tog lån för investering i bergvärme. De långfristiga skulderna uppgår till ca 3,965 mkr. Det ger oss ett nyckeltal om 739 kr/kvm bostadsrättsyta. Det finns ca 6,6 mkr i föreningens kassa. De senaste bokslutsåren har föreningen gått med vinst (2020 plus 796 tkr och 2019 plus 389 tkr). Lokalintäkterna uppgår ett normalår till över en halv miljon kr. Föreningen har även genomfört kostnadsbesparingar i form av bergvärme, gemensamhetsel samt omförhandlingar av avtal. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar men det kan ske en liten justering uppåt senare i år eller under 2023.

Förvaltning

Ekonomisk och teknisk förvaltning sköts av Storholmen förvaltning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Brandkontoret.

Mark

Föreningen äger marken.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på ca 1 250 kr av köparen och en pantsättningsavgift om ca 500 kr/pant.

Renoveringar, i urval

2021 fasad, fönster och balkonger ut mot gatorna. 2019 bergvärme och gemensamhetsel installeras, stamspolning, besiktning av fasad och balkonger, påbörjat upphandling av entreprenör, 2015 målning av tak, 2013 stamspolning, 2012 renovering av balkonger samt fasad mot innergård, 1990 renovering av tak, 1982 stambyte, 1974 fasadrenovering.

Planerade renoveringar

Föreningen har inga större planerade renoveringar.

Bredband och kabel-tv

Fiberuppkoppling via Bahnhof, en obligatorisk kostnad om 85 kr/mån. Basutbud kabel-tv via Tele-2 (tidigare Comhem) ingår i månadsavgiften.

Gemensamhetsel

Föreningen har ett gemensamt el-avtal. Det är en fast kostnad per månad på 60 kr och därefter efter förbrukning.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en välskött lummig gård med utemöbler och grill. Det finns även två cykelförråd, barnvagnsförråd, hobbyrum, samlings-/festlokal med enkel köksvrå, bord, stolar samt bordspingis, kan bokas utan kostnad och belägen på källarplan i Wollmar Yxkullsgatan. Övernattningslägenhet med våningssäng, toalett men ej dusch, belägen på Doktor Abelins gata, hyrs ut till föreningens medlemmar för 150 kr/natt.

Tvättstugor

Föreningen har fyra tvättstugor som ligger i porten till Wollmar Yxkullsgatan 48 C/D men nås även från gården. Tre av tvättstugorna är bokningsbara medans den fjärde är en drop-in.

Städning

Trappstädning sköts på entreprenad.

Juridisk person/Delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras med en lägsta ägarandel om 10 %.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd på ca 8 kvm.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen den juni 2022. Uppgift som är av särskild vikt för spekulant bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET


Doktor Abelins gata är en fin liten tvärgata belägen mellan Wollmar Yxkullsgatan och Krukmakargatan. Endast sex fastigheter, tre på varje sida, och byggda under ungefär samma tidsperiod, vetter mot gatan. Doktor Abelin, eller Hjalmar August Abelin, var en överläkare specialiserad på barnsjukdomar som fick ge namn åt gatan 1927 då den anlades. Barnsjukhuset Samariten (nedlagt 1974) låg då precis i närheten. Det lite kuperade området är lugnt och stilla, men ligger bara ett fåtal minuter från såväl Hornsgatan och Zinkensdamm som Mariatorget och Medborgarplatsen. Samma sak med tunnelbana, bussar och pendel- och lokaltåg vid Södra station. I grannskapet finns flera bra matbutiker, bland annat Paradiset matmarknad. När du söker grönska och avkoppling har du hela Tantolunden för dina fötter.