Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Doktor Abelins gata 2
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 0.5 av 4, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 44 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Tomtareal] => [Avgift] => 2 172 kr/mån inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv )

Doktor Abelins gata 2

LUGN OCH MYSIG TJUGOTALSTVÅA MED BEVARADE ORIGINALDETALJER

FOTOGRAFI: BOUKARI STYLING: AHLQVIST TEXT: PETTERSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Doktor Abelins gata 2
Område
Södermalm
Våning
0.5 av 4, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
44 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
2 172 kr/mån inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv

Allmänt om fastigheten

Försäkring
3 245 kr/år
Total driftskostnad
3 245 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

DOKUMENT & MEDIA

Arkitekturen

Arkitekt: 1927 Sven Wallander

Fastigheten Postiljonen 13 i hörnet Doktor Abelins gata och Samaritgränd uppfördes under åren 1927-1928 för HSB. Arkitekt var Sven Wallander som ritade det mesta HSB byggde runt om i staden vid denna tid. Postiljonen 13 är ett typiskt 1920-talshus med stora spröjsade sexrutade fönster. Bottenvåningen är rusticerad och fasaden är slätputsad och sparsamt dekorerad. De höga entréerna i ek och glas och de välbevarade trapphusen imponerar. Huset har fem våningar med bostäder och två butikslokaler gatuplanet. Fastigheten är i ett fint ursprungligt skick då den har inte genomgått några större förändringar under årens lopp utan har bibehållit det mesta sedan byggåret. Brf Postiljonen 13 är en stor, stabil och trevlig förening med 147 lägenheter och nio lokaler med hyresintäkter. För de boende finns en stor lummig och lugn innergård med utemöbler och grill, och invändigt finns bland annat en gästlägenhet, festlokal, fyra tvättstugor, cykelförråd och miljörum.

FÖRENINGEN

Brf Postiljonen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Postiljonen 13. Föreningen består av 147 lägenheter med bostadsrätt och 9 lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekt Sven Wallander.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1927. Föreningen är äkta och äger marken där fastigheten står.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är Storholmen. Den externa revisionen från Toresson Revision. Fastighetsskötsel sköts av Storholmen fastighetsförvaltning.

Renoveringar

Fasadrenovering 1974. Stambyte 1982. Takrenovering 1990. Byte av elstigar 1992. Renovering av balkonger och fasad mot innergården 2012. Spolning av stammar 2013 och 2019. Installation av bergvärme och gemensamhetsel 2019.

Kommande renoveringar

Planerade renoveringsarbeten under 2020 är renovering av tak, balkonger mot gatan samt omputsning av fasad mot gatan. Föreningen har dock bestämt sig för att avvakta med dessa arbeten under rådande omständigheter. Fasadrenovering kan komma att bli aktuellt. Mindre löpande underhåll sker enligt underhållsplan.

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening och har varit skuldfria fram tills nu, då man tog lån på 4,23 mkr för investering i bergvärme (klart i början på december). Det ger oss ett nyckeltal om 779 kr/kvm bostadsrättsyta. En mycket låg nivå då snittet för en välskött förening på Södermalm ligger på ca 6 000 kr/kvm bostadsrättsyta. De långfristiga skulderna uppgår till ca 3.97 mkr. De senaste bokslutsåren har föreningen gått med vinst. Föreningen har årliga lokalintäkter på ca 300 tkr. Föreningen har även genomfört kostnadsbesparingar i form av bergvärme, gemensamhets-el samt omförhandlingar av avtal. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar, en viss justering uppåt kan komma pga kommande renoveringsbehov. En fast avgift för el tillkommer om 60kr/mån och elen betalas direkt till föreningen och tillkommande kostnad debiteras efter förbrukning. Föreningen har gemensamhets el.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Bostadsrätternas medlemsförsäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för trappstädning och är inget de boende själva behöver sköta.

Hushållsel

Gemensam debitering av hushållsel, individuell förbrukning faktureras enskild medlem i samband med avgiftsavisering.

Tvättstuga

Föreningen har fyra tvättstugor (två tvättmaskiner, torkskåp och torktumlare i varje) varav en är drop-in med god tillgänglighet.

Gemensamma utrymmen

Två cykelförråd, barnvagnsförråd, hobbyrum, samlings-/festlokal med enkel köksvrå, bord, stolar samt bordspingis. Kan bokas utan kostnad. Belägen på källarplan i Wollmar Yxkullhuset. Övernattningslägenhet på Doktor Abelins gata, våningssäng med en dubbel nere och en enkel i överslafen. Toalett men ej dusch (150 kr/natt).

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 4,5 kvm golvyta.

Bredband och kabel-tv

Bredband via fiber och anslutning mot Bredband 2 eller via Comhems kabel-tv-nät. Kabel-tv via Comhem (basutbud ingår i månadsavgiften).

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Minsta ägarandel vid delat ägande är 10 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2020-08-26, årsredovisning 2019, föreningens hemsida och säljaren. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET


Doktor Abelins gata är en fin liten tvärgata belägen mellan Wollmar Yxkullsgatan och Krukmakargatan. Endast sex fastigheter, tre på varje sida, och byggda under ungefär samma tidsperiod, vetter mot gatan. Doktor Abelin, eller Hjalmar August Abelin, var en överläkare specialiserad på barnsjukdomar som fick ge namn åt gatan 1927 då den anlades. Barnsjukhuset Samariten (nedlagt 1974) låg då precis i närheten. Det lite kuperade området är lugnt och stilla, men ligger bara ett fåtal minuter från såväl Hornsgatan och Zinkensdamm som Mariatorget och Medborgarplatsen. Samma sak med tunnelbana, bussar och pendel- och lokaltåg vid Södra station. I grannskapet finns flera bra matbutiker, bland annat Paradiset matmarknad. När du söker grönska och avkoppling har du hela Tantolunden för dina fötter.