Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Högalidsgatan 34B
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 33 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
31m² enligt lägenhetsförteckning [Tomtareal] => [Avgift] => 1 411 kr/mån Inkl värme, vatten, sophämtning, trappstädning, tvättstuga och ComHem basutbud )

Högalidsgatan 34B

Minitvåa med vidunderlig utsikt i hjärtat av Högalid

TEXT:NYSTED STYLING:RYDMAN FOTO:OZOLLAPA

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Högalidsgatan 34B
Område
Södermalm
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
33 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
31m² enligt lägenhetsförteckning
Avgift
1 411 kr/mån Inkl värme, vatten, sophämtning, trappstädning, tvättstuga och ComHem basutbud

Allmänt om fastigheten

El
1 000 kr/år
Försäkring
1 200 kr/år
Övrigt
2 664 kr/år
Total driftskostnad
4 864 kr/år
Kommentar
Övrigt avser kostnaden för gas

Arkitekturen

Arkitekt: E. Hjelm 1912

Kvarteret Muttern bebyggdes till största delen mellan 1909 och 1916. Tomt nummer 13 med adress Högalidsgatan 34 uppfördes 1912-1914. Flera byggherrar var inblandade och huset ritades om flera gånger. Det slutgiltiga bygget ritades av E Hjelm. Han hade även rollerna som byggmästare och byggherre, och saknade troligtvis formell arkitektutbildning. Husets fasad är sannolikt ett resultat av en ombyggnad i skiftet mellan 1940- och 1950-talen. Innan det kröntes portalerna av dekorativa reliefer inspirerade från växtriket och fönstren hade småspröjsad överdel, typiska detaljer för jugenderan. Det var även i samband med denna renovering som huset fick centralvärme. Bf Ansgarius upa bildades redan 1920 och fyller alltså 99 år i år. Här finns 54 bostadsrätter och sex lokaler som hyrs ut, fördelade på ett gatuhus i sex våningar och ett gårdshus i fyra. Fasaden är idag grovt spritputsad i en beige nyans och ligger med härligt söderläge mot Högalidsparken. Föreningen har två innergårdar, en mindre där det finns cykelparkering under tak, och en större med utemöbler och grill bland gräs och planteringar. Tvättstuga med två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och torkrum finns i husets källare.

FÖRENINGEN

Bf Ansgarius upa

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Muttern 13 i Stockholms kommun. Fastigheten består av ett flerbostadshus i 6 våningar med totalt 54 lägenheter (67 andelar) dessutom finns det 6 lokaler upplåtna med hyresrätt. Storleken på lägenheterna varierar från mindre ettor upp till fem rum och kök. Den totala boytan är 2 300 kvm.

Föreningen bildades

Fastigheten förvärvades redan 1920. Snart dags för 100-årsjubileum!

Avgifter

I avgiften ingår det värme, vatten och kabeltv - basutbud.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår till 1099 000Kr enligt årsredovisningen för 2018 och skuldsättningen per kvm är 435kr per BOA. Föreningen jobbar med budgeten och sätter den i slutet av November. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Övriga utrymmen

Tvättstuga finns i källaren med 2st tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp. På stora gården finns sittgrupper, sandlåda, gungställning, grill och en gräsyta. Cyklarparkeringen är på lilla gården. Vindsförråd. WC/Dusch finns i källaren.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Freja Ekonomi AB samt av föreningen.

Renovering

2017 Renovering hiss. 2015 Takrenovering. 2014 - 2015 Gårdsrenovering samt fönsterrenovering. 2010 Säkerhetsdörrar samt målning av trapphus. 2008 Balkongbygge och byte badrumsstammar (detta görs kontinuerligt vid renovering av badrum). 1995 - 2004 Samtliga köksstammar har bytts. 2001 Köksstammen 2003 - 2004 Elstigare byttes. 1994 - 1995 Fasaden putsades om. Stammarna byts lägenhets för lägenhet.

Delat ägande

Accepteras föräldrar/barn med minst 5%.

Kommande renoveringar

Nästa år planerar föreningen OVK åtgärder som vi ska genomföra. Underhåll av yttertak och målning av fönster på gathuset mot stora gården (ett begränsat antal. Föreningen räknar inte med att behöva ta nya lån för dessa åtgärder.

Ekonomi

Föreningen är välskött och stabil med mycket låga avgifter vilket möjliggörs av låg skuldsättning 435 kr/kvm bostadsrättsyta, och goda intäkter från lokalhyror.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift om ca 2.5% PBB kr från säljaren samt en pantsättningsavgift om ca 1% PBB kr per pant.

TV/Bredband

Huset är anslutet till ComHem. Fiber finns också indraget. Abonnemang tecknas av den enskilde medlemmen. Kabel-tv ingår

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd & ett källarförråd

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fullvärdesförsäkring finns via Allians. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens ordförande 2019-10-31, säljaren samt årsredovisningen för 2018. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Att bo nära både det urbana Hornstull och dessutom granne med lantliknande miljöer och pickande höns, är verkligen att ha det bästa av två världar. Här bor du mittemot den fina Högalidsparken och - kyrkan och i grannkvarteret ligger Kristinehovs Malmgård, en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer och fin trädgård. Där deltar man i ett genbanksprojekt för att försöka rädda den öländska dvärghönan från utrotning. Hönsen får spatsera kring fritt i närområdet och är mycket omtyckta. Kvarteren ger dig även flera gröna lungor, som Skinnarviksberget och Långholmen, och trevliga promenadstråk längs med vatten. Vid Hornstull skruvas pulsen upp och du har massor av butiker, serviceinrättningar, restauranger, caféer och kommunikationer med tunnelbana och buss.