Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Sparfvenfeltsgatan 7
  [Område] => HAMMARBYHÖJDEN
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 43 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 812 kr/mån inkl. värme, vatten, 100 mbit/s bredband, kabel-tv bas )

Sparfvenfeltsgatan 7

LJUS OCH GENOMGÅENDE FUNKISTVÅA HÖGST UPP I HUSET

TEXT: ENGSTRÖM STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: BOUKARI

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sparfvenfeltsgatan 7
Område
HAMMARBYHÖJDEN
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
43 kvm
föreningens information
Avgift
2 812 kr/mån inkl. värme, vatten, 100 mbit/s bredband, kabel-tv bas

Driftskostnader

El
1 800 kr/år
Försäkring
2 976 kr/år
Total driftskostnad
4 776 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Wolter Gahn 1936

Ett av Hammarbyhöjdens första bostadshus stod klart 1936, fastigheten har beteckningen Humlan 5 och är uppförd med en stilig fasad i gulröd puts. Det är ett av Stockholms första barnrikehus, bostäder som byggdes för mindre bemedlade barnrika familjer, och det är ritat av ingen mindre än Wolter Gahn för det då nybildade Familjebostäder. Gahn var mycket aktiv för tiden och räknas till en av de svenska funktionalismens pionjärer. Humlan 5 tillhör ett av Stockholms första och mest konsekvent genomförda smalhusområden, där husen är elegant placerade med naturmark runt huskropparna. Fastigheten består av tre våningar samt en suterrängvåning och är utförd med funktionalismens strama fasad, här är det främst entrén i trä med glasad övre del samt skärmtak som står för de dekorativa inslagen, samt de vitmålade fönstren. Byggnaden med det stiligt flacka sadeltaket är välbevarad som gott exempel på 1930-talets strama funktionalism.

FÖRENINGEN

BRF Sparfvenfelt (769618-6738)

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Sparfvenfelt (org. nr 769618-6738) innehar fastigheten Humlan 5. Föreningens bostadshus är beläget i Hammarbyhöjden och uppfördes 1936. Föreningen upplåter 32 st lägenheter med bostadsrätt, men också 3 st hyreslägenheter. Uppvärmning via fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten år 2010.

Mark

Föreningen innehar marken genom tomträtt.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo AB. Teknisk förvaltning via AB Energibevakning.

Renoveringar

I urval har följande skett. 1997, fasadrenovering. 2006, stambyte. 2011-2013, tvättstugan kom till, fjärrvärmeinstallation, fönstermålning. 2015, elcentral byggdes om, renovering av elstammar och el i i källaren. Målning och underhåll av portarna. 2016, ventilationsarbeten och OVK. 2017, oljebehandling av portar. 2018, radonmätning, energideklaration. 2019, översyn och fastighetsbesiktning, diverse asfaltering, målning av räcken, underhåll hyresrätter.

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en uppdaterad underhållsplan.

Ekonomi

Föreningens totala lån uppgår till låga 1,2 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 780 kr/kvm boyta. Detta är givetvis otroligt lågt då snittet i Hammarbyhöjden uppgår till omkring 6,000 kr. Årliga intäkter uppgår till ca 1,2 mkr. I kassan finns ca 1,9 mkr. 3 st hyresrätter finns också kvar, vilka utgör en tillgång den dagen de säljs av föreningen, vilket dock inte går att veta när det sker.

Avgifter

Inga uppgifter om planerade avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Protector Försäkring Sverige Filial. Kollektivt bostadsrättstillägg finns så detta behöver man som boende inte ha i sin egen hemförsäkring.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad städfirma. Gemensam städdag förekommer, en gång på våren.

Tvättstuga

Tvättar gör du i en fristående liten byggnad som ligger på gården. Utrustad med 3 st maskiner, 1 st torktumlare, 1 st torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Föreningen ligger i en lummig del av Hammarbyhöjden. Själva ingången till din nya lägenhet finns på ”baksidan” av huset. Där angränsar fastigheten till en grön allmänning som går under namnet Galgbacken, med sin egen spännande historia. Föreningen har lummiga gemensamma ytor med grillplats, två stora uteplatser finns för trevliga sammankomster. På ”framsidan” finns 8 st odlingslotter till förfogande för de medlemmar som har gröna fingrar. Tvättstugan ligger i ett eget hus intill odlingslotterna.

Parkering

Inga p-platser finns. Boendeparkering taxa 4 gäller i området, ett tillstånd kostar 500 kr/mån och då kan du parkera på omgivande gator.

Bredband och TV

Bredband via stadsnätet (Stokab). Gruppavtal finns via Com Hem. Internet 100/10 ingår i avgiften liksom baspaketet för kabel-tv.

Kontroll

Ovanstående grundas på officiell information från föreningen i oktober 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Det här är ett intressant område att bo i! Större delen av norra Hammarbyhöjden är lyft som särskilt kulturhistoriskt värdefull i översiktsplanen för Stockholm. Här bor du i ett område som utgör “exempel på ett väsentligt brytningsskede i svensk arkitektur och stadsbyggnadshistoria” enligt Stockholms stad. Men inte nog med att du har det vackert kring de smalhus som utgör adressen, här är det nära både till pulserande cityliv och till naturen! Runt knuten finns Hammarbybacken för den vintersportande, en rejäl tillgång, och ytterligare en kort bit bort breder friluftsområdet kring Hellasgården och Nackareservatet ut sig med tillgång till bastu, bad och vacker natur. Men stadens utbud är som sagt lättillgängligt, med Södermalm och city för allt du behöver på nära nog gång- och cykelavstånd. Liksom Hammarby Sjöstads utbud av restauranger, promenadstråk längs vattnet och närhet till Sickla med köpkvarter. Närmsta tunnelbanestation är Skärmarbrink, dit går du på cirka fem minuter. Knutpunkten Gullmarsplan med tunnelbana, tvärbana och bussar når du med tio minuters promenad.