Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Timmermansgatan 37, 4 tr
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3,5 rum och kök
  [Area] => 83 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Tomtareal] => [Avgift] => 4 340 kr/mån inkl. värme, vatten )

Timmermansgatan 37

HÖGT LÄGE OCH FÖNSTER I TRE VÄDERSTRECK - EN KÄRLEKSHISTORIA I FUNKISTAPPNING

FOTO: BOUKARI STYLING: AHLQVIST TEXT: PETTERSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Timmermansgatan 37, 4 tr
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
3,5 rum och kök
Area
83 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
4 340 kr/mån inkl. värme, vatten

planskiss

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Jerker Asplund 1935

Stören 15 med adress Timmermansgatan 37 uppfördes 1935 av byggmästare J A Wester efter ritningar av Jerker Asplund. Tillsammans uppförde de också ett delvis liknande funkishus på Folkungagatan 67. Huset är ett klassiskt funkishus med en förhållandevis stram fasad som sträcker sig runt Högbergs-, Timmermans- och Bengt Ekehjelmsgatan. Bottenvåningen är putsad i en grå nyans och här finner vi de stora skyltfönster och gröna snickerier som föreningens lokalhyresgäster får njuta av. Här hittar vi också en stramt utformad portal i sten som omger den ursprungliga porten som är utförd i trä och glas. Fasaden är putsad i en ljusgul nyans och pryds av en mängd vitmålade fönster som är en till tre lufter breda, även dessa har bevarats sedan 30-talet.

I Brf Stören 15 finns 49 lägenheter med bostadsrätt och 3 lägenheter samt 7 lokaler med hyresrätt. Hyresintäkterna uppgick under 2018 till strax under en miljon kronor.

FÖRENINGEN

Brf Stören 15

Antal lägenheter och lokaler

Brf Stören 15 är en äkta bostadsrättsförening bestående av 49 lägenheter med bostadsrätt och 3 lägenheter (37, 71 och en på 32 kvm på 4 trappor som är på väg att säljas) och 7 lokaler med hyresrätt. Föreningen bildades 2001 och förvärvade fastigheten 2010.

Ekonomi

Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar. Föreningens långfristiga skulder ligger per okt 2019 på ca 21,8 mkr men en amortering på ca 4,5 mkr kommer att ske i år. Kontakta mäklaren för en tydligare prognos med tanke på försäljning av vind och en hyresrättslägenhet. Föreningens hyresintäkter under 2018 låg på ca 919 tkr.

Vindsprojektet

Föreningen håller på att projektera för nya vindslägenheter. Arkitektritningen visar på ytterligare 325 kvm boarea och för föreningen intäkter på ca 10-12 mkr när projektet är klart. Man bör också ta i beaktande att föreningen kommer ha löpande intäkter från ytterligare 325 kvm boarea (föreningen uppskattar dessa till ca 170 tkr årligen).

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC medan Åkerlunds fastighetsförvaltning sköter den tekniska förvaltningen.

Renoveringar

2018 Totalrenovering av källaren, inkl renovering av tvättstuga, nybyggd wc samt nya förråd i källaren (Troax-förråd). 2018 Nytt värmesystem. 2018 Nytt elsystem (inkl 3-fas). 2017 Fönsterrenovering. Träramarna renoverades samt isolerglas monterades för att spara värme samt minska buller från gatan. 2015 Fasadrenovering av entréplan + byte till nya fönster i affärslokalerna. 2015 Dränering av innergården. 2014 OVK-besiktning, åtgärder av brister gjordes våren 2015. 2013 Iordningställande av ett styrelserum i källaren. 2013 Besiktning av fastighetens tak vilket visade sig vara i gott skick samt lagning av fasadens puts. 2013 Stamspolning. 2012 Nya säkerhetsdörrar samt ommålning av trapphus. 2004/2005 Takrenovering. 1988-1990 Stambyte.

Kommande renoveringar

I samband med vindsprojektet kommer föreningen att ta in pris på ny alternativt renoverad hisskorg, fasadrenovering, takomläggning med ny taksäkerhet inklusive nya värmeslingor för avisning av taket. När allt detta är klart räknar föreningen med att huset kommer att vara i toppskick.

Mark

Föreningen nyttjar marken via s k tomträtt. Avtalet löper fram till 20250630 och den årliga avgälden ligger på 278 700 kr.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad inklusive bostadsrättstillägg för medlemmarna och ansvarsförsäkring för styrelsen hos Bostadsrätternas medlemsförsäkring.

Gemensamma utrymmen

Det finns två tvättstugor (en bokningsbar och en drop-in), torkrum, barnvagnsrum, styrelserum och trevlig innergård.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar två källarförråd, båda ca 2 kvm vardera.

Bredband och kabel-tv

Fiberuppkoppling via Stockholms stadsnät med gruppavtal på (1 000/1 000 mbit/s) och en obligatorisk avgift om 79 kr/mån. Kabel-tv via Comhem, basutbud ingår i månadsavgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Föreningen tar ut en avgift för andrahandsuthyrning (max 10 % av gällande prisbasbelopp, dvs 4 650 kr år 2019), se paragraf 9 i stadgarna.

Juridisk person/delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem. Delat ägande accepteras med ett krav på 10 % som minsta ägarandel.

Städning

Trappstädning sköts av firma Anne Blom.

Kontroll

Ovanstående uppgifter kommer från från föreningens hemsida, årsredovisning 2018 samt kontakt med styrelsens kontaktperson 8 okt 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du ungefär mitt på Södermalm och har därmed bra gångavstånd till det mesta i stadsdelen. Du bor bara ett par kvarter från både Mariatorget och Medborgarplatsen och just intill Södra station, så kommunikationerna är de allra bästa för boende på denna adress. Ett flertal busslinjer trafikerar också området. Här kan du även välja och vraka bland trevliga restauranger och caféer. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan ett kvarter bort en gågata med många uteserveringar och ett mysigt folkliv. I området finns även många större och mindre parkområden, det tar till exempel inte många minuter att gå ner till Tantolunden.

Timmermansgatan fick sitt nuvarande namn fastställt år 1857, men redan 1647 omnämns den som Timbremans gathun. Namnet härrör från timmermansämbetets gård som låg i hörnet Timmermans- och Högbergsgatan, dvs där aktuell fastighet ligger idag.