Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => LM Ericssons väg 23
  [Område] => Telefonplan - Midsommarkransen
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 51 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 2 981 kr/mån Inkl; värme, v/a, bredband
)

LM Ericssons väg 23

LJUS, VÄLBEVARAD OCH VÄLPLANERAD FUNKIS MED ORIGINALKÖK

TEXT: MURÉN FOTO: HRAFNKELSDÓTTIR STYLING: AHLQVIST

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
LM Ericssons väg 23
Område
Telefonplan - Midsommarkransen
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
51 kvm
Avgift
2 981 kr/mån Inkl; värme, v/a, bredband

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

AB CAFÉ
RESTAURANG LANDET
VINTERVIKEN
SATS GYM
KLÄTTERCENTRET

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Hakon Ahlberg 1939

Brf Tellusborgshus innefattar 22 byggnader som ritades under åren 1938–1940 av trion Hakon Ahlberg, Sven Backström och Leif Reinius. Det är klassiska smalhus belägna i grönskande omgivning enligt den tidens rådande ideal kallat ”hus i park” – husen placerades fritt i grönska, till skillnad från sammanfogade i kvarter. Husen är slätputsade i olika ljusa kulörer. Föreningen består av 349 bostadsrättslägenheter samt 19 affärshyresrätter, 15 affärsrätter, 1 bostadshyresrätt och 63 garage. Föreningen har både en föreningslokal och en gästlägenhet och som de boende kan hyra, för större kalas och för långväga gäster, mycket praktiskt. Trapphusen är ljusa och fina med spiralformade trappor av slipad terrazzo och ledstång i original. I varje trapphus finns en vädringsbalkong som delas mellan de sex lägenheterna. Föreningen har två välutrustade gemensamma tvättstugor. Marken mellan husen är kuperad och grön med sittmöbler placerade på gårdarna. Husen ingår i LM-staden som skapades för de anställda vid LM Ericssons fabrik vid Telefonplan. I början av 1980-talet fick Riksantikvarieämbetet i uppgift att kulturminnesmärka tolv svenska industriminnen och då blev LM-staden en av de som fick denna utmärkelse, tillsammans med till exempel Falu Koppargruva, Karlskrona varv och fall- och slussområdet i Trollhättan.

FÖRENINGEN

Brf Tellusborgshus

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger och förvaltar 22 stycken bostadshus med 349 stycken lägenheter (samtliga bortsett en med bostadsrätt). Till detta finns 15 bostadsrättslokaler samt 19 hyresrättslokaler.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen innehar med tomträtt fastigheterna sedan år 1939. Tomträttsavtalet sträcker sig fram till 2023.

Mark

Tomträtt, bundet till och med 2023.

Förvaltare

Den ekonomiska samt tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna AB. Föreningens grönområden sköts av Nordena entreprenad.

Renoveringar i urval

Nya fiberkablar 2020. OVK 2019. Stamspolning 2018. Byte avloppsrör i mark & källargolv 2017. Omläggning av tak 2016. Byggnation gästlägenhet 2015. Nya tvättmaskiner (Valborgsmässovägen) 2013. Totalrenovering tvättstuga (Trettondagsvägen) 2007. Radonmätning (under gränsvärdena) 2006. Löpande underhåll fönster 2001-2004. Löpande renovering fasadbeläggning from 1994. Löpande fasadrenovering, 1991 och framåt). Byte elstammar under 80-talet. Stamrenovering 1977.

Kommande renoveringar

Undercentralen kommer att bytas ut under augusti/september 2020. Föreningen planerar för en fortsättning / avslutning av utbyte av de horisontella avloppsstammarna (de som ligger under källarförråden och ej kommer att påverka lägenheten), samt renovering av tak. I båda fallen har 6 fastigheter av totalt 22 stycken redan renoverats. Det formella beslutet för dessa arbeten är ej taget men planen är att utföra dessa arbeten under vintrarna 2020 / 2021 med fortsättning under 2021. Vidare planerar de även för renovering av fönster i föreningen. Inte heller för detta projekt är ett formellt beslut taget men arbetet kanske påbörjas under 2021 och kan fortsätta fram till åtminstone 2023.

Ekonomi

Föreningen har sedan husen uppfördes ägt och förvaltat husen. Belåningen är idag ca 1250kr/kvm vilket är mycket lägre än snittet på ca 6 500kr/kvm i området. Det finns inga beslut om avgiftsförändringar.

De kommande renoveringarna kommer mest troligt innebära att föreningen behöver ta upp nya lån. Styrelsen är redan i kontakt med sin bank och ytterligare banker runt en eventuell upplåning. Hittills har alla de banker de varit i kontakt med ställt sig mycket positiva till att låna ut medel till dem, även till mycket förmånliga villkor. Detta helt beroende på föreningens mycket starka ekonomi.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Parkering

Föreningen förfogar även över 63 garageplatser för uthyrning. Hyra garageplats 800 kr/månad. Hyra fastighetsgarage 900 kr/månad. Det finns även fyra st parkeringsplatser à 650 kr/månad. Mer info finns på hemsidan. Boendeparkering gäller på gatan, se information på Stockholms stads hemsida.

Städdagar

Föreningen har en gemensam höst och vårstädning under trevliga former.

Tvättstuga

I föreningen finns två stora tvättstugor (digitalt bokningssystem via hemsidan). Tvättstuga ett; Trettondagsvägen 12 - fyra stycken tvättmaskinsgrupper med totalt åtta tvättmaskiner samt en grovtvättmaskin. Här finns även centrifug, fyra torktumlare, tre torkskåp, tre torkrum samt en mangel. Den andra tvättstugan ligger tre minuter bort bredvid Valborgsmässovägen 4. Denna är utrustad med tre st tvättmaskinsgrupper med totalt 6 st tvättmaskiner, tre torktumlare, tre torkskåp, två torkrum, tre centrifuger och en mangel.

Gemensamma utrymmen

Vädringsbalkong finns i varje trapphus. Föreningen disponerar över härliga gårdar med både sittgrupper och grillar. Det finns odlingsplatser på grönområdena och föreningen har en grupp som samordnar detta. Föreningen har en nybyggd gästlägenhet med fyra sängplatser på Valborgsmässovägen som kan hyras av medlemmarna (400 kr per natt). Föreningen har även en hobbylokal (Valborgsmässovägen 11), festlokal (Trettondagsvägen 6-8). Föreningen har även grovsoprum på Trettondagsvägen 12. För medlemmarna finns 15 st cykel- /barnvagnsrum.

Bredband och Kabel-TV

Kabel-TV ComHem ingår i avgiften. Bredband genom Stockholms Stadsnät (1000/1000 mbit), ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Minsta ägarandel

Tio procent.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, avstämning med styrelsen 2020-09-09 samt årsredovisning 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Föreningens hemsida: www.tellusborgshus.se

OMRÅDET

Telefonplan är nära till allt och pendling är oerhört enkel vare sig man reser kollektivt, cykel eller bil. Tunnelbana och bussar finns mycket nära. Området är rikt på matställen och har ett härligt folkliv. Tre ställen finns till och med i samma kvarter; AB Café, Söderbergs bageri och Restaurang Landet. Kvarteren är också gröna och lummiga, husen är byggda i parkmiljö, och det finns många möjligheter till träning i närområdet.