Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Stockholmsvägen 49
  [Område] => Gamla Enskede
  [Våning] => 2 av 2, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 45 kvm
förvaltarens info [Tomtareal] => [Avgift] => 2 735 kr/mån inkl. värme & vatten )

Stockholmsvägen 49

KARAKTÄRSFULL ETAGETVÅA I RUSTIK 1910-TALSFASTIGHET

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: HENRIK

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Stockholmsvägen 49
Område
Gamla Enskede
Våning
2 av 2, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
45 kvm
förvaltarens info
Avgift
2 735 kr/mån inkl. värme & vatten

Driftskostnader

El
4 200 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
7 200 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Skogskyrkogården
Ett vackert världsarv för tankfyllda promenader.
Matateljén
En kvalitetsrestaurang i närområdet.
Enskedeparkens bageri
Ett hantverksbageri intill Enskede gårds kolonilotter och gamla mangårdsbyggnad.
Slakthusområdet
En historisk plats med ett stort utbud, som står under stor förändring.
Matboden
En kvarterskrog invid Stora Gungans väg.

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Gustaf Larson 1910

Huset på tomten Stendiket 13 uppfördes under året 1910 och för ritningarna stod arkitekt och byggnadsingenjör Gustaf Larson. Kuriosa är att han var SKB:s förste verkställande direktör, som även haft uppdraget att rita deras första hus i Vasastan. Hans penna står även bakom de kända nödbostäderna i Kvarteret Bergsryggen i Ulvsunda, men också andra kulturskyddade enfamiljshus i Gamla Enskede. Stendiket 13 är en exteriört välbevarad fastighet ritad i nationalromantikens tecken. Den 13 maj 1910 lämnades ansökan in till Stockholm stads lantegendomsnämnd om att få bebygga tomten med ett tvåvåningshus jämte vindsvåning. Den pampiga fasaden med symmetriskt placerade fönsterpartier, burspråk och gavlar samt branta mansardtak är en högst bibehållen syn även idag. Fastigheten är fint inplacerad mellan samtida enfamiljshus, granne med den tjusiga Margaretaparken. Genomförda renoveringar har tagit stor hänsyn till fastighetens ursprung och idag står här en byggnad som omgivningen fortfarande kan njuta av.

FÖRENINGEN

Brf Stendiket

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Stendiket (org. nr 702002-1346) innehar fastigheten med samma namn i Enskede. Byggnaden uppfördes 1910 och har adresserna Skogsvägen 1 och Stockholmsvägen 49. Föreningen upplåter 14 st lägenheter med bostadsrätt. Huset har en centralvärmelösning med bergvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheten sedan 2007.

Mark

Föreningens tomträttsavtal med Stockholms stad skrivs om 2028.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SCB.

Renoveringar

Se årsredovisningen för en sammanställning av underhåll. Föreningen gör partiella stambyten i samband med att medlemmar renoverar sina badrum och kök, för att göra det hela kostnadseffektivt. Cirka 2015 byttes stammar avseende denna vindslägenhet på Skogsvägen 1 enligt styrelsen. Samma år renoverades fönster, med nya energieffektiva och handbyggda fönster som stämmer väl in i fastighetens stil.

Kommande renoveringar:

Vissa partiella stambyten återstår, näst på tur avser en annan lägenhet på Skogsvägen 1.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 3,2 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 660 tkr, i kassan finns cirka 130 tkr. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 3.900 kr, snittet i Enskede uppgår till 6.000 kr.

Avgifter

Det finns ingen dialog om avgiftsförändringar i dagsläget. Man har god likviditet.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Söderberg & Partners inklusive kollektivt bostadsrättstillägg samt ansvarsförsäkring för styrelsen.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av allmänna ytor sköts av en anlitad firma. Gemensam föreningsdag förekommer två gånger per år med fokus på utemiljön.

Gemensamma utrymmen

I husets källare finns tvättstugan med nya maskiner från 2020 samt torkrum. Två tvättmaskiner, en torktumlare samt två torkskåp. I källaren finns även snickerirum samt målerirum, allmän dusch och wc samt ett gammalt skyddsrum till trädgårdsmöblerna. Den stora trädgården är en lummig plats med flera sittgrupper och grusade gångar. Tvättställning och trädgårds- samt cykelförråd finns på gården likväl som pallkragar för odling.

Parkering

Föreningen har inga bilplatser, men du kan parkera på omgivande gator (taxa 4, 500 kr/mån i boendeparkering).

Bredband

Föreningen har bredband och kabel-tv via Tele2 som tecknas av varje medlem utöver månadsavgiften.

Förråd

Till bostadsrätten (Skogsvägen 1) följer ett källarförråd om cirka 3,5 kvadrat. Nya förvaringshyllor insatta 2018 samt låsbart skåp under arbetsbänk utanför förrådet, med plats för t.ex. färg.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens informationssidor och dokument samt kontaktperson i april 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Gamla Enskede är ett trivsamt område med mycket grönska och många vackra gamla hus och promenadvägar. I närheten finns många fina grön- och naturområden som Nytorpsgärde och Nackareservatet samt det vackra världsarvet Skogskyrkogården. Vill du äta gott i närområdet gör du det bland annat på Matateljén, Gamla Enskede Matbod och Gamla Enskede Bageri. Här bor du ett par minuter från tunnelbanestation Sandsborg och du cyklar till Södermalm på tio minuter.