Type and press Enter.

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Grindsgatan 37
Område
Södermalm
Våning
3 av 6, hiss finns
Rum
2 rum
Area
41 m²
Avgift
1 902 kr Kabel-TV och 100 Mbit Bredband obl. kostnad om 169 kr /mån.

planskiss

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Dorph & Höög 1905

De tre bostadshusen som utgör föreningen uppfördes i fem våningar samt en suterrängvåning och på detta sätt blev hushöjden sex våningar trots att byggnadsstadgan bara medgav fem våningar. Suterrängvåning rymde butiker samt tvättstugor och förråd i de inre delarna och under gården. I övrigt fanns bostäder i husen och merparten var om ett till två rum och kök, men det fanns också ett fåtal trerummare samt ett enkelrum med kakelugnsspis, det senare var avsett för portvakten.

Lägenheterna fick en tidsenlig standard och försågs med torrklosetter i anslutning till tamburen. Bostadsrummen värmdes upp av kakelugnar och fönstren hade enkla bågar som under den kalla årstiden kompletterades med lösa innanfönster. Köken inreddes med vedspis, skafferi samt en arbetsbänk med utslagsho och kallvattenkran. Troligtvis fanns också några öppna hyllor och en vedlår. Några jungfrukammare fanns inte i lägenheterna, men däremot fanns serveringsrum i de stora trerummarna.

De tre bostadshusen är alla utmärkta exempel på det tidiga 1900-talets jugendarkitektur och deras fasader är samkomponerade. Suterrängvåningens nedre del är klädd med släthuggen kalksten och den övre är putsad med en kammad yta. Portarna är utförda i trä med spröjsade glasytor och samtliga är troligtvis av nyare datum. Ovanför portarna finns ritsad dekor med gatunumret i relief samt två små fönster med välvd överdel och mellan dem en halv balusterdocka. Strax därovan ytterligare några dekorativa ritsade band. Fasaderna är slätputsade i ljusgult respektive vitt och pryds av ritsade band och stiliserande växtmotiv samt ett flertal spetsiga prydnadsgavlar med små fönster som utformats precis som de som sitter ovanför portarna. Fönstren är i huvudsak två till tre lufter breda med överfönster och merparten är insatta på 1970-talet. På Grindsgatan 20 sitter dock spröjsade fönster som sannolikt är insatta redan i slutet av 1920-talet.

Ombyggnader

Fastigheterna har renoverats i omgångar och bland annat har torrklosetterna ersatts av wc och detta gjordes under 1920–1930-talen. 1929 delades några lägenheter i hörnhuset upp i mindre och 1935 nyinreddes hörnbutiken i samma fastighet. Det dröjde dock fram till mitten av 1970-talet innan fastigheterna moderniserades och då drogs centralvärme in i lägenheterna och samtliga fick moderna kök och badrum. Hissar sattes också in i trapphusen och många lägenheter slog samman vilket i huvudsak resulterade i två till fyra rum och kök. På senare år har vinden inretts för bostadsändamål och balkonger har satts upp på gårdsfasaderna.

Kvalitéer

I början av 1900-talet uppfördes en mängd byggnader på Södermalm och av den anledningen finns det många jugendhus i stadsdelen. Några av dessa finner vi i kvarteret Ritaren och dessa är mycket intressanta, inte minst med tanke på den eleganta arkitekturen men också för att det är så många byggnader som uppförts vid samma tid och efter ritningar av samma arkitekter. Byggnaderna bevarar i stora drag sitt ursprungliga utseende med vackra ritsningar och mycket dekorativa prydnadsgavlar. Interiört finner vi trivsamma lägenheter som bland annat bevarar profilerade snickerier och en hel del kakelugnar från tidigt 1900-tal.

FÖRENINGEN

Brf Ritaren 5 & 12

Allmänt:

Föreningen Brf Ritaren 5 och 12 äger fastigheten Ritaren 5 och Ritaren 12. På fastigheten finns tre bostadshus som byggdes år 1905 och totalrenoverades 1976. Föreningen är en s.k. äkta bostadsrättsförening. I föreningen finns 79 lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 2 lägenheter med hyresrätt (79 kvm resp. 35 kvm "dold tillgång"). Vidare finns 6 lokaler med hyresrätt samt garage med 14 parkeringsplatser för bil och 3 parkeringsplatser för MC. Tota lägenhetsyta är 5877 kvm och total lokalyta är 380 kvm.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av BeWe fastighetsservice

Gemensamma utrymmen:

I föreningen finns två tvättstugor, två stora cykelförråd, barnvagnsrum, källarförråd samt en grönskande, stor innergård.

Ekonomi

Efter ett omfattande vindsprojekt 2008 då 10 vindslägenheter skapades med sänkta avgifter till följd. Försäljningen gav föreningen ett tillskott om närmare 13 miljoner. I augusti 2015 löste föreningen sitt sista lån och är nu helt skuldfri. Föreningen har nu en mycket solid ekonomi med omkring 5 Mkr i kassan och ett positivt kassaflöde.

Genomförda renoveringar:

2017-18 genomfördes en uppfräschning av gården och garaget renoverades. 2016 skapades barnvagnsförråd på Blekingegatan 20. 2015 genomfördes OVK (obligatorisk ventilationskontroll) för hela fastigheten. 2013 byttes samtliga lås, renovering av hissar, spolning av samtliga rörstammar. 2012 Installerades helt nya maskiner i tvättstugan nr 2 (2 x tvättmaskin, 1 torktumlare, 1 torkskåp). 2011 målades samtliga fönster mot gårdar om. 2010 böt man entréportarna i mot mer tidstypiska. 2010 renoverades trapphusen. 2008 byggdes och såldes 10st vindslägenheter, iordningställande av hissar, underhåll av tvättstugor, utbyte av en tvättmaskin samt installation av Telia fiberuttag. Samma år fick man nytt tätskickt på gårdarna samt nytt plåttak/yttertak. 2007 renoverades gatufasaderna, fönster mot gatan målades, egen undercentral för fjärrvärme installerades. 2006 byggdes balkonger. 2005 spolades stammarna och hissar installerades. 2004 gårdsfasad samt tak renoverades. 1997 fjärrvärme och nytt ventilationssystem installerades. 1996 ommålades fönster mot gatan. 1976 böts samtliga rörstammar, beräknad livslängd till cirka 2030.

Kabel-TV och bredband

Fastigheten är ansluten till ComHem kabel-TV och bredband vilka bägge ingår i avgiften.

OMRÅDET

På Grindsgatan bor du både lugnt och centralt. Läget invid fina Helgalunden med genuin 1920-talsbebyggelse är oerhört trivsamt. Samtidigt förflyttar du dig enkelt över staden då du bor nära knutpunkter som Skanstull och Södra station med tunnelbana, bussar och pendeltåg. Du har också nära till Eriksdalslunden, Eriksdalsbadet och fina motionsstråk nere vid Årstaviken, och promenerar enkelt över Götgatan och når då de mysiga Sofo-kvarteren. Grindsgatan övergår norrut i Swedenborgsgatan som leder upp till Mariatorget så även denna del av Södermalm nås enkelt till fots.