Type and press Enter.

Sven Rinmans Gata 3

STILIG BYGGMÄSTARVÅNING MED TAKMÅLNINGAR, ÖPPEN SPIS OCH BALKONG

TEXT: NYSTED FOTO: BOUKARI STYLING: YNGFALK

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sven Rinmans Gata 3, 4tr
Område
Kungsholmen - Norr Mälarstrand
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
3,5 rum och kök
Area
96 m²
föreningens information
Avgift
5 083 kr/mån Inkl värme, VA & kabel-TV (basutbud)

Allmänt om fastigheten

El
2 714 kr/år
Försäkring
3 669 kr/år
Övrigt
2 500 kr/år
Total driftskostnad
8 883 kr/år
Beräknat antal pers
1
Kommentar
Övrig avser gaskostnad

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Riddarfjärden
Läget är oslagbart – att kunna bo så nära vattnet med bad och båtliv, bra restauranger och yogapass i parken och samtidigt vara så nära city är fantastiskt. Att promenera eller springa Kungsholmen runt kan vara snudd på beroendeframkallande, vill man bo i stan och gillar vatten och grönska så är det här rätta platsen

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Rolf Bolin 1931

Gökungen 5 uppfördes under åren 1930-31 tillsammans med en mängd stora bostadshus i anslutning till Stockholms nya paradgata, Norr Mälarstrand. För ritningarna stod Rolf Bolin, en flitigt anlitad arkitekt som bland annat ritat fasaden till Bonnier-tryckeriet på Luntmakargatan, liksom det pampiga huset på Norr Mälarstrand 58. Han var även engagerad i Bygge och Bo-utställningen i Äppelviken 1927 och ledde Samfundet för hembygdsvårds byggnadsbyrå, innan sin på tok för tidiga bortgång år 1933. Gökungen 5 är ett bostadshus om sex våningar, tillika ett mycket fint exempel på tidig funktionalism av det lite mer påkostade slaget, med lägenheter av hög standard. Det var under Stockholmsutställningen sommaren 1930 som funktionalismen slog igenom i det svenska folkhemmet på allvar. Med slätputsade, moderna fasader, balkonger, horisontella fönsterband och influenser från bland annat Tyskland och Bauhausskolan, bröt stilen radikalt med tidigare decenniers traditionella utsmyckning och byggande. Det gäller även Gökungen 5, som vilar på en grund bottenvåning i slät respektive grovhuggen granit. Den strama portalen i husets mitt är av kalksten och omger en port i eloxerad lättmetall och glas, som troligen tillkommit på senare tid. Fasaden är slätputsad, i en bruten vit nyans och pryds av fyra rader med burspråk, samt en rad med franska balkonger i byggnadens mitt. Fönstren är vitmålade och ett till fem lufter breda, alla bevarade sedan byggnadsåret.

FÖRENINGEN

BRF Gökungen nr 5

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Gökungen nr 5 i Stockholm (org. nr 716417-7433) innehar fastigheten Gökungen nr 5. Föreningen upplåter 30 stycken lägenheter med bostadsrätt. Uppvärmning genom fjärrvärme. Byggnadens totalyta utgör 1964 kvm.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår endast till cirka 4,7 mkr på totala fastigheten. Föreningen har nyligen sålt en f.d. tandläkarlokal som nyligen frigjorts och stärkt föreningens egna kapital. Föreningen har ca 3 mkr i kassan. På sikt kommer föreningen låna ca 1-2 mkr för framtida underhåll, men det kommer inte påverka avgifterna i dagsläget då skulderna är så pass låga.

Avgifter

Inga planerade ändringar av avgiften kontrollerat med styrelsen 2019-09-24.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen registrerades 1982 och nuvarande ekonomisk plan registrerades 1990. Föreningen förvärvade fastigheten Gökungen 5 1984.

Mark

Föreningen innehar fastigheten med äganderätt.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning tillhandahålls av SBC. Teknisk förvaltning sköts via Åkerlunds Fastighetsförvaltning.

Renoveringar

2017 Ventilation åtgärdad

2017 Byte av elcentral

2016 Renovering av hisskorg och ny entré

2016-2017 Installation av fiber

2015-2016 Installation av säkerhetsdörrar och postboxar

2015 Ny torktumlare och ventilation i tvättstugan

2015 Matta monterad i entrén och hissen

2014-2015 Omläggning tak

2014 Nya tvättmaskiner i tvättstugan

2014 Elrummet är förberett för 3-fas till lägenheterna

2014-2015 Upprättande av underhållsplan

2014 OVK (Obligatorisk ventilationskontroll)

2013 Planteringar vid entré

2013 Byggnation av 6 balkonger och 2 uteplatser

2013 Renovering av kungsbalkong mot gård

2013 Ny sopanläggning

2009-2010 Renovering av stammar och samtliga fönster. Reparation av rökkanaler.

Kommande renoveringar:

2019-2020 Mindre fasadreparationer, gårdsrenovering och hissmaskineri.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden. Uthyrning av typen Airbnb tillåts ej.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Bostadsrätternas medlemsförsäkring, ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av ett anlitat städföretag. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Tvättstugan i källaren är utrustad med två maskiner, en torktumlare ett torkskåp samt en mangel.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en innergård med gemensamma utemöbler. Via en garageport mot Sven Rinmans gata kan man rulla ned både cykeln och barnvagnen i källaren. Det finns även en liten snickarhörna.

Parkering

Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (1.100 kronor i taxeområde 3). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Det finns två nät i fastigheten. Ett gammalt nät från Comhem där TV-basutbudet finns. Kommer att avvecklas inom några år. Ett nytt fibernät (IP-only) med bredband 100/10 från Bahnhof. Obligatoriskt tillägg på avin om 100 kr/månad.

Förråd

Till bostadsrätten tillhör två källarförråd om cirka 4,5 kvadratmeter vardera.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning samt kontaktperson i styrelse 2019-09-07. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Sven Rinmans gata sträcker sig från Norr Mälarstrand i söder till Pontonjärgatan i norr. De lugna och vackra kvarteren, med hela Riddarfjärden och den vackert upprustade strandpromenad utanför porten, gör det onekligen till en adress att drömma om. Här hittar du populära krogar som Stockholm Tapas, Trattorian, Orangeriet och Mälarpaviljongen med härlig sommarservering på pontonen, liksom Rålambshovsparken och Smedsuddsbadet i sydväst med kajakuthyrning, sol, lek och bad sommartid. En promenad i motsatt riktning tar dig istället till Stadshuset, T- Centralen och city på dryga kvarten. Kommunikationerna är mycket goda, med bussar till stadens alla hörn och tunnelbanans gröna och blå linje vid Fridhemsplan, såväl som hållplats för flygbuss. På Fridhemsplan finns också allt du behöver i serviceväg med både Åhléns, Västermalmsgallerian och flertalet välsorterade livsmedelsbutiker.