Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Hövdingagatan 38
  [Område] => Örnsberg/Aspudden
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 65 kvm
förvaltarens info [Tomtareal] => [Avgift] => 3 504 kr/mån inkl. värme, vatten, bas-tv & bredband )

Hövdingagatan 38

FIN 1940-TALSTREA HÖGST UPP I HUSET MED GAVELLÄGE & BALKONG

TEXT: HENRIK STYLING: RYDMAN FOTO: OZOLLAPA

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hövdingagatan 38
Område
Örnsberg/Aspudden
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
65 kvm
förvaltarens info
Avgift
3 504 kr/mån inkl. värme, vatten, bas-tv & bredband

Allmänt om fastigheten

El
4 200 kr/år
Försäkring
2 600 kr/år
Total driftskostnad
6 800 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Kniv & Kavel
Trevlig liten restaurang och bageri med fokus på grönsaker. Vin på glas (och halvglas).
Vinterviken
Fina promenadstråk, kulturbyggnader, restaurang och trädgårdscafé.
Örnsbergs klippbad
Klippor i soldränkt västerläge, perfekt för grillning i solnedgången.
Aspuddsparken
4H-gård med lekpark och grönytor samt minigolfbana.
Golfbaren
Spela minigolf i Aspuddens vackra parkmiljö, med bar och sommar-bistro!

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Adrian Langendal 1948

Året 1948 påbörjades projektering och byggnation av huset på fastigheten Vattenfågeln 12. För ritningarna stod arkitekt Adrian Langendal, som förövrigt ritat Södermalmskyrkan, Kv. Polacken 29 med Saga-biografen, Sankt Görans kyrka och inte minst Solliden på Skansen tillsammans med en annan arkitekt. Vattenfågeln 12 uppvisar mycket fina kvalitéer från byggåret och är inte minst grönklassad hos Stadsmuseet av denna anledning. Huset ligger i en vacker förskjuten placering där varje entré får en rättvis förgård. Mot söder i vinkel till lamellhuset ligger en tillbyggnad i en våning som förut var ungdomsgård och barnstuga, 2003 blev utrymmet lägenheter. Till de bevarade detaljerna hör inte minst de glasade krysspröjsade ekportarna med sidoljus samt de spröjsade två- och treluftsfönsterna, även om vissa förändringar har skett genom åren. Vackra fasader i ursprunglig ädelputs. Ett fint exempel på tidens byggande, som också ger ett lite äldre uttryck tack vare fönsterspröjsen som påminner om kortare tjugotalsfönster.

FÖRENINGEN

Brf Hövdingen

Antal lägenheter och lokaler

Brf Hövdingen (org. nr 769606-3689) innehar fastigheten Vattenfågeln 12 i Örnsberg/Aspudden i Stockholms kommun. Föreningens byggnad är uppförd 1948-1951. Föreningen består av 44 st lägenheter varav två av dessa är hyresrätter. Fjärrvärme tillämpas.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 2000 och tog sannolikt över ägarskapet av huset då.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk och administrativ förvaltning via REVAC Redovisningsbyrå AB. Teknisk förvaltning i styrelsens regi med hjälp av Ronny Sundberg.

Renoveringar

Stambyte av kök och badrum 2004. Ny el i hela fastigheten och i lägenheter med nya proppskåp och jorfelsbrytare. Delar av stam under källargolv byttes ut. Renovering av tvättstuga m.m. 43 st nya förråd byggdes i källarutrymmena under gavelutbyggnaden.2005, ny eldragning i källarplanet. En lokal byggdes om till bostadsrätt. 2006, två lokaler byggdes om till 4 st bostadsrätter. 2007, en lokal byggdes om till en lägenhet. 2007-08, renovering av trapphus med ommålning. 2009, renovering av fasaderna. 2013, fiberlösning via Bredbandsbolaget. Rensat ventilationskanaler. Radonmätning utförd och godkänd för alla lägenheter. Alla kanaler för ventilation rensade. Trefas till köket, tidigare en-fas. 2014, föreningen fräschade upp gården på vårstädningen med nya planteringar.

Kommande renoveringar

Inget stort, men det anges att skyddsrumsrenovering samt brandskyddsupprustning (rökluckor) ska ske.

Ekonomi

Föreningens lån (2019) uppgår till cirka 4,8 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 1,800 kr/kvm boyta. Detta är i princip en tredjedel av den genomsnittliga belåningsgraden för området. Årliga intäkter uppgår till nästan 1,9 mkr. Föreningen gör ett plusresultat likviditetsmässigt, även efter avskrivningar som egentligen inte påverkar betalningsförmågan. Eftersom man har två hyresrätter kvar i föreningen så kan det vara tillgångar den dagen de eventuellt upplåts.

Avgifter

Styrelsen planerar en höjning på 5 % från halvårsskiftet 2020. Egentligen för att man inte höjt sedan 2004.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad via Gjensidige.

Tvättstuga

En tvättstuga finns i källaren med tillhörande strykrum och torkrum. 3 st tvättmaskiner erbjuds tillsammans med en torktumlare.

Städning

Man lejer bort för periodisk skötsel och trappstädning. Föreningen arrangerar städdagar, två gånger per år.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör inte minst den trevliga parkliknande grönytan vid husets norrsida med egen lekplats för barnen. På husets framsida mot söder finns gemensam grillplats samt även flera odlingslådor och rabatter. Föreningen har ett snickerirum, två barnvagnsförråd (vid entrén, ej trappor), soprum med källsortering och ett stort cykelförråd.

Parkering

Föreningen har inga egna platser. Med ett boendeparkeringstillstånd från kommunen kan du parkera på omgivande gator för 500 kr/mån.

Bredband och TV

Fiberbredband från Telenor och tv-baspaket från Com Hem. Ingår i avgiften.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från föreningen i maj 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Örnsberg ligger lagom långt från staden för att vara lugnt och skönt, men tillräckligt nära för att ha liv och rörelse med flera trevliga matställen, både i de allra närmaste kvarteren och i Aspudden. Ett bageri och en pizzeria finns precis intill bostaden. Området är grönt och lummigt och ligger nära populära Aspuddsparken med 4H-verksamhet, ponnyridning och korvgrillning, och dessutom har man även promenadavstånd till Vinterviken med koloniträdgårdar, trädgårdscafé, restaurang, promenadvägar och Mälarens vågor. Från lägenheten tar det bara några minuter att gå till tunnelbanan vid Örnsberg.