Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Ringdansvägen 5B
  [Område] => HÄGERSTEN
  [Våning] => 2 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 60 kvm
SS 21054:2009 [Tomtareal] => [Avgift] => 3 506 kr/mån Inkl. vatten, kabel-TV och bredband. )

Ringdansvägen 5B

I EN AV MIDSOMMARKRANSENS BÄSTA FÖRENINGAR – TVÅ KAKELUGNAR & UTSIKT ÖVER PARKEN

TEXT: BECK REMNES STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Ringdansvägen 5B
Område
HÄGERSTEN
Våning
2 av 4, ej hiss
Rum
2 rum
Area
60 kvm
SS 21054:2009
Avgift
3 506 kr/mån Inkl. vatten, kabel-TV och bredband.

Driftskostnader

El
7 200 kr/år
Försäkring
2 800 kr/år
Total driftskostnad
10 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Kostnaden för uppvärmning ingår i drift kostnad för el.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

• Scandwich
• Krubb (Telefonplan)
• Inredningsbutikerna
Two Little Spoons och Svenska Armaturer
• Restaurang Landet
• Svenska Hamburgerköket och Svenska Sushiköket

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: ALBIN BRAG 1911

ARKITEKT: ALBIN BRAG 1911

Enligt bebyggelseregistret anlitades ett av den tidens ledande arkitektkontor, Hagström & Ekman, samt arkitekten Albin Brag, till att rita de tre kvarteren som utgör Brf Tellusborg. De ligger alla kring den fina parken Julikullen. Nybyggnadsritningarna till byggnaderna saknas, så vem som ritat vad går idag inte att fastställa. Albin Brag var en mycket anlitad arkitekt som bland annat ritade flera större villor, till exempel Villa Pauli i Nacka. Hagström och Ekman var en av de mest produktiva arkitektfirmorna runt sekelskiftet och ritade runt 144 byggnader, många på Östermalm som Strandvägen 7A-C där bland annat Hotel Diplomat ligger. Författaren Kjell Johansson är uppvuxen i föreningen och har skildrat området och livet här i sina böcker. Brf Tellusborgs byggnader är alla likartat utformade med gulputsade fasader, rödmålade fönster och röda plåtklädda tak med detaljer som burspråk och takkupor. Ingen lägenhet är dock den andra lik och det är spännande att komma hem till grannar och se hur bostäderna vuxit fram till det de är idag tillsammans med familjerna som bott i dem.

FÖRENINGEN

HSB Brf Tellusborg i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Silverpoppeln (detta hus), Järneken, samt Cypressen och dessa bebyggdes mellan 1910-1912. Fastigheterna är K-märkta med grönklassad (Bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk/kulturhistorisk och miljömässig eller konstnärlig synpunkt). Föreningen består av 220 lägenheter och totalt 16 hyresrättslokaler (14 st butikslokaler och 2 större förråd). Lokalhyresgästerna är bland annat en cykelaffär, blomsteraffär, kläddesigner, kiosk, gallerier samt bio och restaurang/kafé.

Mark

Föreningen förvärvade fastigheten 1992. Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk och teknisk förvaltning sköts av Nabo.

Urval renoveringar

Under årens lopp har dessa fastigheter renoverats och moderniserats. 2003 renoverades tak och fasad och 2011 målades trapphusen om. 2012 blev tvättstugan renoverad samt gym och bastu. 2015 gjordes OVK-besiktning av samtliga lägenheter. I föreningen byts stammar stegvis i samband med badrum och köksrenoveringar. Detta bekostas av föreningen och sker så smidigt att man ej behöver evakuera lägenheten. Källarstammarna byttes 2015/2016. Takarbeten, 2018/2019. Renovering av trapphus, samt upprustning av tvättstugan i Järneken, 2019. Portrenovering, 2020.

Kommande renoveringar:

Inget stort renoveringsprojekt finns planerat, endast löpande underhåll. Underhållsbehovet följs upp enligt befintlig underhållsplan och ligger på ca 3,7 miljoner kr i snitt årligen. Se senaste årsredovisning (2020/21).

Ekonomi

Föreningen har länge haft en stark ekonomi. Enligt årsredovisningen 2020/21 finns det ca 10MKR i kassa & bank och de långfristiga lånen är ca 47MKR ,vilket ger en belåningsgrad på ca 3 900 kr/kvm. Det finns inget beslut om avgiftshöjningar.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Säljaren betalar överlåtelseavgift om ca 2,5% av prisbasbeloppet samt en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens hemsida för mer information om uthyrning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam. Hemförsäkring tecknas individuellt av bostadsrättshavarna men bostadsrättstillägg ingår kollektivt i föreningens försäkring.

Städning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja. En gemensam städdag av gården sker vår respektive höst. Föreningen har även sortering av återvinningsbart avfall, såsom tidningar, glas, kartong, plastförpackningar, grovsopor, aska, batterier samt metall.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en mycket vacker fin och grön trädgård som binder ihop husen i föreningen. Flera uteplatser och grillmöjligheter finns att njuta av. Lekställning och sandlåda finns även till barnen. Tvättstugor samt hobbyrum och ett relaxutrymme med bastu som är väldigt uppskattat bland medlemmarna. Övrigt finns festlokal samt övernattningsrum på Aprilgatan 8 och ett gym! Övernattningsrummet kostar 200 kronor första natten och därefter 100 kronor följande natt. Föreningslokalen nyttjas avgiftsfritt. Cykelförråd och barnvagnsrum finns lättillgängligt med ingång från gården.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd.

Tvättstugor

Det finns två tvättstugor utrustade med tre maskiner och nya torktumlare på Majstångsvägen 5 samt Ringdansvägen 5.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Stockholms stadsnät (100Mbit/s) och kabel-tv via Sappa ingår i avgiften.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Delat ägande godkänns.

Parkering

Avgiftsbelagd parkering på gatorna i området. Den som är folkbokförd inom området kan ansöka om boendeparkeringstillstånd hos kommunen.

Hemsida

Läs gärna mer på föreningens informativa hemsida http://www.tellusborg.com

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, kontakt med styrelsen och senaste årsredovisning 2020/21. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Midsommarkransen är ett lugnt och härligt område samtidigt nära till storstadens puls. Området domineras av fina parker och gamla byggnader, det känns nästan som en egen stad-i-staden. Trevliga restauranger och kaféer, och en härlig stämning där man säger hej till alla grannar man möter. Loppisar och spelningar är vanligt förekommande och byggnaden på Ringdansvägen 5B huserar biografen Tellus. Hela kvarteret andas historia med vackra 10-talsbyggnader. Kvarteren runt lägenheten erbjuder trevliga parker (Svandammsparken och Julikullen), mysiga restauranger (t.ex. Scandwich) och barer samt trevliga små butiker. Här är det fantastiskt att komma hem från jobb i city och höra fågelkvitter när man kommer upp från tunnelbanan. Att känna den lugna pulsen i området, och samtidigt ha närheten till söder och övriga stadsdelar. Vackra dagar går det att packa med sig frukosten och ta tio steg ut i parken Julikullen, eller tjugo steg ut i Svandammsparken och njuta av kaffe och morgonsol. Hela området är mycket barnvänligt. Det är nära till Vinterviken och dess naturområden.