Type and press Enter.

Blecktornsstigen 14

LJUST, VÄLPLANERAT OCH INSYNSFRITT 1920-TAL HÖGST UPP

FOTO: SVANBERG STYLING: YNGMARK TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Blecktornsstigen 14, högst upp
Område
Södermalm
Våning
2 av 2, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
71 m²
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
3 977 kr/mån Inkl: värme, v/a, bredband, kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El
4 000 kr/år
Försäkring
2 500 kr/år
Övrigt
3 400 kr/år
Total driftskostnad
9 900 kr/år
Beräknat antal pers
4
Kommentar
Övrigt: gas

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Engström, Pettersson & Lundqvist 1925

Kvarteret Ryssjan bebyggdes av SKB under 1920-talets andra hälft. Ryssjan 1 uppfördes 1925 och ritades av Edvin Engström, Gustaf Pettersson och Sven Erik Lundqvist. Byggnaden har en lång vinkelformad huskropp i tre till fyra våningar med en tidstypisk och välbevarad och klassicistisk fasad som är putsad i olika gula och röda kulörer indelade av vita lisener. Fönstren är klassiskt sexrutade, ursprungliga och vitmålade. Huset är det äldsta i kvarteret och även det vackrast utsmyckade. Brf Ryssjan är en HSB-förening bildad på 1980-talet med 72 lägenheter. Föreningen var skuldfri 2016 men i och med stamrenoveringen 2017–2018 tog man nya lån till detta. De boende har flera gemensamma tillgångar som fest- och möteslokal, övernattningsrum, snickarbod, cykel- och barnvagnsrum, tvättstuga och torkvindar. På husets baksida finns en stor, solig och södervänd gård med trädgårdsmöbler, grillmöjligheter och sandlåda. På husets framsida ligger en mindre allmän park som barn och vuxna i föreningen nyttjar för lek och umgänge.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Ryssjan Nr 222 i Stockholm

Föreningen

HSB:s Brf Ryssjan Nr 222 i Stockholm (org. nr 716417-6955) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Ryssjan 1 år 1980. Föreningen består av tre gathus belägna på Blecktornsstigen 3-9 och 8-16 samt Metargatan 10-14 och omfattar 71 lägenheter med bostadsrätt och 3 lokaler med hyresrätt. Husen förenas av en stor och lummig angränsande gård. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 6 159 kr per kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av HSB Stockholm.

Bredband och kabel-tv

Bredband levereras via Bredbandsbolaget och kabel-tv via Com Hem vars grundutbud ingår i månadsavgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Gemensamma utrymmen

Det finns två tvättstugor i föreningen, övernattningslägenhet, föreningslokal, cykelförråd, barnvagnsförråd och snickarverkstad. Mycket fin gemensam grönskande gård.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 183 kr av säljaren.

Förråd

Lägenheten disponerar ..... om ca xx kvm.

Renoveringar, i urval

2020 installation av säkerhetsdörrar, renovering av den ena av två tvättstugor, 2018-2017 stambyte, installation av nya postboxar, fönsterrenovering, 2016 fasad och fönsterrenovering, 2015 ny belysningsarmatur, 2012 fasad och fönsterrenovering.

Planerade renoveringar

2020 ommålning av trapphusen.

Städning och städdagar

Två gemensamma städdagar per år. Trappstädning sköts av den tekniska förvaltaren.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i juli 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Blecktornsområdet är ett lugnt, tyst och grönt område med kuperade och oregelbundna kvarter och mysig småstadskänsla som i sin närhet har ett stort utbud av restauranger, caféer, butiker och service i SoFo-kvarteren och runt Skanstull. Precis nedanför huset ligger Stora Blecktornsparken med stor lekplats, parklek och djur. Flera idrottsanläggningar ligger i närheten, till exempel Kanalplan och Skanstullshallen, och längs Årstaviken finns fina motionsstråk. Den som har bil har sällan problem att hitta parkeringsplats i området då det bara finns en infart till kvarteren vilket begränsar antalet bilar.