Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Blecktornsstigen 14, högst upp
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 2 av 2, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 71 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053 [Tomtareal] => [Avgift] => 3 977 kr/mån Inkl: värme, v/a, bredband, kabel-tv )

Blecktornsstigen 14

LJUST, VÄLPLANERAT OCH INSYNSFRITT 1920-TAL HÖGST UPP

FOTO: SVANBERG STYLING: YNGMARK TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Blecktornsstigen 14, högst upp
Område
Södermalm
Våning
2 av 2, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
71 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
3 977 kr/mån Inkl: värme, v/a, bredband, kabel-tv

Driftskostnader

El
4 000 kr/år
Försäkring
2 500 kr/år
Övrigt
3 400 kr/år
Total driftskostnad
9 900 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Övrigt: gas

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Engström, Pettersson & Lundqvist 1925

Kvarteret Ryssjan bebyggdes av SKB under 1920-talets andra hälft. Ryssjan 1 uppfördes 1925 och ritades av Edvin Engström, Gustaf Pettersson och Sven Erik Lundqvist. Byggnaden har en lång vinkelformad huskropp i tre till fyra våningar med en tidstypisk och välbevarad och klassicistisk fasad som är putsad i olika gula och röda kulörer indelade av vita lisener. Fönstren är klassiskt sexrutade, ursprungliga och vitmålade. Huset är det äldsta i kvarteret och även det vackrast utsmyckade. Brf Ryssjan är en HSB-förening bildad på 1980-talet med 72 lägenheter. Föreningen var skuldfri 2016 men i och med stamrenoveringen 2017–2018 tog man nya lån till detta. De boende har flera gemensamma tillgångar som fest- och möteslokal, övernattningsrum, snickarbod, cykel- och barnvagnsrum, tvättstuga och torkvindar. På husets baksida finns en stor, solig och södervänd gård med trädgårdsmöbler, grillmöjligheter och sandlåda. På husets framsida ligger en mindre allmän park som barn och vuxna i föreningen nyttjar för lek och umgänge.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Ryssjan Nr 222 i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

HSB:s Brf Ryssjan Nr 222 i Stockholm (org. nr 716417-6955) är en s.k. äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheten Ryssjan 1 år 1980. Föreningen består av ett flerbostadshus med tre sammanhängande huskroppar belägna på Blecktornsstigen 3-9 och 8-16 samt Metargatan 10-14 och omfattar 73 lägenheter med bostadsrätt och 3 lokaler med hyresrätt. Husen förenas av en stor och lummig angränsande gård. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 5 492 kr/kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Föreningen har visat positivt resultat både 2020 (plus 56 tkr) och 2019 (plus 531 tkr). Intäkterna från föreningens hyreslokaler uppgick 2020 till 324 tkr.

Förvaltning

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av HSB Stockholm.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på ca 1 200 kr av köparen. Pantsättningsavgift ligger på ca 500 kr/pant.

Bredband och kabel-tv

Bredband levereras via Telenor (250/250 Mbit/s) och kabel-tv via Comhem. Båda tjänsterna ingår i månadsavgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Gemensamma utrymmen

Det finns två tvättstugor i föreningen, övernattningslägenhet, föreningslokal, cykelförråd, barnvagnsförråd och snickarverkstad. Mycket fin gemensam grönskande gård.

Förråd

Lägenheten disponerar ett rymligt förråd på vinden på ca 4 kvm samt ytterligare två förråd i källaren på ca 2 kvm vardera.

Renoveringar, i urval

2021 två nya lägenheter färdigställdes. Dessa är nu sålda och inflyttade. 2020 installation av säkerhetsdörrar, ny tvättstuga på Blecktornsstigen, renovering av den ena av två tvättstugor, renovering av torkrum, ommålning av trapphusen, ny belysningsarmatur, byte av horisontella stammar i källargolv. 2017-2018 stambyte, installation av nya postboxar, fönsterrenovering. 2016 fasad- och fönsterrenovering. 2012 fasad- och fönsterrenovering.

Planerade renoveringar

Inga större renoveringar är planerade under 2021, löpande underhåll.

Städning och städdagar

Två gemensamma städdagar per år. Trappstädning sköts av den tekniska förvaltaren.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens senaste årsredovisning och kontakt med styrelsen 15 sept 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med styrelsen.

OMRÅDET

Blecktornsområdet är ett lugnt, tyst och grönt område med kuperade och oregelbundna kvarter och mysig småstadskänsla som i sin närhet har ett stort utbud av restauranger, caféer, butiker och service i SoFo-kvarteren och runt Skanstull. Precis nedanför huset ligger Stora Blecktornsparken med stor lekplats, parklek och djur. Flera idrottsanläggningar ligger i närheten, till exempel Kanalplan och Skanstullshallen, och längs Årstaviken finns fina motionsstråk. Den som har bil har sällan problem att hitta parkeringsplats i området då det bara finns en infart till kvarteren vilket begränsar antalet bilar.