Type and press Enter.

Torphagsvägen 14

Granne med himmel och trädtoppar

TEXT: UNDIN FOTO: OZOLAPA INREDNING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Markus Elias
VD & Reg Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Torphagsvägen 14
Område
Ekhagen
Våning
2 av 3, hiss finns
Rum
2 rum
Area
46 m²
Föreningens information
Avgift
2 584 kr/mån Det ingår värme och vatten.

Allmänt om fastigheten

El
3 600 kr/år
Försäkring
2 500 kr/år
Total driftskostnad
6 100 kr/år
Beräknat antal pers
2

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Bergianska Trädgården
Båtbryggan i närheten
Lilljansskogen

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Edward Bernhard 1935-36

Djurgårdseken 9

Torphagsvägen 14/Brf Djurgårdseken 9

I mitten av 1930-talet påbörjades byggnadsverksamheten i Ekhagen. En mängd bostadshus uppfördes i rasande takt och redan 1936 stod merparten av husen färdiga. Ett av dem var Djurgårdseken 9 som uppfördes av byggmästare Max Gumpel under åren 1935–1936. För ritningarna svarade Edward Bernhard som också ligger bakom huset mittemot. Vid den här tiden hade den övre delen av Torphagsvägen adressen Lappkärrsvägen och detta hus var då nr 46.

Arkitekt Bernhard föddes år 1874 i Stenbrohult, Småland, och kom med tiden att skaffa sig en gedigen utbildning, först på Tekniska skolan i Stockholm och därefter vid Kungliga Tekniska högskolan varifrån han tog sin examen 1899. Därefter följde studier vid Technische Hochschule Charlottenburg i Berlin och Akademien i Dresden. Tillbaka i Sverige anställdes han av Ernst Stenhammar där han bland annat arbetade med Grand Hotel Royal. 1913 öppnade han eget arkitektkontor.

Bernhard kom att bli en produktiv arkitekt som dessutom fick fler prestigeprojekt med anknytning till Ivar Kreuger. Bland annat den påkostade hyresfastigheten på Villagatan 13, Kreugers bankhus i Paris, Banque de Suède et de Paris, samt Paul Tolls villa på Villagatan 10. Han ritade också ett antal Tempovaruhus, till exempel vid Hötorget (nuvarande Kungshallen) samt Åhlénshuset vid Skanstull (1920-talsdelen mot Götgatan). Övriga verk som förtjänar att nämnas är Röda Kvarn på Biblioteksgatan och Apotekarnes Mineralvattenfabrik i hörnet Norra Stationsgatan och Hälsingegatan.

Djurgårdseken 9 är ett bostadshus uppfört i fyra våningar. I källaren fanns ursprungligen tre garage, pannrum och tvättstuga samt en mängd förråd. På bottenvåningen och våningsplanen därovan fanns lägenheter och dessa var om ett till tre rum och kokvrå som i de flesta fall kompletterades av en matvrå.

Lägenheterna var påkostade och samtliga försågs med badrum och i många fanns också en öppen spis. Köken disponerades med en arbetsdel, på ritningarna benämnd kokvrå, och en matvrå som troligtvis avskildes från varandra medelst ett glasparti. Inredningen utgjordes av rostfri diskbänk, gasspis och skafferi samt en mängd skåp samt kylskåp. Till lägenheternas fasta inredning hörde också ett antal garderober. Trapphuset försågs med hiss och sopnedkast

Arkitektur

Sommaren 1930 gick Stockholmsutställningen av stapeln och genom den blev den breda allmänheten bekant med de nya strömningarna inom arkitekturen. Funktionalismen, som den svenska modernismen brukar kallas, avvek radikalt från tidigare decenniers byggande, även om en viss stramhet hade varit märkbar redan under 1920-talets sista år. De nya husen saknade traditionell utsmyckning, istället var det rena fasader med horisontella fönsterband och balkonger som karaktäriserade arkitekturen, som inte sällan inspirerats av atlantångare och andra tekniska landvinningar.

Influenserna kom bland annat från Tyskland och Bauhausskolan. I Weissenhofsiedlung i Stuttgart anordnades 1927 en utställning och i samband därmed uppfördes ett antal arbetarbostäder i den nya stilen. Utställningen anordnades av Deutscher Werkbund och blev mycket uppmärksammade och kom att influera många svenska arkitekter.

Djurgårdseken 9 är ett mycket fint funkishus med en praktiskt taget ursprunglig fasad. Byggnaden vilar på en naturstensbeklädd sockel och därovan är fasaden putsad i en ljusgul nyans. I husets mittparti finner vi ett storslaget fönsterparti som släpper in mängder av ljus till trapphuset. Till vänster därom husets entré som utgörs av en portal i natursten som omger en ursprunglig ekport med stora glasytor samt både över- och sidoljus. På gavlarna finns burspråk med balkonger intill och balkonger finns även på övriga fasader. De har en ursprunglig utformning med smidesräcken av pinnmodell och kantbalk kring balkongplattan. Fönstren är i huvudsak två till tre lufter breda och vitmålade. På ena gaveln finns garagedörrar som precis som fönster och port bevarats sedan byggnadsåret.

Ombyggnad

Fastigheten har i princip inte förändrats alls exteriört, men lägenheterna har naturligtvis moderniserats i varierande grad.

Kvalitéer

Ekhagen bebyggdes i mitten av 1930-talet efter en stadsplan signerad Björn Hedvall och resultatet blev ett mycket tilltalande bostadsområde med luxuösa lägenheter i vackra funkishus. Ett av dem är Djurgårdseken 9 som hör till de mest välbevarade i området. Här finns vackra balkonger, en tidstypisk funkisport och stora fönsterytor. Lägenheterna är påkostade och många har öppen spis. I samtliga finns fönsterbänkar av sten och vackra snickerier.

FÖRENINGEN

Brf Djurgårdseken 9

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Stockholm Djurgårdseken 9. Förening består av 18 lägenheter, 1 lokal samt 3 garageplatser. Till fastigheten hör även nio parkeringsplatser. 1135 kvm boyta. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades av Edward Bernhard.

År föreningen övertog fastigheten

Bostadsrättsföreningen registrerades år 1987.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Calculare i Österskär AB.

Garage och parkering

3 garageplatser samt nio parkeringsplatser. Hyra för parkeringsplats utgår med 500 kr/månad och 2250 kr/månad för garage. Det finns idag inga lediga platser, ingen står i kö.

Renovering

Utbyte av alla horisontella avloppsstammar under golv i källarplan samt ute i mark på föreningens fastighetsmark 2018, utbyte av inkommande vattenledning från kommunal knutpunkt in till huset, fastighetens hela rörsystem för vatten och avlopp bytt 1997-2018. De senaste tre åren har även fönster och balkongdörrar genomgått en renovering där alla skadade trädetaljer byttes ut, glasrutorna i de inre bågarna byttes till energiglas, fastighetens port byttes ut mot en nytillverkad handgjort kopia av originalporten, stambyte av den sista biten av avlopp i mark under källargolv och ute på tomten. Fjärrvärme är framdraget till pannrummet men man använder idag bergvärme samt olja om det behövs.

Kommande renoveringar

Reparation av fasad och balkonger samt ny takbeläggning, utbyte av radiatortermostater i alla lägenheter.

Under början av 2020 blev en lägenhet drabbad av en eldsvåda och föreningen undersöker just nu vilka kostnader det innebär.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2018 till 7 916 911 milj kr, vilket ger cirka 6 975 kr/kvm boyta.

Avgifter

2 584 kr/månad, i avgiften ingår värme och vatten. Överlåtelseavgift om 1183 kr betalas av köpare och pantsättningsavgift om 473 kr betalas av pantsättare. Det finns inga beslut på att höja avgiften (13 Februari 2020).

Förråd

Vinds/Källarförråd om cirka 5 kvm i källaren.

Gemensamma utrymmen

Det finns barnvagnsrum, cykelförråd, tvättstuga i källaren med 2 maskiner, 2 torktumlare 1 torkskåp samt trädgårdsförråd.

Bredband och tv

Vanlig markbunden tv finns via uttag. Möjlighet till fler kanaler finns via Boxer.

Bredbandsfiber via Teli finns i huset. Separat avtal.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägande mellan barn och föräldrar, minsta ägarandel är 10%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Ekhagen är ett fantastiskt område, ett av få bostadsområden som är helt byggt i funkisstil. Hela Ekhagen är grönklassat i Stockholms stads byggnadsklassificering, vilket menas att området och byggnaderna har ett stort kulturhistoriskt värde. Björn Hedvall lade planen för området och ritade också många byggnader. Flera stora namn som Ancker-Gate-Lindegren, Wolter Gahn och Edward Bernhard medverkade också. Området ligger i den Kungliga Nationalstadsparken – världens första nationalstadspark. Här är grönt och lummigt. På ett par minuter når du Lilla Värtan med småbåtshamn och badplats. Området kryllar av trevliga ställen att tillbringa fritiden på. Stora Skuggan med 4H-gård och många aktiviteter för barn, Stora Skuggans värdshus med ekofilosofi, Söderbrunns koloniområde, Naturhistoriska Riksmuseet, Bergianska Trädgården och Brunnsviken för att nämna några. Stockholms Universitet är också placerat runt knuten.