Type and press Enter.

Skeppstavägen 25

VÄLBEVARAD 1950-TALSTREA MED GAVELLÄGE OCH BALKONG

TEXT: ENGSTRÖM STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Skeppstavägen 25
Område
Bandhagen
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
70 m²
föreningens information
Avgift
4 152 kr/mån inkl. värme, vatten & fiberbredband

Allmänt om fastigheten

El
4 000 kr/år
Försäkring
1 992 kr/år
Total driftskostnad
5 992 kr/år
Beräknat antal pers
4

planskiss

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Strehlenert & Elgquist 1952

Byggherren Familjebostäder tillsammans med HSB uppförde merparten av de tilltalande husen i Bandhagen under början av 1950-talet. Lådkameran 3 är en fastighet tillkommen under en guldålder inom bostadsbyggandet, uppförd med hög kvalitet gällande material och hantverk åren 1952-1953. Arkitekterna var Curt Strehlenert och Olle Elgquist, båda med erfarenhet av att arbeta med bostadshusen i Stockholms förorter, samt med HSB. Lådkameran 3 består av sex hus, alla i tre våningar och källare, med cykelrum, förråd och tvättstugor. Inredningen var redan från byggåret påkostad med rejäla kök med väl tilltagna arbetsytor och många skåp. Lägenheterna försågs också med gott om plats för förvaring i garderober och klädkammare, något som än idag gör 50-talshus så uppskattade. 1950-talets arkitektur kännetecknas av den modernism som bland annat gav grafiska detaljer och avskalade uttryck. Lådkameran 3 har en grå spritputsad sockel och därovan en fasad i gult tegel. Här finns också mindre burspråk och balkonger som pryder huset, liksom de smidesräcken som betonar trapphusfönstren. Husets entré är i natursten och med en port i ek med gott om glaspartier. Fastighetens varierande fönster med asymmetriska spröjs är också något som ger ett fint uttryck i fasaden.

FÖRENINGEN

Brf Lådkameran 3

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Lådkameran 3 (org. nr 769617-0203) innehar fastigheten Lådkameran 3. Föreningens 6 st bostadshus är belägna i Bandhagen och uppfördes 1953 (kulturmärkta i klass grön av Stadsmuseet). Föreningen upplåter 79 st lägenheter med bostadsrätt, men också det stora antalet hyresrätter som uppgår till 17 st samt 11 st hyreslokaler. Uppvärmning via fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tog över huset 2010 efter ombildning.

Mark

Föreningen innehar marken genom tomträtt, omskrivning 2023.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen och fastighetsskötseln sköts av Emvix Förvaltning & Byggservice AB.

Renoveringar

I urval har följande skett. 2005 – stambyte, byte av yttertak innan dess. 2011 – nya balkonger, isolerglasruta på fönster mot skogssidan. OVK genomfördes i 2017 och godkändes. 2018 – renovering av två mangelrum så att de blivit styrelse- och föreningsrum, renovering av hyresrätt, fiberinstallation etc.

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en uppdaterad underhållsplan. Under 2019 renoveras en tvättstuga, samtliga portar byts ut och ett nytt portkodlås installeras i samma veva.

Ekonomi

Föreningens totala lån uppgår till ca 23 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 3,600 kr/kvm boyta. Detta ger föreningen en låg skuldbild jämfört med andra föreningar i Bandhagen. Föreningen är duktiga på att amortera, inte minst tack vare att hyresrätter säljs av. 2017 amorterades 3 mkr. 2018 amorterades 4 mkr. Mer amortering planeras! Årliga intäkter uppgår till ca 5,5 mkr. I kassan finns ca 5,7 mkr. 17 st hyresrätter står till framtida försäljningsförfogande och innebär stora tillgångar.

Avgifter

Inga planerade avgiftsändringar i dagsläget.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens byggnader är fullvärdesförsäkrade hos Brandkontoret.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad städfirma. Gemensam städdagar förekommer vår och höst.

Tvättstuga

Närmaste tvättstugan finns vid port 29 (huset norröver) utrustad med tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp. Finns både bokningsbar tvättstuga och en spontantvättstuga.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en höjdvarierande och trevlig miljö kring de 6 st bostadshusen. Gräsmattor, skogspartier och kuperad mark. Under hösten 2019 rustades gårdarna upp och det finns idag en lekplats. Under den senaste sommaren har föreningen arrangerat med gemensamma odlingsmöjligheter. Cykelrum och barnvagnsrum finns i källaren. Enklast är att ställa barnvagnen vid en yta innanför entréporten.

Parkering

22 st p-platser finns, för närvarande med kö. Parkera utan kostnad på omgivande gator (datumbestämmelser dock).

Bredband och TV

Fiber via A3 (1000/1000 mbit/s) levereras inkluderat i avgiften. Kabel-tv via Com Hem, baspaket ingår.

Övrigt

Stockholm växer och det planeras flertalet hus längs med Trollesundsvägen och Grycksbovägen, men dessa projekt blir förstås mer påtagliga för de hus som ligger närmast dessa vägar. Just 25:an ligger mer kuperat och skyddat av andra hus samt gården. Läs mer på adressen ”vaxer.stockholm”.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella information i oktober 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Bandhagen är en charmig 50-talsförort med ett för tiden typiskt centrum. Här finns det karaktäristiska höghuset, varvat med flertalet bostadshus och butikslokaler. Förutom mataffär och apotek finns här också en skomakare och skräddare, ett café och konditori samt en garnaffär. Här finns också ett utbud av förskolor och skolor, samt den av många barnfamiljer uppskattade parkleken, Bandängen, med levande djur. Så som söderförorterna är planerade finns här också gott om promenadstråk och små gröna oaser för rekreation. Kollektivtrafiken är god från Bandhagen. Utanför centrum finns flertalet busslinjer med rutt längs destinationer tvärs över söderförort, bland annat till Älvsjö, Skarpnäck, Midsommarkransen och Bagarmossen. Från denna adress är dessutom läget utmärkt mellan tunnelbanelinjerna 18 och 19, vilket större utbud av stationer. Men närmsta tunnelbana har du åtta minuters promenad bort, därifrån du en kvart senare når Slussen.