Type and press Enter.

Timrågatan 86

FÖRSTKLASSISKT FEMTIOTAL – STILFULLT RADHUS MED TOMT MOT KUPERAD TALLSKOG

FOTO: SPINELL STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

John Jakobsson
Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Radhus
Adress
Timrågatan 86
Område
Vällinbgby
Rum
5 rum
Area
101 m² + 52 m² biarea
taxeringsinformation
Tomtareal
320 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
Radhus 2-plan
Byggnadsår
1959
Uppvärmning
Gaspanna och luftvärmepump
Energideklaration
Utförd 2014-04-10
Energiklass
E
Energiförbrukning
95 kWh/kvm per år
Fasad
Tegel och puts
Stomme
Lättbetong
Fönster
2 och 3-glas
Bjälklag
Lättbetong
Tak
Betongpannor
Grundläggning
Souterrängkällare med betongplatta
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Utförda renoveringar/underhåll
Uppmätning Enligt uppmätning är byggnaden uppmätt till 101 kvm boarea samt 49 kvm biarea.
Fastighetsbet.
Principalen 23

Allmänt om fastigheten

El
10 500 kr/år
VA
6 500 kr/år
Renhållning
2 000 kr/år
Försäkring
6 000 kr/år
Övrigt
31 000 kr/år
Total driftskostnad
56 000 kr/år
Beräknat antal pers
4
Kommentar
Övrigt: gas
Taxeringskod
220
Taxeringsvärde
3 633 000 kr/år
Summa pantbrev
3 776 700 kr
Tomtareal
320 kvm
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Rättigheter
Förmån: Avtalsservitut: Avloppsledning Mm, 0180IM-02/40274.1 Förmån: Avtalsservitut: Servisledningar För Vatten Och Avlopp, 0180IM-02/40273.1
Planbestämmelser
Tomtindelning (1958-08-25) Stadsplan (1958-08-23)

Arkitekturen

Arkitekt: Backström och Reinius 1959

Radhusen på Timrågatan, Hasselagränd och Ulvögatan byggdes för anställda vid Vattenfall, vars stora kontor i Råcksta var en av områdets största arbetsgivare. Husen ritades av Sven Backström och Leif Reinius som även ritade Vällingby centrum. Backström och Reinius ritade till exempel också de berömda stjärnhusen i Gröndal, Farsta centrum och Åhléns city. Radhusen vid dessa ”Norrlandsgator” utformades i flera olika versioner som anpassades efter terrängen. Fasaderna utfördes i rött tegel med gavlar och listverk i vit puts med vertikala och horisontella avdelningar. Dörrarna är klädda med smalribbad panel liksom den bröstning som finns under vardagsrumsfönster och burspråk. En trädgårdsarkitekt engagerades också i iscensättandet av området, och hans namn var Bertil Mo. Radhusen är idag grönklassade i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaderna är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

OMRÅDET

Vällingbyhöjden är ett sammanhållet och välbehållet villa- och radhusområde från 1950-talet. Sven Markelius, som vid denna tid var stadsplanedirektör i Stockholm, tog tillsammans med Göran Sidenbladh fram stadsplanerna för Vällingby som skulle bli en ny typ av stadsdel, en så kallad ABC-stad, vilket stod för arbetsplatser, bostäder och centrum. När Vällingby stod färdigt fick det stor uppmärksamhet med besökare från hela världen som kom för att studera den nya moderna stadsdelen. Vid Vällingbyhöjden byggdes ett antal villor men framför allt radhus i kuperad miljö, nära natur och vidsträckta ängar. Här finns fina motionsstråk, utegym, bollplaner och möjligheter för både längd- och pulkaåkning vintertid. Till den närliggande Nälstaskolan finns cykelbanor i enighet med ABC-stadens idéer om att man inte skulle behöva korsa bilvägar på sin väg till skolan. Två minuter från huset ligger områdets egen tennisbana, Vällingbyhöjdens Tennisförening, där alla boende kan bli medlemmar och genom en årsavgift få spela på banan. Till Vällingby centrum och tunnelbanan är det knappt tio minuters promenad och därifrån tar färden 20 minuter till Fridhemsplan och drygt 25 till T-centralen.