Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Tomtebogatan 19
  [Område] => Vasastan
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 95 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Tomtareal] => [Avgift] => 3 217 kr/mån Inkl. kallvatten, kabel-tv bas samt balkongavgift. )

Tomtebogatan 19

STOR OCH LJUS JUGENDTREA MED KAKELUGNAR, BALKONG OCH LÅG AVGIFT

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Tomtebogatan 19
Område
Vasastan
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
95 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
3 217 kr/mån Inkl. kallvatten, kabel-tv bas samt balkongavgift.

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
20 000 kr/år
Försäkring
3 847 kr/år
Total driftskostnad
23 847 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
2 vuxna och 3 barn i hushållet. Elkostnaden/år är inkluderad i uppvärmningskostnaden ovan.

planskiss

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Dorph & Höög 1906

Till tomten Ugnen 5 ritade arkitektparet Dorph & Höög 1906 ett stort hörnhus. Året därpå gjordes några ändringar på dessa ritningar och 1909 stod huset helt klart. Victor Dorph och Anders Höög var vid den tiden förmodligen Stockholms mest produktiva arkitekter. 1908 stod deras signaturer på 55 av 187 inlämnade byggnadslovshandlingar i staden, och just i Birkastan har de totalt ritat byggnaderna på 50 av 148 fastigheter. Bf Matteus upa köpte Ugnen 5 år 1920, vilket gör att man som förening kan fira 100-årsjubileum nästa år. De boende har en gemensam och lekvänlig innergård med två sittgrupper och grill. I huset finns tvättstuga, snickarbod och torkvind. Lägenheten förråd ligger också på vinden.

FÖRENINGEN

Bf Matteus u.p.a

Föreningen

Bf Matteus upa (org. nr 702001-4168) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Ugnen 5 år 1920. Föreningen består av ett gathus beläget på Vikingagatan 9-11 och Tomtebogatan 19 och omfattar 25 lägenheter med andelsrätt samt 5 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Om bostadsförening

En bostadsförening är en äldre version av bostadsrättsförening men har samma ändamål – att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom upplåtelse av bostadslägenheter under nyttjanderätt och utan tidsbegränsning. Verksamheten regleras under lagen om ekonomisk förening och beskattas som en äkta förening.

Ekonomi

Föreningen är skuldfri sedan 2018 och f n finns det ca 1 000 000 kr i kassan Det finns inga planerade avgiftsändringar, avgiften betalas kvartalsvis i förskott.

Vatten och värme

Fastigheten har ingen centralvärme eller varmvatten, varje lägenhet har sitt eget värmesystem; direktverkande el med vattenburen värme samt varmvattenberedare med egen avläsning. Kallvatten ingår i avgiften.

Förvaltning

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har ett gruppavtal med ComHem avseende triple play – tjänster (bredband, tv och telefoni) och 100/10 mbit bredband.

Förråd

Lägenheten disponerar ett rymligt vindsförråd.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen. Delat ägande accepteras men endast en person kan bli medlem i föreningen.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på f n 1 183 kr av köparen (2,5% av prisbasbelopp)

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, torkskåp och mangel. I källaren finns barnvagns- och cykelförråd. Snickarbod och torkvind finns på vindsplanet. Föreningen har en trevlig innergård med två sittgrupper och gemensam grill. Innergården är en härlig lekplats för barnen.

Urval renoveringar

2019 energideklaration utfördes, 2018 ombyggnad av tidigare hyresrätt till bostadsrätt, 2017 målning av tak, stamspolning, 2016 underhåll och målning av fönster, genomförd och godkänd OVK, 2010 upprustning av tvättstugan, 2008 konservering av sandstensportal och sockel, 2003 underhåll av fönster, 2002 renovering och tätning av rökkanaler, partiellt rörsstambyte har genomförts i hela fastigheten varteftersom badrum och kök renoverats.

Sotning och skötsel av gården sker regelbundet.

Planerade renoveringar

Under 2020 slutförs stambyte i lokalerna samt upprustning av tvättstugan.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år under trevliga former.

Kontroll

Ovanstående grundas på information efter kontakt med styrelsen i augusti 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Birkastan växte fram i sin nuvarande form efter sekelskiftet 1900 och är en stilig stadsdel med många fina fastigheter, där mycket är bevarat från tillkomsttiden. Här är det liv och rörelse, men på ett lugnt och trivsamt sätt. Rörstrandsområdet bebyggdes under ett fåtal år, och 1930, fyra år efter porslinsfabrikens stängning, stod området klart. I området vimlar det av trevliga restauranger, barer, caféer och bagerier (som Lillebrors, med de allra godaste bröden och bullarna, mmm…) och specialbutiker av olika slag. Rörstrandsgatan stängs under sommarhalvåret helt för biltrafik och blir en härlig gågata kantad av uteserveringar och blomsteruppsättningar. Större parker ligger nära, som Vasaparken, Karlbergsparken och Hagaparken, och dessutom finns många små och mysiga lekparker för barn. Kommunikationerna är också de allra bästa med tunnelbana och många bussar inom ett par minuter. Dessutom är det enkelt att ta sig till Arlanda med flygbussarna från Sankt Eriksplan.