Type and press Enter.

Tomtebogatan 19

STOR OCH LJUS JUGENDTREA MED KAKELUGNAR, BALKONG OCH LÅG AVGIFT

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare
Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Tomtebogatan 19
Område
Vasastan
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
95 m²
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
3 217 kr/mån Inkl. kallvatten, kabel-tv bas samt balkongavgift.

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
20 000 kr/år
Försäkring
3 847 kr/år
Total driftskostnad
23 847 kr/år
Beräknat antal pers
2
Kommentar
2 vuxna och 3 barn i hushållet. Elkostnaden/år är inkluderad i uppvärmningskostnaden ovan.

planskiss

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Dorph & Höög 1906

Till tomten Ugnen 5 ritade arkitektparet Dorph & Höög 1906 ett stort hörnhus. Året därpå gjordes några ändringar på dessa ritningar och 1909 stod huset helt klart. Victor Dorph och Anders Höög var vid den tiden förmodligen Stockholms mest produktiva arkitekter. 1908 stod deras signaturer på 55 av 187 inlämnade byggnadslovshandlingar i staden, och just i Birkastan har de totalt ritat byggnaderna på 50 av 148 fastigheter. Bf Matteus upa köpte Ugnen 5 år 1920, vilket gör att man som förening kan fira 100-årsjubileum nästa år. De boende har en gemensam och lekvänlig innergård med två sittgrupper och grill. I huset finns tvättstuga, snickarbod och torkvind. Lägenheten förråd ligger också på vinden.

FÖRENINGEN

Bf Matteus u.p.a

Antal lägenheter och lokaler

Bf Matteus upa är en äkta bostadsförening som äger och förvaltar fastigheten Ugnen 5 på adresserna Tomtebogatan 19 och Vikingagatan 9 och 11. Föreningen består av 25 st medlemslägenheter samt 5 affärs/kontorslokaler inklusive 1 källar/lagerlokal. Föreningen bildades 1921.

Om bostadsförening

En bostadsförening är en äldre version av bostadsrättsförening men har samma ändamål – att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom upplåtelse av bostadslägenheter under nyttjanderätt och utan tidsbegränsning. Verksamheten regleras under lagen om ekonomisk förening och beskattas som en äkta förening.

Mark

Föreningen äger marken sedan 1920.

Förvaltare

Styrelsen sköter den ekonomiska förvaltningen. Den tekniska förvaltningen sköts av olika aktörer beroende på vilken byggnadsdel det rör.

Urval renoveringar

2018 – renovering av tidigare hyresrätt till bostadsrätt. 2017 – målning av tak och stamspolning. 2016 – underhåll och målning av fönster och dörrar. Godkänd OVK. 2010 – upprustning av innergården samt tvättstugan. 2008 – fasadrenovering, sotning, ventilationsförbättringar. 2005 – hissrenovering. 2003 – underhåll av fönster. 2002 – renovering och tätning av rökkanaler. 1987-88 – balkongbygge. 1976 – elstambyte.

Kommande renoveringar

Föreningen har genomfört löpande stambyten under åren i samband med medlemmarnas renoveringar av kök, badrum och WC. De byter alltså stammarna löpande i och med renoveringar. Det pågår ett utbyte av stammar och ledningar i huset nu men detta påverkar ej lägenheten. En ny energideklaration ska upprättas inom närmsta veckorna.

Ekonomi

Under 2018 slutamorterades alla föreningens lån och då blev föreningen helt skuldfri. Föreningen har dessutom ca 2,4 mkr i kassan. Det finns inga planerade avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens stadgar.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret Stockholm.

Städdagar

Föreningen har två gemensamma städdagar per år under hösten och våren.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källaren. Den är utrustad med 2 tvättmaskiner, 1 torktumlare, torkskåp och mangel.

Gemensamma utrymmen

Gemensam tvättstuga är belägen i källaren. I källaren finns även barnvagns- och cykelförråd. Snickarbod och torkvind finns på vindsplanet. Föreningen har en trevlig innergård med två sittgrupper och gemensam grill. Innergården är en härlig lekplats för barnen.

Parkering

Boendeparkering på gatan gäller, föreningen har inga egna parkeringsplatser. Se mer information på Stockholm stads hemsida.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Kallvatten, kabel-tv bas och balkongavgift ingår i avgiften. Varje medlem står för uppvärmning, el och varmvatten själv. Det finns varmvattenberedare i badrummet. Föreningen har ett gruppavtal med ComHem avseende triple play tjänster och 100/10 Mbit bredband via Fiber.

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp. Pantsättningsavgift 1% av prisbasbeloppet. Debiteras köparen.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-11-08, föreningens hemsida, stadgar samt årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. www.matteus.bostadsratterna.se.

OMRÅDET

Birkastan växte fram i sin nuvarande form efter sekelskiftet 1900 och är en stilig stadsdel med många fina fastigheter, där mycket är bevarat från tillkomsttiden. Här är det liv och rörelse, men på ett lugnt och trivsamt sätt. Rörstrandsområdet bebyggdes under ett fåtal år, och 1930, fyra år efter porslinsfabrikens stängning, stod området klart. I området vimlar det av trevliga restauranger, barer, caféer och bagerier (som Lillebrors, med de allra godaste bröden och bullarna, mmm…) och specialbutiker av olika slag. Rörstrandsgatan stängs under sommarhalvåret helt för biltrafik och blir en härlig gågata kantad av uteserveringar och blomsteruppsättningar. Större parker ligger nära, som Vasaparken, Karlbergsparken och Hagaparken, och dessutom finns många små och mysiga lekparker för barn. Kommunikationerna är också de allra bästa med tunnelbana och många bussar inom ett par minuter. Dessutom är det enkelt att ta sig till Arlanda med flygbussarna från Sankt Eriksplan.