Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Torphagsvägen 6, 2 tr
  [Område] => Ekhagen
  [Våning] => 2 av 4, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 51 kvm
SS 21054:2020
51 enligt uppmätning. 50 enligt lgh register. [Tomtareal] => [Avgift] => 3 248 kr/mån Det ingår värme och vatten. Obligatorisk bredbandsavgift om 155kr tillkommer. )

Torphagsvägen 6

Ljus och luftig funkis 2:a med solig balkong och blått kök

Text: Engström Foto: Pedersen

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Markus Elias
VD & Reg Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Erica Lamberg
Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Torphagsvägen 6, 2 tr
Område
Ekhagen
Våning
2 av 4, hiss finns
Rum
2 rum
Area
51 kvm
SS 21054:2020
51 enligt uppmätning. 50 enligt lgh register.
Avgift
3 248 kr/mån Det ingår värme och vatten. Obligatorisk bredbandsavgift om 155kr tillkommer.

Allmänt om fastigheten

El
3 300 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
6 300 kr/år
Drift räknat på
2 personer

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Ritat av Björn Hedvall 1935

Här är en fastighet ritad av arkitekten Björn Hedvall, som även gjorde stadsplanen för adressens bostadsområde, uppfört 1935-1938. Huset stod klart 1935. Ekhagen består av företrädesvis gula fyravåningshus, fasaderna är släta och putsade med stora glasytor nära fasadliv utgör en arkitektonisk helhet. Glas, stål och armerad betong är material som används för ett nytt formspråk. Hedvall var liksom många för tiden engagerad i bostadsfrågor, staden ska planeras rationellt med nya bostadsområden som enklaver, skilda från arbetsplatser och butiker. Idealet är hus i bevarad naturmark. Arkitekt Hedvall var mycket produktiv i sin yrkesgärning, mer än 270 hus kom från hans penna genom åren. En hel del hus i klassicistisk stil, men funkisstilen kom att ligga honom varmt om hjärtat då tidens ideal omfattade både modern estetik och socialt engagemang.

Balkongen är 30-talets mest karaktäristiska och formskapande byggnadsdel, nästan varje lägenhet har en och avspeglar idealet frisk luft och solens välgörande strålar lika mycket som vikten av ljus och rymd inne i lägenheterna. Balkongfronternas omsorgsfulla utformning som här, med smäckert smide ger ett intryck av lätthet.

Fastigheten är väl bevarad och ägs idag av Brf Djurgårdseken 4, som bildades 1995. Här finns idag 19 lägenheter och i föreningen finns trivsel och bredd från barnfamiljer till pensionärer. I fastigheten finns en tvättstuga.

FÖRENINGEN

Brf Djurgårdseken 4

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Djurgårdseken 4. Förening består av 19 lägenheter, varav alla är bostadsrätter. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1935 av arkitekt Thure Bergentz.

År föreningen övertog fastigheten:

Fastigheten ombildades år 1997.

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Kanold Redovisning.

Garage och parkering:

Föreningen har inga garage- eller parkeringsplatser disponerade för föreningens medlemmar. Boendeparkering på gatan.

Renovering:

2001 – Avloppsstammar relinade.

2010 – Avloppsstammar undersökta och godkända.

2007 – Kall- och varmvattenrör bytta.

2004 – Balkonger.

2005 – Fönster.

2008 – Tak samt ventilation.

2009 – Trapphus.

2010 – Nya radiatorventiler.

2015 – Fasaden samt de två terrasserna/kungsbalkongerna.

2017 – Spolning och inspektion av avloppsstammar

2019 – Målning av tak

Kommande renoveringar:

Stamrenovering, etappvis inkl. tvättstuga. Det arbetas just nu aktivt med en förstudie (inventering, upplägg, scenarios, kalkyler) som kommer ligga till grund för ett stämmobeslut i höst. Därefter steg 2 – projektering inkl. upphandling och exakta datum för start.

Trappa baksida och uteplats baksida.

Ekonomi:

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2019 till 4,4 milj kr, vilket ger cirka 3600 kr/kvm boyta.

Avgifter:

I avgiften ingår värme, vatten och källarförråd. Obligatorisk bredbandsavgift tillkommer på 155 kr/mån. Avgiften har höjts med 15 % år 2019 och inga kommande avgiftshöjningar är beslutade.

Förråd:

Förråd om cirka 4 kvm på våning 1.

Gemensamma utrymmen:

Tvättstuga, torkrum och cykelrum.

Bredband och tv:

Fiber genom Stockholms Stadsnät 1000 Mbit. TV-kanaler är markutbudet: Svt1, Svt2, Barnkanalen, Kunskapskanalen, TV4 och Kanal 6.

Juridisk person:

Juridiska personer accepteras inte.

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägande. Minsta ägarandel 10 %.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning samt föreningens information till mäklare. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Ekhagen är ett fantastiskt område, ett av få bostadsområden som är helt byggt i funkisstil. Hela Ekhagen är grönklassat i Stockholms stads byggnadsklassificering, vilket menas att området och byggnaderna har ett stort kulturhistoriskt värde. Björn Hedvall lade planen för området och ritade också många byggnader. Flera stora namn som Ancker-Gate-Lindegren, Wolter Gahn och Edward Bernhard medverkade också. Området ligger i den Kungliga Nationalstadsparken – världens första nationalstadspark. Här är grönt och lummigt. På ett par minuter når du Lilla Värtan med småbåtshamn och badplats. Området kryllar av trevliga ställen att tillbringa fritiden på. Stora Skuggan med 4H-gård och många aktiviteter för barn, Stora Skuggans värdshus med ekofilosofi, Söderbrunns koloniområde, Naturhistoriska Riksmuseet, Bergianska Trädgården och Brunnsviken för att nämna några. Stockholms Universitet är också placerat runt knuten.