Type and press Enter.

Pingstvägen 64

VACKER OCH VÄLPLANERAD FUNKISTVÅA MED BALKONG

TEXT: BERTHELS FOTO: OZOLLAPA STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Pingstvägen 64
Område
Telefonplan - Midsommarkransen
Rum
2 rum
Area
44,5 m²
Avgift
3 589 kr/mån Inkl. Värme, vatten, tv, internet samt balkong avgift.

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Kjell Ödeen 1939

BRF Stålpennans består av fem klassiska funkishus med putsade fasader i vitt och gult, omgivna av generösa grönytor. Husen ritades 1939 av Wejke & Ödéen för HSB:s räkning och stod klara för inflyttning mellan 1940 och 1944. Här inreddes yteffektiva lägenheter – främst om två rum och kök – med stora fönster med marmorbrädor, gott om garderober och kök med snedskåp. Under en större ombyggnad under 1980-talet byttes husens ursprungliga fönster samt portar ut, soprum byggdes till och badrum samt kök moderniserades. På senare år har även balkonger tillkommit.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Stålpennan

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Stålpennan i Stockholm (org. nr 702002-2237) innehar fastigheterna Stålpennan 1, 2, 3, 4 och 5. De fem bostadshusen bebyggdes 1939-45 och är belägna i Midsommarkransen. I föreningens fastigheter finns 60 bostadsrätter samt ett tiotal lokaler som hyrs ut till medlemmar och andra hyresgäster. Husen värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Ombildning från bostadsförening till bostadsrättsförening skedde 1993, bostadsföreningen hade dessförinnan bildats 1943.

Mark

Föreningen innehar fastigheterna genom tomträttsavtal.

Förvaltare

Viss ekonomisk och administrativ förvaltning sker av HSB Stockholm. Personligt medlemskap i HSB Stockholm är nödvändigt för föreningens medlemmar enligt stadgarna.

Renoveringar

2019: Renovering av trapphus och källare med LED-belysning samt nymålning trapphus enl. professionellt framtaget färgsättningsprogram i 40-talsstil.

2018: Installation av lås- och passersystem (med elektroniska nyckeltaggar). Webbokning till tvättstuga, hobbyrum samt lånemaskiner. Nya entrépartier i originalstil samt skärmtak. Installation av brandlarm i allmänna utrymmen. Utbyte av asbestdörrar i källare till branddörrar med glasruta för ökad trygghet. Sedan mars finns en bilpool med f.n. två elbilar på föreningens parkering.

2017: Omgjutning och installation av trappvärme i yttre källartrappor. Dränering och isolering av samtliga husgrunder. Upprustning av parkeringen samt utökat med en parkeringsplats. Nya termostater och ventiler till radiatorerna, samt injustering av värmesystem. Rivning av entrésoprum vid samtliga portar. Installation av belysning på parkeringen, i trädgården samt på grillberget.

2015: Stamspolning. Tillbyggnad av 43 balkonger. Avgasare och nytt expansionskärl till värmesystemet.

2014: Våtrumsbesiktning.

2013: Spolning och filmning av avloppens samlingsledningar.

2012: Ny styr- och reglerutrustning värme och varmvatten.

2011: Takrenovering. Radonmätning med lågt resultat.

2010: Ny tvättstugeutrustning.

2009: Ny tvättstugeutrustning. Godkänd OVK.

2008: Justering av stamventiler för värmesystemet. Upprättad energideklaration.

2006: Fasadrenovering av Stålpennan 1,4 och 5.

2004: Nybyggnad av bastu.

2002: Fuktmätning i badrum.

2001: Installation av fjärrvärme.

1999: Fasadrenovering av Stålpennan 2 och 3.

1985: Byte av VA-stammar, byte till treglasfönster, byte av elstigare (enfas).

Föreningens ventilationssystem är av typen självdrag. Varje kök har egen frånluftskanal. Alltså kan frånluftsfläkt kopplas till ventilationen. Trefas-el finns i husen, men är ej indraget i lägenheterna.

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en underhållsplan. År 2020 ska undercentralen antingen bytas eller flyttas.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 26,1 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 3 mkr. Föreningen har även intäkter från hyreslokaler. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 9.179 kr.

Avgifter

Inga planer eller beslut finns om avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand efter styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden. Uthyrning av typen Airbnb tillåts ej.

Försäkring

Föreningen är försäkrad hos Vardia Försäkring med ett kollektivt bostadsrättstillägg för alla hushåll. Du behöver alltså inte teckna ett sådant tillägg själv.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad städfirma. Utemiljön sköts av medlemmarna tillsammans. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år. Samtliga medlemmar förutsätts på något sätt ta aktiv del i föreningens förvaltning och utvecklande.

Tvättstuga

Tvättstugan finns i källaren av Stålpennan 1, med ingång både från Bäckvägen 71 och från gårdssidan.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstuga (Bäckvägen 71), cykelförråd (Bäckvägen 73, Pingstvägen 64), hobbyrum. Föreningen har grillplats, äppelträd och odlingsmöjligheter för dig som medlem.

Sophantering

Hushållssoporna slängs i kärlen vid vändplanen (B73-75). Vid vändplan ligger också huset som rymmer källsortering. Medlemmar bör utsortera matavfall. Gratis insamlingskit (behållare, fästanordning, påsar och vaskskrapa) erhålls av expeditionschefen.

Parkering

Parkeringen har i och med storrenoveringen utökats till 14 st platser. Elbilsladdare finns till samtliga platser och motorvärmaruttag till 10 st. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Fiberbredband finns förberett i alla lägenheter genom ett gruppavtal med Ownit AB. Du behöver alltså inte teckna något individuellt avtal. Ett analogt och digitalt basutbud finns för alla via Com Hem och bägge ingår i avgiften för informationsöverföring om 100 kr/mån. Via Ownit kan du teckna bredbandstelefoni.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett källarförråd på 4kvm och ett mindre matförråd på 1kvm.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-07-04. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I dina nya kvarter runt Telefonplan är det nära till det mesta; från populära restauranger som Landet och Svenska Hamburgerköket till gym, matbutiker, service och tunnelbana. Här ligger även Konstfack, som varje år har en populär julmarknad där du kan fynda alster från framtidens stora konstnärer och designers. Föredrar du en härlig promenad tar du skogsstigen mot Örnsberg – där du hittar ännu en tunnelbanestation – och vidare ner till Mälaren. Här kan du strosa runt i härlig miljö bland båtklubbar, badklippor, 4H-gård för att avsluta med en fika på trädgårdscaféet i Vinterviken