Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Hjärnegatan 4A
  [Område] => Kungsholmen
  [Våning] => 3 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 55 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 862 kr/mån Inkl. värme, vatten, bredband & kabel-TV. )

Hjärnegatan 4A

SAGOLIK GÅRDSHUSCHARM - SEKELSKIFTE MED SÖDERVÄND BALKONG

STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hjärnegatan 4A
Område
Kungsholmen
Våning
3 av 4, ej hiss
Rum
2 rum
Area
55 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 862 kr/mån Inkl. värme, vatten, bredband & kabel-TV.

Driftskostnader

El
2 000 kr/år
Försäkring
2 220 kr/år
Övrigt
2 400 kr/år
Total driftskostnad
6 620 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Övrig kostnad avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Il Caffe på Bergsgatan
Hornsbergs strand
Kronobergsbadet
Petit France café och bageri på John Ericssonsgata
Nyöppnade Rådhusbaren, Mäster Anders, Styrelsen, B

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1903 Björn Svensson

1898 stod byggnaden på fastigheten Skörden 13 klar. Den ritades av Per Johan Lindblad på uppdrag av byggmästare Carl Flycht. Skörden 13 uppfördes från början som ett bostadshus i fyra våningar med ett tillhörande gårdshus. Redan 1910 gjordes en större ombyggnad av huset och då byggdes huset på med en våning. Samtidigt fick samtliga lägenheter wc, efter att det från början endast fanns torrklosetter ute på gården. Huset har idag en tidstypisk 1890-talsfasad som till stora delar är välbevarad. Mot gatan är bottenvåningen putsad i grått och våningsplanen ovan är spritputsade i en gulröd kulör. Fönstren är höga med överlufter, i bottenvåningen rundbågiga och ovan detta rektangulära, och de är målade i grönt. Husets port är placerad på mitten och den finns i ett valv. Innanför porten möter ett vackert trapphus med kalkstenstrappor, diagonalrutiga stengolv och glasade mellandörrar.

FÖRENINGEN

Brf Sagan

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Skörden 14 . Förening består av 22 lägenheter, varav samtliga bostadsrätter. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Byggår 1890.

Föreningen övertog fastigheten:

1929.

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av RB Ekonomi AB Östersund

Renovering:

2008 Reparation yttervägg, 2009 Balkonger, 2011 Elslingor tak, 2012 Byte till säkerhetsdörrar, 2014 Ventilationskontroll, 2014 Barnvagnsförråd, 2014 Nya sopkärl på gården, 2014 Ny pump tvättstuga, 2015 Tätat i tak, 2016 Nytt torkskåp i tvättstuga, 2017 Genomförd OVK, 2017 Installation fiber, 2017 Byte undercentral fjärrvärme, 2018 Trapphus, 2018 Fönster.

Kommande renoveringar:

Föreningen har en underhållsplan. Tidsplan är ej klar men man ser över möjlighet bl.a. närmast med renovering av innergård byte av bjälklaget, stambyte av gemensamma stammar, främst i källaren. Planering för stambyte i källaren sker under 2020, troligen partiellt (de gemensamma delarna, som ansluter till avloppet mot gatan). Finansiering för framtida renovering är inte beslutad, ett nytt banklån kan bli aktuellt.

Ekonomi:

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2018 till cirka 4,1 milj kr, vilket ger cirka 3 217 kr/kvm boyta.

Avgifter:

Ingen planerad avgiftsändring för 2020 (2020-05-12 enligt brf).

Pantsättningsavgift

465 kr pantsättningsavgift och överlåtelseavgift 1 162 kr.

Förråd

Det finns ett större vindsförråd samt ett mindre matförråd i källaren. .

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga med 2 tvättmaskiner, 1 torktumlare, 1 mangel samt 1 torkskåp. Barnvagnrum. Trivsam innergård med grill och trädgårdsmöbler.

Bredband

Bredband fiber via Ip-Only, föreningen har Medieteknik i Varberg som leverantör, 100/50 mbit.

TV: Grundutbud via VIASAT.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte

Delat ägande

Delat ägande är ok, dock vill föreningen att medlemmar ska avse att bosätta sig här. Föreningen kan neka delat ägande om ena parten inte avser bo här. Det finns ingen minsta ägarandel stipulerat.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Hjärnegatan är en endast kvarterslång enkelriktad gata som går mellan Wargentinsgatan och Norra Agnegatan och parallellt med Kungsholmsgatan och Fleminggatan. Här finns en trevlig blandad bebyggelse och ett småskaligt lugn. Samtidigt är detta ett centralt boende, mitt på östra Kungsholmen, där man går till Hötorget på en kvart och har en mängd trevliga restauranger, caféer och bagerier i de närmaste kvarteren. Bara under det senaste året har många nya ställen slagit upp portarna här, som ett stort Ica Kvantum, Systembolag, Sats och ett antal fik och restauranger. Man behöver heller inte sakna grönska, med både Polishusparken och Kronobergsparken nära, och Kungsholms strand, Norrmälarstrand och flera fina motionsstråk längs vattnet. Kommunikationerna utgör också ett stort plus, med närhet till både gröna och blå linjen och flera busslinjer, dessutom promenadavstånd till centralen och cityterminalen.