Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Fyrskeppsvägen 40
  [Område] => 
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 74 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053 [Tomtareal] => [Avgift] => 4 546 kr/mån inklusive värme & vatten. Ett obligatoriskt tillägg för bredband tillkommer om 254 kr/mån. )

Fyrskeppsvägen 40

KLASSISK TREA I UPPSKATTAT 50-TALSOMRÅDE

TEXT: ENGSTRÖM FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Fyrskeppsvägen 40
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
3 rum
Area
74 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
4 546 kr/mån inklusive värme & vatten. Ett obligatoriskt tillägg för bredband tillkommer om 254 kr/mån.

Driftskostnader

El
6 436 kr/år
Försäkring
2 653 kr/år
Total driftskostnad
9 089 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
driftskostnaderna baseras på säljarnas faktiska förbrukning och varierar från boende till boende.

planskiss

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1949 Svenska Riksbyggens Arkitektkontor

I kvarteren Barsebäck och Falsterbo i söderorten Kärrtorp byggdes för Stockholmsbyggens räkning under åren 1949 och 1950 inte mindre än sju byggnader. Dessa bildar idag Brf Fyrskeppet och arkitekten bakom husen heter Henning Orlando. Orlando, som kom till Stockholm vid 14 års ålder från Frankrike ligger bakom en stor del av husen i söderort. Här är husen uppförda i tre våningar med en källarvåning som ofta kunde användas som butik och verkstadslokaler. Burspråk och stora fönster med asymmetrisk spröjs är tidstypiska detaljer för dessa hus. Utmärkande för byggåret är också placeringen runt en stor gård. Huset vilar på en grå spritputsad sockel och har en puts i rött. De indragna balkongerna i vitt är också ett vackert estetiskt inslag i byggnaden. Detta är ett hus med hög hantverksmässighet i material och detaljer, med många fina originaldetaljer bevarade, exempelvis i husets eleganta portar, och interiört i burspråk, golv och glasdörrar.

Husets gård är en stor tillgång för de boende, med dess lummiga inramning och stora yta. Innergårdarna har inte bara planteringar utan också generöst med lekplatser och uteplatser. Här finns möjlighet att grilla när säsongen erbjuder. Till föreningen hör en föreningslokal och en övernattningslägenhet, samt även en välutrustad tvättstuga. Här bor många barnfamiljer i en stabil förening, Brf Fyrskeppet bildades 2007.

FÖRENINGEN

Brf Fyrskeppet

Antal lägenheter och lokaler

Brf Fyrskeppet består av 240 lägenheter, varav 215 är upplåtna med bostadsrätt och 25 är upplåtna med hyresrätt. Föreningen har även 2 lokaler som hyrs ut. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1949-1951 av arkitekt Svenska Riksbyggens Arkitektkontor.

Mark

Föreningens tomt innehar tomträtt. Tomträttsavgälden förhandlas om 2019 och sträcker sig till år 2023.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Garage och parkering

Det finns 16 st. varmgarage för 1340 kr/månad, 39 st. P-platser med el för 570 kr/månad och 52 st. P-platser utan el för 444 kr/månad. Separat kö som handläggs av SBC och i övrigt Boendeparkering på gatan.

Renovering

1993 - utbyte undercentraler. 1995 - stamrenovering kök/badrum. 2014 - fönsterbyte och nybyggnation av fyra tvättstugor. 2013 - installation bredbandsnät, fiber (Bredbandsbolaget). 2015 - byte av låssystem, uppfräschning utemiljö och OVK inkl. rengöring av kanaler. 2016 - renovering av entrépartier och utbyte av garageportar. 2017 Utbyte av samtliga källardörrar. 2018 - förbättringar hyresrätter, radonmätning och renovering lokaler.

Kommande och pågående renoveringar:

Dränering av föreningens hus pågår. Fasadrenovering ska genomföras efter det. Renoveringarna är planerade att utföras med hjälp av föreningens befintliga medel. En underhållsplan som sträcker sig mellan 2017-2037 följs.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2018 till cirka 8 903 kr/kvm boyta. I kassan finns 8,9 mkr och intäkterna från hyresrätter, lokaler och garage ger goda intäkter om ca 3,9 mkr/år.

Avgifter

Inga avgiftsförändringar är planerade. I avgiften ingår värme & vatten. Ett obligatoriskt tillägg för bredband tillkommer om 254 kr/mån.

Överlåtelseavgift om 1 183 kr betalas av köparen. Pantsättningsavgift 473 kr per pant.

Förråd

Källarförråd.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, cykelställ samt ett antal cykelförråd, föreningslokal samt övernattningslägenhet.

Bredband och tv

Gruppanslutning levereras via fiber från Bredbandsbolaget.

Medlemskap

Juridiska personer accepteras inte. Delat ägande, exempelvis mellan sambos, godkänns. Minsta ägarandel är 10 %.

Uthyrning i andra hand

Avgift för andrahandsupplåtelse debiteras lägenhetsinnehavaren med 5 % av gällande prisbasbelopp

Hemsida

http://www.brffyrskeppet.se/

Kontroll

Ovanstående grundas på information från styrelsemedlem i februari 2020, föreningens hemsida samt årsredovisning för 2018. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Kärrtorp fick sitt namn efter ett torp från slutet av 1700-talet, Kärrtorpet. Detta finns fortfarande kvar att se, strax väster om Kärrtorps centrum. Förortens centrum har en hel del att erbjuda i form av mataffärer, restauranger, apotek och café, cykelhandel, samt en second handaffär. Men här ligger även den uppskattade biografen Reflexen, bevarad från 1961, samt Turteatern med en aktiv programverksamhet. I Kärrtorp finns också parkleken Fyren för de allra minsta.

Precis runt huset till denna adress ligger Nytorpsgärde, det stora grönområde som generöst ger boende i området extra grönska och promenadstråk. Här ligger också det om sommaren mycket uppskattade Nytorpsbadet och för den som vill ha ytterligare grönområden och badmöjligheter är närheten till Nackareservatet och Söderbysjön ett extra plus. Som om detta inte skulle vara skäl nog att bosätta sig på denna adress finns också Cafe Santa Fe med söderorts vackraste neonskylt, och restaurang Nytorpet på samma gata.

Kommunikationerna är utmärkta till denna bostad, med inte mindre än tre tunnelbanestationer i direkt närhet, med cirka tio minuters promenad vardera till Sandsborg, Blåsut och Kärrtorp. Och därifrån tar du dig inom ett par minuter till Södermalm och vidare in mot city.