Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Mariagränd 2
  [Område] => Södermalm - Mosebacke
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 64 + 11 kvm
Enligt uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 2 586 kr/mån inkl: värme, v/a. En obligatorisk avgift om 179 kr/ månad tillkommer för bredband )

Mariagränd 2

SJÄL OCH ATMOSFÄR – MAGISKT HEM MED RÖTTER I 1700-TALET

FOTO: OZALLAPA STYLING: VAN KEPPEL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Mariagränd 2
Område
Södermalm - Mosebacke
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
64 + 11 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
2 586 kr/mån inkl: värme, v/a. En obligatorisk avgift om 179 kr/ månad tillkommer för bredband

Driftskostnader

El
3 500 kr/år
Försäkring
1 200 kr/år
Övrigt
2 664 kr/år
Total driftskostnad
7 364 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt: gas

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Arkitekt okänd 1726

Byggnaden på tomten Ormsaltaren 1 i hörnet av Mariagränd och Götgatan har långa anor, men exakt hur långa är tyvärr inte känt. Enligt 1676 års mantalslängd ägde hovslagare Jörgen Josephson ett stenhus på tomten. År 1723 inträffade den stora Katarinabranden. Troligtvis brandskadades då huset, som antingen revs eller reparerades och stod klart för inflyttning 1726, vilket är det årtal som anges på fasaden. Vem som ritade huset är dock inte känt. 1786 byggdes huset på med en våning och 1806 tillkom flygeln mot Mariagränd samt den lilla flygeln mot den östra tomtgränsen. Efter dessa tillbyggnader fick byggnaden till stora delar det utseende som den har idag. Några ritningar från denna tid finns tyvärr inte bevarade, och det är inte lätt att veta hur byggnaden var disponerad i början av 1800-talet. Det är först i och med den ombyggnad som gjordes 1929 som husets disposition är känd. Ombyggnaden ritades av byggnadsfirman Landgren & Eriksson och var genomgripande och försåg huset med vatten och avlopp samt centralvärme. Bottenplanet mot Götgatan har genom åren huserat klassiska restauranger och våningarna ovan är bostadsplan. Byggnaden är såklart blåklassad i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering. Huset ägs av Brf Ormsaltaren 1 som är en liten förening med åtta hushåll. Gemensam tvättstuga finns på Mariagränd 1. Två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och lätt att få tider. Man har också en liten gård.

FÖRENINGEN

Brf Ormsaltaren 1

Antal lägenheter och lokaler

Brf Ormsaltaren 1 består av 8 lägenheter med bostadsrätt och 1 lokal med hyresrätt. Föreningen är en s k oäkta bostadsrättsförening.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder ligger på 9 mkr (nyligen skedde en amortering på 1,5 mkr). Föreningen har under 2019 fått en ny lokalhyresgäst och har framgångsrikt förhandlat upp hyran till ca 1,2 mkr årligen. Kontraktet löper till 2027 och är därmed en säker inkomst. Hyresbeloppet räknas upp enligt konsumentprisindex varje år. Föreningen har för avsikt och möjlighet att amortera stora summor på lånen de närmaste åren tack vare lokalintäkterna. Nyligen mättes alla lägenheter i föreningen och aktuell lägenhet visade sig vara något större. Den avgift som visas är den nya justerade som gäller från 1 januari 2021.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, hos Brandkontoret.

Renoveringar

2004 omfattande renovering av fastigheten inklusive byte stammar och elstigare. 2014 trapphus- och fönsterrenovering. 2019 ventilation, avlopp m m i samband med överlåtelse av föreningens lokal.

Förvaltning

Ekonomisk förvaltning via SBC.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Comhem (obligatoriskt tillägg på 179 kr/mån). Basutbud kabel-tv via Comhem ingår i månadsavgiften.

Gemensamma utrymmen

Cykelförråd. Tvättstuga över gatan med dubbla tvättmaskiner samt torktumlare, mangel och torkskåp.

Kontroll information

Ovanstående uppgifter kommer från årsredovisning 2019 samt kontroll med styrelsens representant den 9 september 2020. Uppgifter som är av stor vikt för spekulant bör stämmas av med styrelsen.

OMRÅDET

På denna adress gör sig historiens vingslag alltid påminda, precis som nuet och Stockholm i förändring. Det är en häftig plats att bo på och uttrycket ”att ha staden för sina fötter” passar aldrig så bra som här. Här befinner man sig mitt i stan och promenerar med fördel dit man vill gå. Annars finns såklart tunnelbana, bussar och båtar tillgängliga alldeles runt knuten.