Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tjärhovsgatan 54
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 65 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021054 [Tomtareal] => [Avgift] => 2 134 kr/mån Inkl. Värme & V/A. Obligatorisk balkongavgift tillkommer om 72 kr/månad. )

Tjärhovsgatan 54

STOR OMHÄNDERTAGEN TVÅA MED BALKONG I SÖDERLÄGE I SKULDFRI FÖRENING

FOTO: BOUKARI TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tjärhovsgatan 54
Område
Södermalm
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
65 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021054
Avgift
2 134 kr/mån Inkl. Värme & V/A. Obligatorisk balkongavgift tillkommer om 72 kr/månad.

Allmänt om fastigheten

El
5 800 kr/år
Försäkring
2 200 kr/år
Total driftskostnad
8 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: JOSEF ÖSTLIHN & ALBIN STARK 1913

Buketten 3 är en långsmal fastighet som rymmer två byggnader med en underbyggd gård mellan Tjärhovsgatan och Folkungagatan. Tomten bebyggdes 1883 med ett bostadshus mot Folkungagatan och ett stall mot Tjärhovsgatan. I början av 1910-talet revs stallet, och därefter byggdes det kvarvarande huset om helt och blev högre, och ett helt nytt bostadshus med entré från Tjärhovsgatan uppfördes under åren 1912 till 1913. Huset fick en fasad av brunt handslaget tegel, två rader burspråk som delvis är putsade och vitmålade småspröjsade fönster. Fasaderna ritades av de namnkunniga arkitekterna Josef Östlihn och Albin Stark, medan planlösningarna ritades av husets byggmästare E Larsson. På 1970-talet var huset rivningshotat men räddades och renoverades i stället. Brf Buketten 3 förvärvade fastigheten år 2000 och består av 24 lägenheter, varav en är en kvarvarande hyresrätt. Föreningen har en trivsam asfalterad innergård med planteringslådor och utemöbler. Föreningsstämman 2019 beslutade att anta ett förslag om att bygga en pergola på gården. I föreningen finns en fräsch tvättstuga, hobbyrum med möjlighet att snickra och måla, cykelrum och förråd för vinterförvaring av privata utemöbler. Föreningen har ett eget garage som boende kan ställa sig i kö till för en garageplats.

FÖRENINGEN

Brf Buketten 3

Antal lägenheter och lokaler

Brf Buketten 3 är en äkta förening belägen på fastigheten Buketten 3 med adresserna Folkungagatan 103 och Tjärhovsgatan 54. Husen uppfördes 1913 och föreningen bildades år 1987. Föreningen består av 23 lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 1 lägenhet med hyresrätt. Föreningen har 5 hyresrättslokaler samt 9 garageplatser.

Mark

Föreningen äger sin mark sedan år 2000.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning sköts av Fastum AB. Fastighetsskötsel av TEKAB Fastighetsservice AB samt trappstädning av Städhuset i Stockholm AB.

Urval renoveringar

2020, byte av undercentral för fjärrvärme samt tappvatten (modern teknik som ger minskade värmekostnader). 2016, renovering cykelförråd, utebelysning, OVK. 2015, trapphusrenovering, delvis renovering av tak på Tjärhovsgatan samt byte till säkerhetsdörrar till samtliga lägenheter. 2012, målning av fönster. 2010, balkongbygge. 2007, fasadrenovering mot Folkungagatan. 2006, gårdsrenovering. 1978, stambyte för vatten, el och avlopp.

Kommande renoveringar

Enligt tidigare beslut fortsätter det proaktiva arbetet med att byta ut horisontella avloppsrör i fastigheternas källare. Byte av vertikala avloppsstammar har ännu inte diskuterats. Utredning pågår för att installera laddstolpar för elbilar i garaget. Övrigt normalt underhåll sker enligt befintlig underhållsplan.

Ekonomi

Föreningen har stark ekonomi då de är skuldfria samt har en hyresrätt kvar. Under 2017 sänktes avgifterna med 32%. Dessutom har föreningen ca 2,8 mkr i kassa & bank. Det finns inga beslutade avgiftsändringar.

Försäkring

Byggnaderna är fullvärdesförsäkrade Länsförsäkringar.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam gård med planteringslådor och utemöbler. Det finns en gemensam tvättstuga i källaren på Folkungagatan 103 i källaren, den är utrustad med två maskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Cykelrum finns på gatuplan. Det finns även ett hobbyrum och förråd för att under vintern kunna ställa in sina privata utemöbler.

Parkering

Föreningen har ett garage med 9 platser. I dagsläget är det kö till platserna. De kostar 1400 kr/mån för bil och 600kr/mån för motorcykel. Annars gäller boendeparkering längst gatorna, se Stockholm Stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften

I avgiften ingår värme och vatten, en obligatorisk balkongavgift om 72 kr / månad tillkommer.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp debiteras av köparen. Pantsättningsavgift motsvarande 1% av gällande prisbasbelopp.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns. Föreningen har som krav på att ny medlem har för avsikt att bo permanent i lägenheten.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2020-05-19, föreningens stadgar samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Se även föreningens hemsida, buketten3.bostadsratterna.se.

OMRÅDET

Här bor du i genuina stadskvarter nära de vidunderliga vyerna från Stockholms kanske mest berömda utkikspost Fjällgatan. Katarinaberget och Mosebacke ligger även de nära. Området har många oaser, likväl som att pulsen finns här. Vandrar du något kvarter söderut hamnar du i SoFo och Vita Bergen. Restaurang- och caféutbudet i området är nästan oändligt. Du har kort promenadavstånd till både Medborgarplatsen och Slussen och flera busslinjer trafikerar kvarteren.