Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => Bostadsrätt
    [Adress] => Malmgårdsvägen 18
    [Område] => Södermalm - Sofia
    [Våning] => 3 av 6, hiss finns
    [Rum] => 1 rum
    [Area] => 27 kvm
    [Tomtareal] => 
    [Avgift] => 1 537 kr/mån inklusive värme och vatten.
)

Malmgårdsvägen 18

MYSIG ENRUMMARE MED STILRENA LÖSNINGAR INVID VITABERGSPARKEN

TEXT: HURTIG FOTO: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Malmgårdsvägen 18
Område
Södermalm - Sofia
Våning
3 av 6, hiss finns
Rum
1 rum
Area
27 kvm
Avgift
1 537 kr/mån inklusive värme och vatten.

planskiss

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1964 Archibald Frid

Husen i fastigheten Vitbetan 3 uppfördes 1965 på mark som tidigare huserat H H Carlstens Porterbryggeri. Byggnaderna ritades av arkitekt Archibald Frid och stod klara 1965. Fastigheten består av två hus vid Malmgårdsvägen, två vid Katarina Bangata och en längre huskropp i kvarterets mitt. Husen har sex-sju våningar och har fasader i ljusgul puts. Fastigheten ser i stort sett ut som den gjorde då den var nybyggd och är ett fint exempel på 1960-talets strama och välplanerade byggande. Dess utformning anknyter till 1930-talets funktionalistiska arkitektur. Sedan 2001 ägs husen av Brf Vitbetan 3, en stor och stabil förening med mycket god ekonomi och 230 lägenheter, varav ca 200 är bostadsrätter och övriga är kvarvarande hyresrätter. Föreningen har även nio lokaler i gatuplanet som hyrs ut. De boende har en gemensam stor innegård med utemöbler, grill, pingisbord och lekplats. Här kan barn leka, cykla, spela fotboll och vara ute själva. Den odlingsintresserade har möjlighet att ha en egen odlingslott på gården. Stämningen är härlig och social med boende i alla åldrar. Inomhus finns en stor och fräsch tvättstuga, cykel- och barnvagnsförråd, gym och en gästlägenhet som kan bokas via nätet. Föreningen har även garageplatser à 750 kr/månad, dit det för närvarande är ca 3-6 månaders kö.

FÖRENINGEN

Brf Vitbetan 3

Antal lägenheter och lokaler

Brf Vitbetan 3 är en äkta förening bestående av 218 bostadsrätter och 12 hyresrätter fördelade på 1-4 rok. Det finns även 14 lokaler med hyresrätt, varav 8 butiks-/kontorslokaler mot gatan. Föreningen övertog fastigheten med dess byggnader år 2001.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Renovering i urval

2019 - reparation av fönster.

2017 - takrenovering av samtliga hus.

2013-2016 - hissrenoveringar.

2011 - byggnation av ny tvättstuga i markplan.

2009 - byte av nyckelsystem.

2008 - renovering av balkonger samt målning av fönster.

2007 - stambyte.

2003 - målning av trapphus.

2002 - byte från oljeledning till fjärrvärme.

Kommande renoveringar

De flesta stora renoveringarna är utförda. Under året ska portarna eventuellt fräschas upp.

Ekonomi

Föreningen har en solid ekonomi där lånebilden ligger på 3688 kr/kvm bostadsyta. I december 2019 amorterades 10 mkr på lånen efter försäljning av tre hyresrätter, vilket gör att lånen sjunkit till under 3000 kr/kvm. Snittet i innerstan ligger på 6000 kr/kvm.

De kvarvarande hyresrätterna ger en löpande intäkt och står även som en dold tillgång i föreningen. Lokalerna genererade under 2018 cirka 3,4 mkr och i kassan finns 11 mkr. Sammanfattningsvis en riktigt fin föreningsekonomi.

Avgifter

I avgiften ingår värme och vatten. Inga planer på att förändra avgiften finns i nuläget.

Vid överlåtelse utgår en avgift om 1 183 kr som betalas av köparen. Vid pantsättning utgår 473 kr per pant.

Förråd

Ett förråd disponeras av lägenheten.

Gemensamma utrymmen

Gemensam uteplats på innergården. Tre tvättstugor, två cykelrum, samt rum för barnvagnar respektive återvinning.

Garage och parkering

Garage om 150 bilplatser samt i mån av plats möjlighet till mc-plats finns i föreningen. Garageplatserna upplåts med hyresrätt och medlemmar har förtur. I kön står just nu cirka 5-6 medlemmar och beräknad kötid är givetvis svår att uppskatta eftersom det beror på flyttcykler, men bör vara ca ett halvår. Kostnaden för garageplats är 750kr/mån. För att ställa sig i kö samt för mer information, maila till info@borgmerio.se.

Bredband och tv

Kabel-TV samt -bredband från ComHem samt fiber via Ownit.

Medlemskap

Delat medlemskap godkänns. Juridisk person godkänns inte som medlem.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, föreningens ordförande Kerstin Rohmer under januari 2020 samt årsredovisning för 2018. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Malmgårdsvägen är en trevlig och lugn gata med varierad bebyggelse från olika tidsepoker. Du bor mittemot kvarteret Vintertullen med äldre lägre bebyggelse, och därefter breder Vitabergsparken ut sig. Här har du en härlig oas att vistas i, en av innerstadens största och mest populära parkområden med friluftsteater, sommarcafé, slingrande promenadvägar och klorofyllstinn växtlighet. Därtill bor du bara en kort promenad från Nytorget och SoFo med inspirerande butiker och ett stort antal högklassiga restauranger och caféer. Som boende i dessa kvarter tar du enkelt en frukost på Urban Deli och äter middag på Bleck i Lilla Blecktornsparken. Åt andra hållet har du lika nära vattnet och kajerna med fina motionsstråk vid Årstaviken och båtförbindelse med Djurgården från Hammarbykanalen. Vid Ringvägen går flera busslinjer mot city. Malmgårdsvägen är en lugn gata utan någon direkt genomfartstrafik, vilket gör den till en lugn del av söder.