Type and press Enter.

Bäckvägen 79

TIDSENLIG OCH LJUS 1940-TALSTVÅA MED BALKONG

TEXT: HENRIK STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bäckvägen 79
Område
Telefonplan - Midsommarkransen
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
44,5 m²
föreningens information
Avgift
3 481 kr/mån (inkl. värme & vatten + 100 kr/mån för bredband + 60 kr/mån i balkongtillägg)

Allmänt om fastigheten

El
4 600 kr/år
Försäkring
1 100 kr/år
Total driftskostnad
5 700 kr/år
Beräknat antal pers
2

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

A.B.Café.
Grannskapscafé vid Telefonplan.
Restaurang Landet
Restaurang, bar och scen.
Bad i Vinterviken
Historisk Nobel-miljö med bad & café.
Aspuddens bokhandel
Ta en promenad till ett lokalt bibliotek.
Scandwich
Mysig restaurang med påkostade mackor.

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Wejke & Ödéen 1942

På höjden ovanför LM Ericssons nerlagda fabriksanläggning ligger ett antal smalhus omgivna av lummig grönska. Bostadsrättsföreningen Stålpennan består av fem hus som ritades 1939 av Gunnar Wejke och Kjell Ödéen för HSB:s räkning. Duon Wejke och Ödéen ritade bland annat Drottninggatan 90 som stod klart 1940 och Gymnastiska Centralinstitutet som stod klart 1945. Ödéen kom senare att rita flera välkända byggnader såsom Skandinaviska banken vid Sveavägen/Malmskillnadsgatan och Kärrtorps gymnasium.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Stålpennan

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen (HSB) Stålpennan i Stockholm (org. nr 702002-2237) innehar fastigheterna Stålpennan 1, 2, 3, 4 och 5. De fem bostadshusen bebyggdes 1939-45 och är belägna i Midsommarkransen. I föreningens fastigheter finns 60 bostadsrätter samt ett tiotal lokaler som hyrs ut till medlemmar och andra hyresgäster. Husen värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Denna HSB-förening har funnits sedan 1943 men tidigare som bostadsförening med fler hyresrätter.

Mark

Föreningen innehar fastigheterna genom tomträttsavtal, dessa avtal är nyligen omförhandlade 2019.

Förvaltare

Viss ekonomisk och administrativ förvaltning sker av HSB Stockholm. Personligt medlemskap i HSB Stockholm är nödvändigt för föreningens medlemmar enligt stadgarna.

Renoveringar

2019 - Renovering av trapphus och källare med LED-belysning samt nymålning trapphus enl. professionellt framtaget färgsättningsprogram i 40-talsstil. Uppdaterad underhållsplan. 2018 -Installation av lås- och passersystem (med elektroniska nyckeltaggar). Webbokning till tvättstuga, hobbyrum samt lånemaskiner. Nya entrépartier i originalstil samt skärmtak. Installation av brandlarm i allmänna utrymmen. Utbyte av asbestdörrar i källare till branddörrar med glasruta för ökad trygghet. Sedan mars finns en bilpool med f.n. två elbilar på föreningens parkering. 2017 - Omgjutning och installation av trappvärme i yttre källartrappor. Dränering och isolering av samtliga husgrunder. Upprustning av parkeringen samt utökat med en parkeringsplats. Nya termostater och ventiler till radiatorerna, samt injustering av värmesystem. Rivning av entrésoprum vid samtliga portar. Installation av belysning på parkeringen, i trädgården samt på grillberget. 2015 - Stamspolning. Tillbyggnad av 43 balkonger. Avgasare och nytt expansionskärl till värmesystemet. 2014 - Våtrumsbesiktning. 2013 - Spolning och filmning av avloppens samlingsledningar. 2012 - Ny styr- och reglerutrustning värme och varmvatten. 2011 - Takrenovering. Radonmätning med lågt resultat. 2010 - Ny tvättstugeutrustning. 2009 - Ny tvättstugeutrustning. Godkänd OVK. 2008 - Justering av stamventiler för värmesystemet. Upprättad energideklaration. 2006 - Fasadrenovering av Stålpennan 1,4 och 5. 2004 - Nybyggnad av bastu. 2002 - Fuktmätning i badrum. 2001 - Installation av fjärrvärme. 1999 - Fasadrenovering av Stålpennan 2 och 3. 1985 - Byte av VA-stammar, byte till treglasfönster, byte av elstigare (enfas).

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en underhållsplan. År 2020 ska tvättstuga och trapphus renoveras (bl.a. Bäckvägen 79). 2021 undercentral. Stammarna uppges av föreningen vara i bra skick, men på längre sikt (ca 10 år) så kan det bli ett projekt.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 26 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 3 mkr. Föreningen har även intäkter från hyreslokaler, nästan en halv miljon kr. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 9.700 kr. För närvarande amorterar föreningen ca 348.000 kr/år, vilket är samma belopp som de får in i form av hyresintäkter på lokaler och förråd.

Avgifter

Inga planer eller beslut finns om avgiftsändringar. Föreningen "följer index" och gör en bedömning varje år.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand efter styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden. Uthyrning av typen Airbnb tillåts ej.

Försäkring

Föreningen är försäkrad hos Protector med ett kollektivt bostadsrättstillägg för alla hushåll. Du behöver alltså inte teckna ett sådant tillägg själv.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad städfirma. Utemiljön sköts av medlemmarna tillsammans. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Tvättstugan finns i källaren av Stålpennan 1, med ingång både från Bäckvägen 71 och från gårdssidan. Utrustad med två maskiner, två tumlare, ett torkskåp och en mangel. Den kommer renoveras i maj och får därefter bättre och fler maskiner.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstuga (Bäckvägen 71), cykelförråd (Bäckvägen 73, Pingstvägen 64), hobbyrum. Föreningen har grillplats, äppelträd och odlingsmöjligheter för dig som medlem.

Sophantering

Hushållssoporna slängs i kärlen vid vändplanen (B73-75). Vid vändplan ligger också huset som rymmer källsortering.

Parkering

Parkeringen har i och med storrenoveringen utökats till 14 st platser. Elbilsladdare finns till samtliga platser och motorvärmaruttag till 10 st. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Fiberbredband finns förberett i alla lägenheter genom ett gruppavtal med Ownit AB. Du behöver alltså inte teckna något individuellt avtal. Ett analogt och digitalt basutbud finns för alla via Com Hem. Obligatoriskt tillägg om 100 kr/mån för detta.

Kontroll

Ovanstående grundas på officiell information från föreningen avläst april 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Bäckvägen är belägen i populära Hägersten. Här bor du i ett ostört och fridfullt område, samtidigt som du har direkt närhet till affärer, skolor och restauranger. På promenadavstånd ligger Midsommarkransen - ett levande område med småstadscharm. Här finns flera pittoreska caféer och vintagebutiker, den fina Svandammsparken och den anrika 1920-talsbiografen Tellus. Du har även närhet till Aspuddens Centrum och Liljeholmen, samt till unga och hippa Telefonplan där Konstfack och restaurang Landet huserar. Hägersten omges även av flera naturområden och ligger nära Vinterviken där du kan besöka trädgårdscaféet, ta en promenad längs vattnet, titta på koloniträdgårdarna eller besöka den populära restaurangen. På promenadavstånd ligger röda linjens tunnelbana som tar dig till city på mindre än 15 minuter och det finns även flera goda bussförbindelser att tillgå.