Type and press Enter.

Handelsvägen 18

CHARMFULL OCH VÄLPLANERAD TVÅA I MYSIGA OCH LUGNA KVARTER

TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Handelsvägen 18
Område
Gamla Enskede
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
44 m²
säljarens information
Avgift
2 698 kr/mån inkl. värme och vatten

Allmänt om fastigheten

El
2 400 kr/år
Försäkring
2 702 kr/år
Övrigt
1 200 kr/år
Total driftskostnad
6 302 kr/år
Beräknat antal pers
1
Kommentar
Övrigt avser utgift för gasspis.

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Edvin Engström 1930

Bland villorna på Handelsvägen ligger ett antal flerfamiljshus i sten. Ett av dem är Torparen 28, som ritades av Edvin Engström på Stockholms stads fastighetskontor och stod klart 1930. Många är de byggnader i staden och dess förorter som ritats av Engströms penna, kanske är han den arkitekt som ritat flest hus i Stockholm, såväl flerfamiljshus som villor. Torparen 28 är ett hus uppfört i tre våningar och med två trapphus. Fasaden dröjer sig kvar i 1920-talsklassicismen med spröjsade fönster med tre glas i varje båge. Bågarna och dess omfattningar är vitmålade medan fasaden är avfärgad i en röd kulör. Brf Torparen 28 är en trevlig och välskött förening som under de senaste åren rustat upp innergården, satt upp nya markiser och renoverat trapphusen i tidsenlig stil. Gården är anlagd av granitsten och omringas av en rabatt med traditionella gammaldags perenner och på uteplatsen finns en matgrupp och en hammock. Två stora förråd för cyklar och barnvagnar finns i föreningen, samt en gemensam tvättstuga där det är lätt att få tider.

FÖRENINGEN

Brf Torparen 28

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Torparen 28 (org. nr 769619-3353) innehar fastigheten Stockholm Torparen 28. Bostadshuset uppfördes 1930 och är beläget i G:a Enskede. Föreningen upplåter 14 st lägenheter med bostadsrätt och 2 st lokaler med hyresrätt. Huset värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2011.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom ett tomträttsavtal med Stockholms stad, avtalet skrevs om sista mars 2019. Inga avgiftsändringar p.g.a. detta.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning tillhandahålls av SBC, teknisk förvaltning sköts av föreningen i egen regi för att hålla kostnaderna nere.

Renoveringar

2017: Gårdsrenovering med ny förvaring för cyklar och barnvagnar.

2016: Renovering av trapphuset i port 18.

2015: Ventilationsåtgärder

2013: Installation av säkerhetsdörrar.

2012: Takrenovering, stambyte.

2009: Ny tvättstuga samt värmeundercentral.

1990: Omläggning av yttertak.

Kommande renoveringar:

Planer finns på att byta fastighetens elstigar, eventuellt om 2 år. Laddstolpar planeras till bilplatserna.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 3,5 mkr (aktuell uppgift från styrelsen då man amorterat 500 tkr) och årliga intäkter uppgår till drygt 900 tkr. Av föreningens intäkter är cirka 300 tkr från hyreslokaler. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 3.600 kr, snittet i Enskede uppgår till 6.000 kr.

Avgifter

Inga förändringar inom överskådlig framtid.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Fullvärdesförsäkring finns via Trygg Hansa med ansvarsförsäkring för styrelsen.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av föreningens medlemmar enligt ett schema. Städfirma anlitas för tvätt av entrémattor. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Tvättstugan finns i källaren och är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare samt torkskåp och mangel.

Gemensamma utrymmen

Den trevligt renoverade innergården har ett förråd där cyklar och barnvagnar kan förvaras. I källaren finns tvättstuga och cykelrum. Det finns två cykelrum i källaren. Möjlighet att hyra utrymmen finns.

Parkering

Föreningen har 4 st egna parkeringsplatser som hyrs ut för 700 kr/mån, kö tillämpas men ingen står i kö för tillfället. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

TV- och internetanslutning via Com Hem.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2020-02-28. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

1908 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad i Gamla Enskede. Här skulle människor kunna köpa sig ett litet hus med trädgård till samma pris som en lägenhet inne i staden kostade. Området präglas än idag av grönska och trädgårdar. Här bor du precis vid den fina och drygt tre hektar stora Margaretaparken där du bland annat kan se Parkteaterns föreställningar under somrarna. Vill du äta gott i närområdet finns bland annat kreativa och välrenommerade Gamla Enskede Matbod och Robin Delserius Bageri och Enskedeparkens Bageri på kort promenadavstånd. Bland flera kommunikationsalternativ finns tunnelbanestationen Sandsborg 500 meter bort.