Type and press Enter.

Hornsgatan 149

LJUS & KARAKTÄRSFULL VINDSTVÅA I HÄRLIGA HORNSTULL

TEXT: UNDIN FOTO: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hornsgatan 149
Område
Södermalm - Hornstull
Våning
7 av 7, hiss finns
Rum
2 rum
Area
45 m²
Föreningens information
Avgift
2 825 kr/mån inklusive värme, vatten, bredband och kabel-tvs grundutbud.

Allmänt om fastigheten

El
2 400 kr/år
Total driftskostnad
2 400 kr/år
Beräknat antal pers
3

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Restaurang Bitza
Långholmen
För bad och löpning.
King Scoopa
Bra glass!
Restaurang Barbro
Utkiksplatsen på Tantoberget
Bra för picknick i solnedgång!

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1930 Josef Östlihn

Kvarteret Tången, uppförd på platsen som tidigare huserat den numera hemmahörande på Skansen Jakobsbergs Malmgård, är helt och hållet byggd under 1930-talet. Tången 10, uppförd av byggmästare Olof Mårtensson efter ritningar av arktitekt Josef Östlinh, stod klar 1931.

Östlinh, utbildad både vid KTH och Konsthögskolan, arbetade under sina tidiga yrkesverksamma år tillsammans med kollegan Stark, med vilken han hade det gemensamma arkitektkontoret Östlinh&Stark. Tillsammans ritade de utöver en mängd bostadshus i stockholms innerstad bland andra Svenska Lloyds huvudkontor på Kungsgatan och Frälsningsarméns krigsskola på Skeppargatan innan de vid början av 1920-talet gick skilda vägar.

Tången 10 är ett bostadshus om 6 våningar med en indragen kungsvåning överst, som under mitten av 1980-talet omvandlades till vindslägenheter, samtidigt som resten av fastigheten genomgick en genomgripande modernisering. Utöver detta har inga större förändringar skett, bortsett från uppsättande av balkonger på gårdsfasaden i mitten av 2000-talet. Det är ett tidstypiskt 1930-talshus med en stramt utformad funkisfasad, dock med vissa kvardröjande klassicistiska drag. Stora skyltfönster på bottenvåningen har bland annat huserat Kaffehuset Mocka Efti AB samt Alice Finbageri. Portalen, liksom bottenvåningen, är utförd i granit, med en port i trä och glas.

Huset har en stor grön innergård med grillmöjlighet och en välutrustad tvättstuga med tre tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp samt mangel.

FÖRENINGEN

Brf Tången 10

Antal lägenheter och lokaler

Brf Tången 10 äger fastigheten Kniven 20. Föreningen beskattas som äkta och upplåter 26 lägenheter med bostadsrätt och 3 lokaler med hyresrätt (två caféer och en butik). Huset ritades 1930 av arkitekt Josef Östlihn.

Mark

Eftersom föreningen äger marken påverkas man inte av eventuella tomträttsavgälder.

Renovering i urval

2017-2018 OVK utförd och åtgärder utförda.

2017 - byte av dörrar.

2015 - fönsterrenovering vån 6 & 7.

2013 - byte avloppsstam, stamspolning.

2012 - takmålning.

2011 - installation fiber. Nya radiatorer och termostat. Godkänd radonkontroll.

2009 - renovering av fasaden.

2005 - takrenovering.

2004 - nyinstallation hiss.

2003 - fönsterrenovering.

1986 - rör- och elstambyte.

Kommande renovering

Föreningen har en underhållsplan som sträcker sig till 2030. Det planerade är renovering av ventilation i två lokaler, stamspolning 2020, renovering av hiss 2021, renovering av tvättstuga och OVK 2022.

Ekonomi

De långfristiga skulderna låg enligt årsredovisningen för 2018 på ca 8 mkr, vilket motsvarar ca 6000 kr/kvm/bostadsrättsyta. Det är även snittet på Södermalm och lånen amorteras löpande. I kassan finns 750 tkr och lokalerna genererar årligen drygt 430 tkr till föreningen.

Gemensamma utrymmen

Tvättstugan är belägen i källaren och är utrustad med 2 tvättmaskiner, 1 torktumlare, 1 torkskåp och ett torkrum. I övrigt finns en innergård med grillmöjligheter.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten och bredband via fiber från Telia. Inga avgiftsförändringar är planerade.

Medlemskap

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat medlemskap godkänns.

Parkering

Boendeparkering råder på gatan.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2018. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress bor du på Hornsgatans lugna slutpunkt med både stadspuls och avkopplande grönområden runt knuten. Läget ger direkt närhet till Hornstull med allt vad det innebär av restauranger, barer, caféer, butiker, galleria, service och kommunikationer, samtidigt som du åt andra hållet har massor av fina promenad- och motionsstråk och möjligheter till bad på till exempel Långholmen och i Tanto. Sommartid har du dessutom inte många steg till Hornstulls marknad.