Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Klippgatan 14C
  [Område] => Södermalm - Sofia
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 23 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 1 347 kr/mån inkl. värme, V/A, gas, kabel-tv bas och bredband. )

Klippgatan 14C

LUGNET MITT I SOFO – MYSIG ETTA VID STOR GRÖN GÅRD

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Klippgatan 14C
Område
Södermalm - Sofia
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
1 rum
Area
23 kvm
föreningens information
Avgift
1 347 kr/mån inkl. värme, V/A, gas, kabel-tv bas och bredband.

Driftskostnader

El
2 300 kr/år
Försäkring
2 200 kr/år
Total driftskostnad
4 500 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: SVEN WALLANDER 1929

Den välbevarade funkisfastigheten Ljuset tar upp ett helt kvarter mellan Bondegatan, Klippgatan, Borgmästargatan och Åsögatan. Byggnaden utgör ett storgårdskvarter och är hör till de första funkishusen som uppfördes i Sverige, i en tid där det mesta som byggdes var klassicistiskt. De ritades av Sven Wallander, chefsarkitekt på HSB, som stod bakom det mesta av deras produktion i Stockholm. Ritningarna från sent 1920-tal visar en futuristisk skapelse med långa skarpa linjer, vilket förstärks genom de höjdskillnader som finns i kvarteret. I Brf Ljuset finns 261 lägenheter och knappt 20 lokaler. Föreningen är stor och stabil med många tillgångar för de boende. Här finns tre bokningsbara tvättstugor och en obokningsbar, tre övernattningslägenheter med två, fyra och sex bäddar, den största även med fullt utrustat kök. Föreningen sopsorterar allt från matavfall, plast och papper till glas, metall, glödlampor och även grovsopor. Den stora innergården är en fantastisk plats att koppla av på eller bjuda in sina vänner till. Här finns flera avskilda sittgrupper och grillar att låna. En odlingsgrupp odlar på gården och ibland anordnas gårdsfest med loppis där allmänheten bjuds in. På gården finns också ett av White arkitekter ritat förråd.

FÖRENINGEN

Brf Ljuset

Antal lägenheter och lokaler

Brf Ljuset är en äkta förening som äger fastigheterna Ljuset 1 och Ljuset 2. Föreningen upplåter 261 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lägenheter (övernattningslägenheter) och 16 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av CEMI Teknik AB.

Renovering i urval

2020 stamspolning, 2019 energideklaration genomförd, 2018 gårdsrenovering, 2017 OVK genomförd, 2016 utvidgat cykelrum, 2015 stamspolning, 2011-2014 fönsterrenovering och omputsning av fasad, 2010 ventilation, stamspolning, renovering av balkonger, omläggning av tak, ombyggnad av vindslokal till lägenheter, 2004 trapphusrenovering, 1996 rör och elstambyte,

Kommande renovering

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig fram till år 2040. Inga större projekt planeras inom den närmaste tiden.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger på 3 301 kr/kvm/bostadsrättsyta. Snittet på Södermalm ligger kring 6000 kr/kvm. Intäkterna från lokalerna uppgår till ca 1,8 mkr/år. Avgiften betalas månadsvis i förskott, det finns inga beslutade avgiftsändringar.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på gården, en på hösten respektive våren.

Tvättstuga

Det finns sammanlagt fyra tvättstugor i källaren: tre bokningsbara och en drop-in. Tvättstugorna har två tvättmaskiner och en torktumlare var. Tvättstugorna når du från gården.

Gemensamma utrymmen

Den fina innergården är gemensam och under de varma månaderna finns här bord, stolar och grill till förfogande. Det finns även odlingslådor på gården som medlemmar kan nyttja genom att gå med i trädgårdsgruppen. I föreningen finns det tre gästlägenheter i uppgång 9 som de boende kan hyra. Hyran är 150 kr – 350 kr/natt beroende på storlek. Cyklar förvaras i cykelrummet på Bondegatan 47 eller på innergården. Utöver detta finns två miljörum.

Överlåtelseavgift

Köparen betalar överlåtelseavgift om 1183 kr och en pantsättningsavgift om 473 kr tas ut.

Medlemskap:

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns mellan exempelvis sambos eller närstående, med 25% som minsta ägarandel. En av ägarna förväntas bo i lägenheten.

Månadsavgift, Bredband och TV

Gas, värme, V/A, bredband, Comhems kabel-tv grundutbud och bostadsrättstillägg på försäkring ingår i avgiften. Bredband levereras av Ownit (1000 mbit/s). Kabel-tv är installerat och levereras av Com Hem.

Försäkring

Husen är fullvärdesförsäkrad via Trygg Hansa. Det ingår ansvarsförsäkring för styrelsen samt kollektivt bostadsrättstillägg för medlemmarna.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2019, stadgar från 2020 samt hemsidan. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Se föreningens hemsida, ljuset.se.

OMRÅDET

Här bor du med bästa läge i SoFo, nära folklivet, Nytorget och Vitabergsparken, men lugnt och tyst, och nära en mängd restauranger och caféer. En gata ner ligger till exempel Café Pom & Flora, där man får fantastisk frukost, hela dagen. Café Nizza, La Vecchia Signora, Nook och Fooli vinbar är andra trevliga ställen i de närmaste kvarteren. Samtidigt som området har hög puls med barer och gatufester är det lugnt och familjärt med en småstadskänsla där det är lätt att bli stammis i butiker och caféer. Här är det kul att bo!