Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tjärhovsgatan 22
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 5 av 5, hiss finns
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 24 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 688 kr/mån inkl. värme, vatten, hushållsel (obl. tillägg för bredband: 129 kr/mån) )

Tjärhovsgatan 22

FÖRSTKLASSIG FUNKISPÄRLA PÅ FEMTE VÅNINGEN

TEXT: MURÉN FOTO: OZOLLAPA STYLING: VAN KEPPEL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tjärhovsgatan 22
Område
Södermalm - SoFo
Våning
5 av 5, hiss finns
Rum
1 rum och kök
Area
24 kvm
föreningens information
Avgift
2 688 kr/mån inkl. värme, vatten, hushållsel (obl. tillägg för bredband: 129 kr/mån)

Arkitekturen

Arkitekt: STURE FRÖLÈN 1939-1940

Byggnaden på tomten Droskhästen 17 uppfördes 1939-1940 och ritades av arkitekt Sture Frölén. Frölén har ritat många namnkunniga byggnader i Stockholm med omnejd, bland annat Kungliga Tennishallen, Solna Centrum och Huddinge kommunhus. Hans hus kännetecknas av stil och elegans med sinne för detaljer och fina planlösningar. Sture Frölén fick till och med en OS-medalj i arkitektur vid OS i London 1948 som var det sista olympiska spel där det också tävlades i arkitektur och andra konstarter. Huset på Tjärhovsgatan visar upp en mycket elegant fasad utförd i rött tegel som snyggt kontrasterar mot de grönmålade många fönstren och det synliga hisschaktet. Trapphuset är tidstypiskt och mycket elegant. Förutom en portvaktslägenhet om ett rum och kök på bottenvåningen rymde huset då det stod nytt endast enkelrum utan kokvrå. Brf Droskhästen 17 består av 103 lägenheter och en lokal. På husets baksida finns en stor, lummig och belyst innergård med utemöbler, grill och cykelförvaring. Till jul har man en stor julgran på gården och ett gemensamt glöggmingel då belysningen tänds upp. Bokningsbar tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp finns i husets källare, och dessutom har varje våningsplan två spontantvättstugor med vardera en maskin och en tumlare..

FÖRENINGEN

Brf Droskhästen 17

Föreningen

Brf Droskhästen 17 (org: 769606-3101) är en äkta bostadsrättsförening som består av 99 lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 4 lägenheten och 1 lokal (237 kvm) med hyresrätt. Föreningen förvärvade tomträtten till fastigheten 2002.

Ekonomi

Föreningens ekonomi var mycket god och man gjorde en avgiftssänkning i början av året. Tyvärr är man beroende av de stora hotellintäkterna som står för 14% av samtliga intäkter. Därför genomförda man i våras en avgiftshöjning om 20% Denna avgiftshöjning hoppas man inom kort kunna dra tillbaka. Avgiften som är angiven är efter denna avgiftshöjning. Man har också 4 stycken hyresrätter kvar vilket är ett dolt kapital. Marken är upplåten med tomträtt till en kostnad om 375 800 kr/år, avtalet gäller fram till 2024 då det ska förhandlas på nytt. I avgiften ingår värme, vatten, hushållsel samt ett obligatoriskt tillägg för bredband 1000 mbit på 55 kr/mån. Planer finns på att sänka avgiften igen men först när hotellverksamheten är igång igen.

Överlåtelseavgift

Köparen debiteras vid varje överlåtelse en expeditionsavgift på 2,5 % av basbeloppet (2019 = 1 163 kronor). Pantsättningsavgift debiteras med 1 % av basbeloppet (2019 = 465 kronor) vid varje pantsättning.

Renoveringar och underhåll, i urval

2001 Rörstambyte och elstambyte. 2004 Nyinstallation hiss. 2004-2005 Omläggning av tak. 2005-2006 Evakuering och sanering av fuktskador. 2006 Nya plåtblecksrör på fasad. 2007 Brandsäkerhetsarbeten. 2007 Renovering av tvättstugor. 2011 Nytt värmesystem. 2012 Renovering av entrén. 2013 Renovering av fönster. 2014 Målning av gemensamma ytor. 2015 Reparation av tak. 2015 Anläggning av rabatter. 2015 Installation av bredband. 2016 Installation av nytt elsystem i huset. 2017 Nya el-stammar 2017 Stamspolning 2017 renovering av ventilationsanläggning och OVK Kommande renoveringar: Föreningen har idag de största renoveringarna bakom sig och följer en underhållsplan upprättad 2010 som inte inkluderar några större åtgärder.

Gemensamma utrymmen

I källaren finns en tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. På våning 1 tr, 3 tr och 5 tr finns det obokningsbara tvättstugor med en tvättmaskin och en torktumlare. I källaren finns ett cykelrum och ett grovsoprum som också kan nås från gatan. Föreningens medlemmar har även tillgång till en mycket trivsam innergård i härligt söderläge. På innergården finns det utemöbler och grill.

Städning

Trappstädning sköts av städfirma

Garage

P-hus finns under Medborgarplatsen, Björns trädgård och Söderhallarna. Boendeparkering gäller på gatorna.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd.

Bredband och kabel-tv

Bredband finns via Stockholms stadsnät och är obligatorisk. Avgiften är 55 kr/mån och hastigheten är 1000/1000 Mbit. Kabel-TV finns att få via Com Hem och tecknas separat.

Medlemskap

Föreningen godkänner ej juridisk person som medlem. Föreningen godkänner delat ägande, minsta ägarandel 10%.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du med supercentralt läge på Södermalm, men ändå ett steg in från myllret, i triangeln mellan Götgatans puls, kulturbebyggelsen på Katarinaberget och SoFo-kvarteren. Mittemot huset ligger Katarina brandstation och bakom den Katarina kyrka. Från denna adress har man nära till det mesta på Söder, likaså tunnelbana, bussar och pendeltåg. När du vill gå ut och äta eller köpa take away har du förmodligen stadens mest varierade och största utbud av restauranger och caféer att välja och vraka bland.