Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Sågargatan 17
  [Område] => Södermalm - Sofia
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 61 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 638 kr/mån ink värme, vatten (obligatoriskt bredbandstillägg 136 kr/mån) )

Sågargatan 17

LJUS OCH SOCIAL TREA MED FRANSK BALKONG OCH LUGNT LÄGE

TEXT: MURÉN FOTO: OZOLLAPA STYLING: VAN KEPPEL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sågargatan 17
Område
Södermalm - Sofia
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
61 kvm
Förvaltarens information
Avgift
4 638 kr/mån ink värme, vatten (obligatoriskt bredbandstillägg 136 kr/mån)

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

OLJA & OLIV
Perfekt för spontana inköp av ost och chark.
PAT´S PLACE
Gulddrakevinnare i budgetklassen 2020.
FOLII
Vinbar och tidigare gulddrakevinnare.
NYTORGET
Och allt som finns runt omkring.
VITABERGSPARKEN
Inte många minuter till denna stora oas.

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Carl Åkerblad 1930

Husen i kvarteret Oljan uppfördes i skiftet mellan 1920-tal och 1930-tal. Oljan 30 på Sågargatan 17 ritades 1929 och stod inflyttningsfärdigt 1930. Byggnaden ritades av Carl Åkerblad. Åkerblad var en mycket produktiv yrkesman som bland annat ritade de tolv radhusen i kvarteret Tallarna i Äppelviken och folkskolor i Råsunda, Sollentuna och Torsvik, Lidingö. Han har också ritat radiostationsbyggnaden i Grimeton i Halland, ett industriminne som idag ingår i Unescos världsarv. Oljan 30 uppfördes i skiftet mellan klassicism och funktionalism och får nog anses ha varit relativt radikal när den ritades med en funkisfasad med i huvudsak treluftsfönster och en stram portal. Ovanför porten finns ett burspråk. Fönster och port är bevarade från byggåret. Huset har sex våningar med kungsvåning överst. I Brf Sågverket 17 finns 35 lägenheter varav två är kvarvarande hyresrätter. Gemensam tvättstuga finns i huset och man har en trevlig innergård med utemöbler sommartid.

FÖRENINGEN

Brf Sågverket 17

Allmänt

Brf Sågverket 17 (orgnr 769619-5226) är en äkta förening som registrerades 2008. Föreningen äger fastigheten Oljan 27 (äger marken) och består av 35 lägenheter (1 hyresrätt, en tvåa) med en totalyta om 1259 kvm.

Ekonomi

Föreningen har under 2018 amorterat 500 000 kr på sina skulder. Nuvarande skuld är på 15.9 MSEK. Man har en kvarvarande hyresrätt som är ett dolt kapital. Det finns inga planer på några avgiftsändringar för 2020.

Överlåtelseavgift

Överlåtelseavgiften är 2,5 % av prisbasbeloppet, 1183 kr. Avgiften betalas av köparen. Pantsättningsavgiften är 1 % av prisbasbelopp, 473 kr. (För 2020 är prisbasbeloppet 47 300 kr)

Tidigare underhåll och renoveringar

Fönsterrenovering 2019. Godkänd OVK 2019. Balkongbyggnation mot innergård 2018. Stambyte etapper 2000/2012. Nya elstigar 2012. Renovering tvättstuga 2007. Målning fasad 2006. Fönsterrenovering 2006. Tak renoverat 2003. I samband med stambytet renoverades också de berörda badrummen.

Gemensamma utrymmen

I källaren finns en tvättstuga med två maskiner, torktumlare, mangel och torkskåp. I källaren finns också ett cykelrum. Dessutom finns en liten innergård och på varje våningsplan finns vädringsbalkonger.

Bredband

Fastigheten är ansluten till ComHem. Föreningen har ett gruppavtal (100/10 mbit) som kostar 136 kr/mån. Kostnaden är obligatorisk och faktureras tillsammans med avgiften. Stokabfiber finns framdraget till fastigheten men beslut om leverantör och installation har ej fattats.

Städning

Trappstädning sköts av städfirma och inget som behöver ombesörjas av den enskilda medlemmen, däremot har man en gemensam höst- och vårstädning.

Parkering

Två egna parkeringsplatser vid entrén, idag kö till denna parkering.

Medlemskap

Juridiska personer godkänns inte som medlemmar i föreningen. Föreningen godkänner delat ägande.

Hemsida

https://www.egrannar.se/brfsagverket17

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör alltid kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Sågargatan är en lugn och mysig gata med portik i norr, vilket gör att tung trafik uteblir. Husens förgårdar gör mycket för känslan, och gatan har ett lite hemligt läge. Här bor man med närhet till allt utbud vid Nytorget, Götgatan och Medborgarplatsen, men befinner sig samtidigt långt ifrån eventuellt stök nattetid. Parallella Erstagatan har fått ett uppsving de senaste åren, med Ai Ramen, Folii och Voisine. Trotjänaren Lokes ligger på hörnet av Bondegatan och Erstagatan och det är bara cirka 200 meter till en Coop-butik. Buss 2 och 66 går ute på Bondegatan och det är också lätt att ta sig till Hammarby Sjöstad och Sickla med buss 71 eller promenera. Vitabergsparken med Kajsa i parken är alltid ett trevligt häng och Tengdalsparken med plaskdamm rekommenderas för barn. För den som har eller funderar på barn finns det flera förskolor i närheten liksom Sofia skola.