Type and press Enter.

Strahlenbergsgatan 13

HÖGT PÅ HÖJDEN I VÄLPLANERAD FUNKISTVÅ

TEXT: ENGSTRÖM STYLING: COPPARSTAD FOTO: BOUKARI

Denna bostad är såld

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Strahlenbergsgatan 13, 3 tr
Område
Johanneshov / Gullmarsplan
Våning
3 av 3, ej hiss, Hiss saknas
Rum
2 rum och kök
Area
48 m²
Avgift
2 963 kr/mån inkl värme och vatten. Utöver avgiften kostar bredband 165 kr/mån.

Arkitekturen

Arkitekt: Edvin Engström 1936

Jordlöparen 3 är ett välplanerat smalhus, uppfört i funkiseran åren 1936-1937. Området Hammarbyhöjden började bebyggas 1935, det här huset är ritat av Edvin Engström och uppfört av byggmästare Carl Åhrberg. Arkitekten Engström är sannolikt den arkitekt som ritat flest hus i Stockholmsområdet, ofta som här i de nya förorter som växte fram under 1930- och 1950-talen. Jordlöparen 3 är ett smalhus i tre våningar som byggdes med lägenheter om främst en till två rum. Utseendemässigt fångar huset funktionalismens karaktäristiska drag på ett fint sätt, bland annat med den gulvita putsade fasaden utan traditionell dekor annat än fönsterband. Portalerna är iögonfallande med keramiska plattor och skärmtak, portarna är bevarade sedan byggnadsåret och är gjorda i trä och glas. De inglasade trapphusen är också värda att nämna som dekorativ detalj till denna i övrigt stillsamma fasad. Huset har en genomtänkt placering med en generös tallskog på baksidan, vilket ger plats för grönska och ro. Här finns en gräsmatta med stigar som leder in direkt in i den lummiga tallskogen. BRF Strahlenberg 13-15 är en äkta bostadsrättsförening med engagerade boende, här finns en omtyckt uteplats med grill på husets baksida men också tvättstuga och hobbyrum. Till lägenheterna hör inte mindre än två förråd. Bostadsrättsföreningen är välfungerande med städdagar då många deltar och en god granngemenskap.

FÖRENINGEN

BRF Strahlenberg 13-15

Antal lägenheter och lokaler:

Förenings byggnad heter Jordlöparen 3. Föreningen består av 12 lägenheter, varav alla är upplåtna med bostadsrätt. Föreningen har även 2 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1936 av arkitekt Edvin Engström.

År föreningen övertog fastigheten:

Föreningen ombildades år 2007.

Mark

Föreningen mark är upplåten med tomträtt. Tomträttsavgälden ligger på ca 47.000 kr/år.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av styrelsen.

Renovering:

2017 fiber indraget i fastigheten, 2015 renoverades samtliga fönster i föreningen, 2013 Iordningställande av uteplatser, 2012 dränering och isolering av baksida och vänster kortsida, 2011 renovering av entrétrappor, 2010 fönsterrenovering (målning), 2009 renovering av tvättstugan, 2007 stambyte kök och badrum, 2007 byte av elstigar, 1996 takomläggning, 1996 fasadrenovering, 1996 balkongerna gjuts om, 1995 fjärrvärme installerades.

Ekonomi:

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till 2,7 milj kr, vilket ger cirka 4 136 kr/kvm boyta.

Avgifter:

I dagsläget finns inga planerade avgiftshöjningar.

Förråd:

Till bostaden hör två källarförråd.

Gemensamma utrymmen

Det finns källarförråd, cykelförråd/barnvagnsrum och tvättstuga som renoverades 2009 med 2 nya tvättmaskiner (en helt ny), ny torktumlare, nytt torkskåp och ny mangel.

Bredband och tv:

Tv och bredband via ComHem.

Juridisk person:

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-02-15. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I Hammarbyhöjden finns den mycket behagliga kombinationen närhet till skog och vatten, samtidigt som stadens utbud inte är långt borta. Med Södermalms karaktäristiska bebyggelse i blickfånget är promenader möjliga längs med vattnet vid Hammarby Sjöstad och Årstaviken. Inte heller vidare långt bort ligger oasen Nackareservatet med badmöjligheter om sommaren och skidåkning vintertid. Hammarbybacken erbjuder också utförsåkning under snörika vintrar. Bad- och motionsanläggningen Eriksdalsbadet ligger inte långt från den här adressen. Men samtidigt är ändå Södermalm med sitt rika utbud av teater, konst, barer och restauranger endast en kvarts promenad bort, närmaste tunnelbanestation (Skärmarbrink) når du på fem minuter för vidare färd inåt city. Också Globen och Gullbarsplan fungerar som kommunikativa knutpunkter, här finns även ett rikt utbud av affärer, caféer och restauranger.