Type and press Enter.

Dörrvägen 2

MED EGEN DÖRR PÅ DÖRRVÄGEN – RADHUSKÄNSLA I DET GAMLA BAGERIET

TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Dörrvägen 2
Område
Gubbängen
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
4 rum och kök
Area
76 m² + 24 m² biarea
Mätbevis SS 21054:2009
Avgift
4 473 kr/mån inkl. värme & vatten (+169 kr/mån för fiber)

Allmänt om fastigheten

El
9 000 kr/år
Försäkring
3 182 kr/år
Total driftskostnad
12 182 kr/år
Beräknat antal pers
4
Kommentar
Driftskostnaderna varierar stort på levnadsvanor och hushållets storlek.

planskiss

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Mats Linnman 1946

Gradsågen 2 är en fastighet med två smalhus i tre till fyra våningar som uppfördes 1946-1947 och ritades av arkitekt Mats Linnman. Där den före detta lokalen ligger finns ett fint panelklätt burspråk med kopparklätt tak. Brf Gradsågen 2 har en mycket trivsam gemensam gård med grillplats, utemöbler och en liten lekplats. Här finns en lummig syrenberså med härlig kvällssol och odling i pallkragar. I huset finns cykelförråd, ett gemensamhetsutrymme för enklare snickeriarbeten och en rymlig tvättstuga med två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp, torkrum och mangel.

FÖRENINGEN

Brf Gradsågen 2

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Gradsågen 2 (org. nr 716417-5890) innehar fastigheten Gradsågen 2. Föreningens två bostadshus är belägna i Gubbängen och uppfördes 1946. Föreningen upplåter 25 st lägenheter med bostadsrätt, men också 1 st hyresrätt. Uppvärmning via fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 1981 och tog över fastigheten året därpå.

Mark

Föreningen innehar marken genom tomträtt.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC. Teknisk förvaltning i egen regi, men hjälp tas in vid större beslut. Underhållsplan finns men en ny ska tas fram.

Renoveringar

I urval har följande skett. 2004 – stambyte. 2007 – renovering av balkonger. 2010 – OVK. 2012 – byte av yttertak. 2013 – målning av trapphusen. 2014 – renovering av fönsterbågarna. 2015 – lokal säljs av och konverteras till bostad. Isolering av vindarna. 2016 – renovering av fasad. 2017 – ny belysning. 2018 – installation av bredband och anslutning till fibernätet.

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en uppdaterad underhållsplan men en ny ska tas fram. Kanske är det läge för omputsning av fasad inom 5 år men det är inte planerat i detalj. Föreningen tar även in offerter på en mindre fasadspricka.

Ekonomi

Föreningens totala lån uppgår till ca 9 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 5,600 kr/kvm boyta. Detta ger föreningen ca 35 % lägre lån än snittet i Enskede postort. Årliga intäkter uppgår till ca 1,2 mkr. I kassan finns ca 2 mkr. 1 st hyresrätt finns också kvar, vilken utgör en tillgång vid framtida avyttring.

Avgifter

Inga planerade avgiftsändringar i dagsläget.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens byggnader är fullvärdesförsäkrade hos IF.

Städning och städdagar

Trappstädning sker av medlemmarna, men ägarna till denna lägenhet deltar ej i städningen av andras trappuppgångar. Gemensamma städdagar förekommer under våren och hösten med t.ex. soppabjudning och korvgrillning.

Tvättstuga

Finns i samma huskropp och innehåller två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp, torkrum och mangel.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en lummig gård med grillplats och utemöbler när det är säsong, som nyttjas flitigt under sommartid. Cyklar ställs i särskilda utrymmen i källaren.

Parkering

Inga p-platser finns. Parkera utan kostnad på omgivande gator (datumbestämmelser dock). Säljaren hyr idag en plats hos annan fastighetsägare i kvarteret för 350 kr/månad.

Bredband och TV

Com Hem levererar kabel-tv. Fiberbredband via Bahnhof (obl. tillägg på avgift om 169 kr/mån)

Övrigt

Lägenhetens bruksarea är 100 kvm, men delas upp i 76 kvm boarea och 24 kvm biarea. På entréplanet är boarean 64,1 kvm. I källarplan är boarean 11,4 kvm medan biarean är 24,1 kvm. I föreningens register står lägenheten fortfarande noterad som 0 rum och kök på ca 90 kvm, med adress Dörrvägen 4. Troligen hänger uppgifterna kvar från tiden innan 2015 då detta var en lokal. SBC är kontaktade för uppdatering av deras register. Hos Lantmäteriet saknas lägenhetsnummer eftersom detta inte behövs med egen ingång från gatan, säljaren är skriven på "Dörrvägen 2 bv".

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella information i november 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Gubbängen började bebyggas efter andra världskrigets slut och kan räknas som den första riktiga tunnelbaneförorten. Du har 300 meter till t-banestationen och det tar inte mer än ca 17 minuter att färdas till t-centralen. Här bor du med lugna gröna omgivningar, både i de närmaste kvarteren och i närområdet, där du är omgiven av bland annat Gubbängsfältet med sportmöjligheter och den artrika Majrosskogen. Du har även den stora och nyrenoverade Flygplansparken med bl.a. möjligheter för skateboardåkning. Flera förskolor och skolor finns nära, till exempel Gubbängsskolan och Engelska skolan.