Type and press Enter.

Marmorgatan 11

MÄKTIGA VYER FRÅN 14:E VÅNINGEN – LJUS HÖRNLÄGENHET MED BALKONG

TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTOGRAF: SPINELL

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Marmorgatan 11, 14tr
Område
Södermalm
Våning
14 av 17, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
70 m²
föreningens information
Avgift
5 525 kr/mån Värme, Vatten, kabel-TV (grundutbud), bredband 100/100Mbit

Allmänt om fastigheten

El
3 000 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
5 000 kr/år

Arkitekturen

Arkitekt: 1952-1953 TURE RYBERG

Husen i Brf Marmorlunden uppfördes som personalbostäder till det närliggande Södersjukhuset. Fastigheten Södersjukhuset 9 består av två låghus med tre våningar och ett 17 våningar högt höghus, och där, på 14:e våningen, hittar vi denna lägenhet. Husen uppfördes 1952-1953 och ritades av arkitekt Ture Ryberg. Ryberg har till exempel ritat Karolinska Institutet, skolorna i Södra Ängby, Ålsten och på Stora Essingen och Norr Mälarstrand 36 och 38. Höghuset är putsat i två olika nyanser, gråvitt och ljust gult, vilket gör att huset ser smäckrare ut. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads kulturhistoriska klassificeringssystem vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. I Brf Marmorlunden finns 206 lägenheter varav 23 fortfarande är hyresrätter. I föreningen finns en stor gemensam tvättstuga och cykelförråd. För den odlingsintresserade har föreningen en trädgårdsgrupp som sköter om växterna som finns runt huset. Det finns även möjlighet att odla i pallkrage..

FÖRENINGEN

Brf Marmorlunden

Föreningen

Brf Marmorlunden (org: 769616-9080) är en äkta bostadsrättsförening som består av 206 lägenheter varav 183 st är bostadsrätter och 23 st är hyresrätter (vilket är ett mycket stort dolt kapital). Föreningen äger fastigheten Stockholm Södersjukhus 9 med adresserna Marmorgatan 1, 3, 5, 7, 11 och 13 samt Tantogatan 11 och 13. Det finns även 199 kvm lokalyta. Föreningen förvärvade fastigheten 2008 och man äger marken.

Ekonomi

Under året har föreningen genomfört både kostnadsbesparingar och förstärkt intäkterna. Räntorna har omförhandlats och alla lån utom 1 har nu en ränta på under 1%. Hyrorna för lokalerna har höjts (ökade intäkter på 60.000kr/år) samtidigt som man också sett över leverantörsavtalen. Föreningens belåningsgrad är på ca 14 000 kr/kvm/bostadsyta (enligt årsredovisning 2017). Man ska också anlägga 6 parkeringsytor som ska hyras ut. På tillgångssidan har man förutom 23 stycken hyresrätter (vilket är ett mycket stort dolt kapital) även två våningar med förråd överst i fastigheten, här skulle man kunna bygga på lägenheter och en gemensam terrass, detta är något som styrelsen undersöker. Det finns ingen planerad hyreshöjning.

Överlåtelseavgift

Köparen debiteras vid varje överlåtelse en expeditionsavgift på 2,5 % av basbeloppet (2019 = ca 1 160 kronor). Pantsättningsavgift debiteras med 1 % av basbeloppet (2019 = 465 kronor) vid varje pantsättning.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen, där lägenhetsförteckningen ingår, utförs sen 2017 av Einar Mattsson Byggnads AB.

Renoveringar, i urval

2018 Upprustning och uppfräschning av såväl entréplan och hisshall, uppdatering av utemiljön och trädgården på framsidan mot Tantogatan 11-13. 2016 Åtgärder gällande värmen med injusteringar. 2014 OVK genomfördes 2013 Byte av elstigar samt nytt skalskydd, upprättande av underhållsplan och inköp av säkerhetsdörrar till hyresrätterna. 2012 Byte av fjärrvärmeanläggning och hissdörrsrenovering. 2011 Takrenovering och renovering av tapp-spill-dagvatten samt värmesystemsdel, renovering och avyttring hyresrätter, uppdatering av fibernät, fasadrenovering 2010 - Påbörjad relining som avslutades 2015.

Planerat underhåll

Hissrenovering planeras på Marmorgatan 11 och lite längre fram i tiden ska taket renoveras.

Gemensamma utrymmen

Föreningens medlemmar har tillgång till en välutrustad tvättstuga på entréplan med 8 tvättmaskiner, 4 torkskåp och 4 torktumlare och dessutom finns ett cykelförråd i källaren

Garage/Bilplats

Det finns garage att hyra på Marmorgatan 1-5. Dessa kostar 2 100 kr/månad. Föreningen har även tre parkeringsplatser bakom Marmorgatan 11, dessa kostar 1 300 kr/månad. Kontakta förvaltaren om ni är intresserade av att ställa er i kö till en plats. För folkbokförd i stadsdelen kan tillstånd för boendeparkering ansökas hos Stockholms Stad. Tillståndet låter dig parkera under längre tid och till en lägre avgift än besökande. 1 100 kr/månad eller 75 kr/dygn. En handläggningsavgift på 300 kronor tas ut vid nyansökan, områdesbyte eller fordonsbyte. För vidare information besök www.stockholm.se/parkering.

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd.

Bredband och kabel-tv

I Fastigheten finns ComHem som både tv och bredbandsleverantör. Bredband med fiber via OWNIT (100/100Mbit) ingår i avgiften.

Medlemskap

Föreningen godkänner ej juridisk person som medlem. Föreningen godkänner delat ägande. minsta ägarandel är 10%.

Annat

Bredvid föreningen byggs nya Södersjukhuset. Detta beräknas enligt föreningens hemsida pågå till 2019. Hur det påverkar föreningen kan man läsa mer om här

http://www.locum.se/Husen/Sodersjukhuset/Framtidens-SOS/

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och årsredovisning 2017. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du på Söders sydsida, i bästa kvällssolsläge. Närområdet är både urbant och grönt, med Tantolunden som den största gröna lungan i området. Längs Årstaviken går fina promenadvägar och det är alltid mysigt att gå runt och titta i koloniområdena i Tanto och Eriksdalslunden. För pendlare ligger Södra station en kort promenad bort. Buss 3 och 4 trafikerar än närmare.