Type and press Enter.

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Högalidsgatan 34D
Område
Södermalm - Högalid
Rum
1 rum
Area
32 m²
Avgift
1 302 kr I avgiften ingår värme, vatten och kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El
1 800 kr/år
Försäkring
2 066 kr/år
Övrigt
2 664 kr/år
Total driftskostnad
6 530 kr/år
Kommentar
Gas:2664kr per år

Arkitekturen

Arkitekt: E. Hjelm 1912

Kvarteret Muttern bebyggdes till största delen mellan 1909 och 1916. Tomt nummer 13 med adress Högalidsgatan 34 uppfördes 1912-1914. Flera byggherrar var inblandade och huset ritades om flera gånger. Det slutgiltiga bygget ritades av E Hjelm. Han hade även rollerna som byggmästare och byggherre, och saknade troligtvis formell arkitektutbildning. Husets fasad är sannolikt ett resultat av en ombyggnad i skiftet mellan 1940- och 1950-talen. Innan det kröntes portalerna av dekorativa reliefer inspirerade från växtriket och fönstren hade småspröjsad överdel, typiska detaljer för jugenderan. Det var även i samband med denna renovering som huset fick centralvärme. Bf Ansgarius upa bildades redan 1920 och fyller alltså 99 år i år. Här finns 54 bostadsrätter och sex lokaler som hyrs ut, fördelade på ett gatuhus i sex våningar och ett gårdshus i fyra. Fasaden är idag grovt spritputsad i en beige nyans och ligger med härligt söderläge mot Högalidsparken. Föreningen har två innergårdar, en mindre där det finns cykelparkering under tak, och en större med utemöbler och grill bland gräs och planteringar. Tvättstuga med två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och torkrum finns i husets källare.

FÖRENINGEN

Bf Ansgarius upa

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Muttern 13 i Stockholms kommun. Fastigheten består av ett flerbostadshus i 6 våningar med totalt 54 lägenheter (67 andelar). Dessutom finns det 6 lokaler upplåtna med hyresrätt (246 kvm). Storleken på lägenheterna varierar från mindre ettor upp till fem rum och kök. Den totala boytan är 2 300 kvm.

Föreningen bildades

Fastigheten förvärvades redan 1920. Snart dags för 100-årsjubileum!

Avgifter

I avgiften ingår det värme, vatten och kabeltv - basutbud. Inga planerade avgiftsförändringar.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Övriga utrymmen

Vindsförråd, källarförråd, tvättstuga samt gård.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Freja Ekonomi AB.

Renovering

2017 Renovering hiss. 2015 Takrenovering. 2014 - 2015 Gårdsrenovering samt fönsterrenovering. 2010 Säkerhetsdörrar samt målning av trapphus. 2008 Balkongbygge och byte badrumsstammar (detta görs kontinuerligt vid renovering av badrum). 1995 - 2004 Samtliga köksstammar har bytts. 2003 - 2004 Elstigare byttes. 1994 - 1995 Fasaden putsades om.

Kommande renoveringar

Föreningen planera ny fjärrvärmepump (när det nuvarande tas ur bruk)

Ekonomi

Föreningen är välskött och stabil med mycket låga avgifter vilket möjliggörs av låg skuldsättning, endast 469 kr/kvm bostadsrättsyta, och goda intäkter från lokalhyror.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift om ca 2.5% PBB kr från säljaren samt en pantsättningsavgift om ca 1% PBB kr per pant.

TV/Bredband

Huset är anslutet till ComHem. Fiber finns också indraget. Abonnemang tecknas av den enskilde medlemmen. Kabel-tv ingår

Förråd

Två förråd, ett större på vinden i samma trappuppgång och ett mindre i källaren.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fullvärdesförsäkring finns via Allians. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

OMRÅDET

Att bo nära både det urbana Hornstull och dessutom granne med lantliknande miljöer och pickande höns, är verkligen att ha det bästa av två världar. Här bor du mittemot den fina Högalidsparken och - kyrkan och i grannkvarteret ligger Kristinehovs Malmgård, en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer och fin trädgård. Där deltar man i ett genbanksprojekt för att försöka rädda den öländska dvärghönan från utrotning. Hönsen får spatsera kring fritt i närområdet och är mycket omtyckta. Kvarteren ger dig även flera gröna lungor, som Skinnarviksberget och Långholmen, och trevliga promenadstråk längs med vatten. Vid Hornstull skruvas pulsen upp och du har massor av butiker, serviceinrättningar, restauranger, caféer och kommunikationer med tunnelbana och buss.