Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Birkagatan 35
  [Område] => Vasastan - Birkastan
  [Våning] => 1 av 5, ej hiss, Hiss saknas
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 44 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 1 735 kr/mån inkl värme, vatten, tv, bredband och ip-telefoni )

Birkagatan 35

SNYGG OCH STILFULL JUGENDTVÅA MED KAKELUGN OCH BALKONG

TEXT: MURÉN FOTO: JOHANSSON STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Birkagatan 35
Område
Vasastan - Birkastan
Våning
1 av 5, ej hiss, Hiss saknas
Rum
2 rum och kök
Area
44 kvm
föreningens information
Avgift
1 735 kr/mån inkl värme, vatten, tv, bredband och ip-telefoni

Allmänt om fastigheten

El
4 799 kr/år
Försäkring
2 634 kr/år
Total driftskostnad
7 433 kr/år
Drift räknat på
2 personer

Arkitekturen

Arkitekt: Gunnar Djurberg 1904

Modellen 5 är en vacker fastighet belägen i hörnet av Birkagatan och Karlbergsvägen. Den ritades 1904 av arkitekt Gunnar Djurberg. Modellen 5 var ett för området mycket påkostat bostadshus och var enligt uppgift det första hus där även de små lägenheterna fick wc. Fastigheten ger utifrån intryck av att bestå av två olika hus, ett mot Birkagatan 35 och ett i hörnet mot Karlbergsvägen, men är en och samma. Fasaden är putsad i gult med en grund av natursten och har ursprungliga och rödmålade fönster och vackra träportar med utskuren växtornamentik. Birkagatan 35 har en helt slätputsad fasad och har mot gatan två centralt placerade smidesbalkonger från byggåret. Brf Modellen 5 består av 32 bostadsrätter och sju hyresrättslokaler. Här råder en mycket trevlig atmosfär bland boende i olika åldrar. Flera av de äldre grannarna har trivts här sedan 1960-1970-talen och yngre generationer flyttar in i området vilket ger en bra blandning av människor. Föreningen har en mysig innergård med utemöbler, grillmöjlighet och växter. Om våren blommar här ett fint körsbärsträd. Inomhus finns pingisrum, bastu, dusch, cykel- och barnvagnsförråd och en bra tvättstuga med stora maskiner, torktumlare och mangel.

FÖRENINGEN

BRF Modellen 5

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Modellen 5. Föreningen består av 32 lägenheter, varav alla är upplåtna med bostadsrätt. Föreningen har även 7 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1904 av arkitekt Gunnar Djurberg.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Asplund HB.

Renovering

1975 Genomgående renovering av fastigheten, 1999 Renovering av fasad, 2000 Upprustning av innergård, 2004 Renovering av fönster, 2008 Kontroll av rörstammar, 2008 Installation av ny fjärrvärmeväxlare, 2010 Kontroll samt åtgärder av samtliga rökkanaler och eldstäder, 2011 Nytt yttertak, 2011 Partiella stambyten (löpande pågående i samband med medlemsrenoveringar), 2012 Byggnation av balkonger mot innergården och uteplatser slutfördes, 2013 Elslingor i stuprör, 2014 Byte av ventilationssystem i tvättstuga och delvis källare, 2017 Renovering av fönster.

Pågående och kommande renoveringar

Pågående under november 2018 är relining. Beräknas vara klart under januari 2019. Upphandling sker för renovering av trapphus.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till 4,3 milj kr. Hyresintäkter från lokalerna om ca 460 000 kr/år.

Ytterligare lån om ca 2,5 milj kr kommer tas upp för relining.

Förråd

Stort vindsförråd.

Gemensamma utrymmen:

Tvättstuga, liten samlingslokal, möblerad innergård, samt enklare bastu, dusch, WC.

Bredband och tv:

Bredband med en hastighet av 1000/1000 Mbit via Bredband2 ingår för närvarande i avgiften. Föreningen är även ansluten till Comhem.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Birkastan växte fram i sin nuvarande form efter sekelskiftet 1900 och är en stilig stadsdel med många fina fastigheter, där mycket är bevarat från tillkomsttiden. Här är det liv och rörelse, men på ett lugnt och trivsamt sätt. Runt omkring finns många mysiga restauranger och caféer, bland annat Systrarna Andersson som ligger mittemot huset. På Rörstrandsgatan finns många trevliga småbutiker, restauranger och caféer, och under sommarhalvåret stängs gatan helt för biltrafik och blir en härlig gågata kantad av uteserveringar och blomsteruppsättningar. Kommunikationerna är också de allra bästa med tunnelbana och många bussar inom ett par minuter. Dessutom är det enkelt att ta sig till Arlanda med flygbussarna från Sankt Eriksplan.