Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Ringvägen 139 B
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 58 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 919 kr/mån I avgiften ingår värme, vatten, kabel-TV, bredband samt balkongavgift. )

Ringvägen 139 B

MED OMSORG OM DETALJER I ANRIK BALKONGTVÅA

TEXT: ENGSTRÖM STYLIST: COPPARSTAD FOTOGRAF: JOHANSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Ringvägen 139 B
Område
Södermalm - SoFo
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
58 kvm
föreningens information
Avgift
2 919 kr/mån I avgiften ingår värme, vatten, kabel-TV, bredband samt balkongavgift.

Arkitekturen

Arkitekt: Arvid Sjöqvist 1925

Arvid Sjökvist heter arkitekten som ligger bakom denna fastighet, kallad Harvpinnen 8. Huset uppfördes under åren 1925-1926. Arvid Sjökvist har ritat en hel del byggnader i Stockholm, bland annat ytterligare tegelhusfasader, men då i nationalromantisk stil. Harvpinnen 8 byggdes i sex våningar, där dess översta etage är indraget, utformat som en kungsvåning. I källaren placerades pannrum, tvättstuga och förråd tänkta som matkällare för de boende. Här fanns främst lägenheter om 1-3 rum och kök, men också en butikslokal ritades i bottenplan. Fastigheten var efter tidens mått ett modernt bygge med både WC och dusch. Köken hade gasspis, diskbänk och skafferi samt plats för matbord.

Husets arkitektur karaktäriseras av den nordiska klassicism som fick fäste i slutet av 1910-talet, med strama enkla fasader uppbyggda efter klassicistiska ideal. Ofta blev fasaderna slätputsade och sparsamt dekorerade. Detta gällde dock inte Harvpinnen 8 som är något så ovanligt som ett 1920-talshus i rödbrunt tegel. Förutom grannhusen och några fastigheter vid Norr Mälarstrand fick de flesta hus vid denna tid en putsad eller slammad fasad. Denna fastighets sockel består av granit och därovan det röda teglet, förutom det översta indragna kungsvåningen som är putsat i vitt. En detalj som karaktäriserar detta hus är dess tvåluftsfönster med två spröjs i varje båge, vilket ger sexrutade fönster. Huset har också vackert utformade portaler och med port i trä och glas. Fina detaljer är portens överljus med gatunumret målat med guldfärg samt fasadens runda fält och dekorativa murade band. Även trapphusets eleganta detaljer med marmorgolv, djupa fönsternischer och vädringsbalkonger är värt att nämna. Harvpinnen 8 är en av Ringvägens vackraste fastigheter, med sin eleganta och ovanliga tegelfasad.

BRF Harvpinnen 8 bildades 1977 och består av 39 lägenheter och en lokal. I källaren finns hobbyrum, ett cykelförråd och tvättstuga. Fastigheten har också en grönskande innergård med utemöbler och grillplats för de boende. Ett projekt att bygga en gemensam relaxavdelning i källaren är planerad.

FÖRENINGEN

Brf Harvpinnen 8

Föreningen

Brf Harvpinnen 8 (org. 714000-2200) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Harvpinnen 8 år 1977. Föreningen består av ett gathus beläget på adresserna Ringvägen 139 och Bjurholmsgatan 34 och omfattar 39 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal med hyresrätt. Huset är K-märkt med grön klassificering, vilket betyder att fasader och trapphus är särskilt skyddade mot förändringar. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 3 329 kr per kvm boarea. Den totala låneskulden uppgår till ca 7,2 MSEK med en kassa på ca 1,3 MSEK. Man har ett positivt resultat med ett starkt kassaflöde. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen.

Renoveringar, i urval

2020 ny ventilation i tvättstugan , ny tvättmaskin, OVK genomförd och godkänd, reparationsmålning av entréplan och våning 1, nya elledningar samt renovering och byte av armaturer i trapphus och föreningslokal, genomförd energideklaration, 2015 modernisering av hiss, samtliga fönster renoverades, 2014 ny värmepanna, 2011 byte av ventiler på samtliga radiatorer, 2007 elstigarna byttes och fibernät installerades, 2003 trapphusen renoverades, lägenhetsdörrar isolerades, ca 1995-1999 stambyte i kök och badrum, sopsug installerades, i övrigt sker underhåll löpande efter behov.

Planerade renoveringar

Gården ska rustas upp, detta sker förmodligen under våren 2022, då sker även målning av plåttak mot gård, skiffertak ses över för kommande reparation, avloppsrör i källare behöver renoveras, inga beslut finns om tid för detta i dagsläget.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Tele2 för kabel-tv och bredband, grundutbud för kabel-tv och bredband 50/10 mbit ingår i avgiften.

Gemensamma utrymmen

Det finns tvättstuga, hobbyrum, föreningslokal, bastu och relaxavdelning i källaren, cykelförråd, barnvagnsförråd samt en fin innergård med utemöbler och grill.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Föreningen har en gemensam städdag varje vår och höst, då man städar, fixar på innergården, åker med grovsopor, pyntar inför julen mm, med fika eller grillning som avslutning.

Medlemskap

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, delat ägande accepteras med minsta ägarandel om 10%.

Hemsida

www.harvpinnen8.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i november 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Från Ringvägens vackraste hus har du nära till citys utbud, vatten och grönska.
Ta del av Södermalms digra utbud i form av restauranger, shoppingcenter, caféer, teatrar, biografer, konst och kultur i områden som Skanstull, SoFo, Medborgarplatsen och Nytorget i direkt närhet. Götgatspuckeln och Mariatorget har du en bit bort, men ändå på promenadavstånd. Du har också närheten till vackra platser som Katarina och Sofia kyrka liksom grönskan i exempelvis Blecktornsparken och Vita Bergsparken. Här finns både lekplats och sommartid också kultur i form av Parkteaterns föreställningar. Årstavikens fina motionsstråk finns också endast ett par minuter bort,liksom närheten till vattnet i Södra Hammarbyhamnen, Eriksdalslunden eller Eriksdalsbadet.

Från porten har du nära till kommunikationer, tunnelbana och bussar vid Skanstull finns någon minut bort. Närmsta pendeltåg finns vid Södra Station som snabbt tar dig vidare på din resa. Här är en adress som förenar citykänslan med ett rikt kultur- och naturliv runt knuten.