Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bondegatan 22
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 62 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 001 kr/mån inkl värme, vatten samt kabel-tv(bas) )

Bondegatan 22

LJUS OCH RYMLIG FUNKISTVÅA MED BALKONG I SÖDERLÄGE

TEXT: MURÈN STYLING: COPPARSTAD FOTO: BOUKARI

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bondegatan 22
Område
Södermalm - SoFo
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
62 kvm
föreningens information
Avgift
3 001 kr/mån inkl värme, vatten samt kabel-tv(bas)

Arkitekturen

Arkitekt: Arvid Bjerke 1946

Bonden Större 41 och 42 är två sammanbyggda fastigheter som byggdes på platsen där tidigare en liten fabriksbyggnad stått. Den revs på 1940-talet och 1946 stod de nya bostadshusen klara. De ritades av arkitekt Arvid Bjerke. Han var en mycket anlitad arkitekt under denna tid och har ritat många fina byggnader i Stockholm men framför allt i Göteborg. Tillsammans med kompanjonen Sigfrid Ericson ritade han Götaplatsen med Göteborgs konstmuseum och Göteborgs konsthall, vilket får ses som Bjerkes mest kända verk. I huset på Bondegatan hade Arvid Bjerke också sitt kontor, Bröderna Bjerkes byggnadskontor. Fasaden är putsad i en gul nyans och har en tidstypisk och smått magnifik utformning med stora glaspartier och karosseripanel. Fasaden pryds även av spetsiga burspråk. Husen byggdes som kontors- och bostadshus åt försäkringsbolaget Svenska Personal-Pensionskassan. I Brf Bonden Större 41 finns 58 bostadsrätter, två hyresrätter och sju hyresrättslokaler. Föreningen har två grymma takterrasser om cirka tolv kvm med utemöbler och grill. Dessa går att boka, men är ofta obokade så man kan ha spontanmiddag. På innergården finns också sittmöbler, grill och planteringar och i huset finns tvättstuga, cykelrum och soprum.

FÖRENINGEN

Brf. Bonden Större 41

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Bonden större 41 och Bonden större 42 med adressen Bondegatan 18 samt Bondegatan 22. Föreningen upplåter 58 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lägenheter och 7 lokaler med hyresrätt. Föreningen förvärvade fastigheterna år 2000. Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av Åkerlunds Fastighetsförvaltning.

Renovering

2002-2003 Rörstambyte, Elstambyte.

2003 Målningtrapphus och renovering altaner.

2006-2007 Renovering lanterniner innergård.

2007 Renovering balkonger.

2008 Omläggning av tak.

20011-2012 Påbörjat fasadarbete.

2012 Ny fasad.

2013-2014 Nya balkonger.

2017 Nya hissar.

2018 Justering/byte av termostater.

Kommande renoveringar

Föreningens innergård renoveras just nu och kan därför inte användas under resten av året. Föreningen har säkrat finansiering genom upptagande av lån, men har inte vetskap om den exakta kostnaden än. Det finns inga beslut om andra större renoveringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 17.7Mkr, vilket ger cirka 5547 kr i lån/kvm/boyta. Avgift/kvm/år ca 579 kr (från årsredovisning 2018).

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

Städning

Föreningen har anlitat städfirma för trappstädning så det är inget de boende själva behöver sköta. En gemensam vårstädning hålls en gång om året.

Tvättstuga

Föreningen har två tvättstugor i föreningen. De är belägna i husens källare, I tvättstugan finns två tvättmaskiner (1 stor och 1 vanlig) torktumlare, torkskåp och mangel.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har två takterrasser om ca 12kvm med grill och utemöbler som går att boka. Föreningen har även en innergård med grillmöjligheter och utemöbler. I källaren finns soprum samt grovsoprum. Cykelrum finns i källaren.

Till lägenheten hör ett vindsförråd.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme och vatten samt k-tv (bas) ingår. Framdraget i fastigheten för fiber via Bredbandsbolaget/Telenor och Comhem.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter

Överlåtelseavgiften betalas av säljaren.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Bondegatan är starkt förknippad med stadsdelen Södermalm och området SoFo. Här bor du mitt i smeten, nära många trevliga restauranger och caféer, unika butiker och välsorterade mataffärer. Mitt över gatan ligger Louie Louie som bland annat har supergod frukost och till IL Caffé runt hörnet går du gärna och köper bullar. Även biografer och teatrar ligger på kort gångavstånd, liksom tunnelbana och bussar. Medborgarplatsen och Götgatan med dess stora utbud av butiker och nöjen finns också runt hörnet. Vill du avvika från stadens brus finns till exempel Nytorget och Vita Bergen i närheten. I kvarteret Bonden Större finns ännu några byggnader från 1700-talet och 1800-talet som visar på hur det såg ut på Södermalm innan den moderna staden växte fram.