Type and press Enter.

Tobaksspinnargatan 1

STILFULL OCH VÄL OMHÄNDERTAGEN 1920-TALSTVÅA

TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tobaksspinnargatan 1
Område
Södermalm - Hornstull
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
57 m²
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
2 980 kr/mån inklusive värme och vatten.

Allmänt om fastigheten

El
3 800 kr/år
Försäkring
2 400 kr/år
Övrigt
3 000 kr/år
Total driftskostnad
9 200 kr/år
Beräknat antal pers
1
Kommentar
Övrigt avser gaskostnad.

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Hjalmar Westerlund 1929

Tobaksspinneriet 9 är en fastighet i hörnet av Tobaksspinnargatan och Högalidsgatan. Det uppfördes under åren 1929-1930 efter ritningar av arkitekt Hjalmar Westerlund. Han var en ofta anlitad arkitekt som bland annat ligger bakom Fenixpalatset på Adolf Fredriks kyrkogata och ett flertal bostadshus i Lärkstaden. Tobaksspinneriet 9 är ett klassiskt bostadshus med en elegant fasad präglad av 1920-talets nordiska klassicism. Den är i ett mycket fint och till stora delar ursprungligt skick. Brf Hörnhuset är en trevlig och välmående förening med 53 lägenheter, varav tre är kvarvarande hyresrätter. På innergården finns utemöbler och möjlighet att grilla. Gemensam tvättstuga och cykelförvaring finns i huset.

FÖRENINGEN

Brf Hörnhuset

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Tobaksspinneriet 9. Föreningen består av 53 lägenheter, varav 50 är upplåtna med bostadsrätt och 3 är upplåtna med hyresrätt. Föreningen har även 1 lokal med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1929 av arkitekt Hjalmar Westerlund.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades år 2005.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av RB Fastighetsägare AB.

Renovering

2002-2003 renoverades fastighetens elstammar. 2006 stambyttes kök och badrum och tvättstugan renoverades. Lokalen renoverades även den. 2010 fönster och fasad. 2011-2012 kungsbalkonger. 2015 ommålning av tak. 2016 hissrenovering. 2017 OVK-kontroll samt två nya tvättmaskiner. 2018 fönsterrenovering.

Kommande renoveringar

Underhållsplan sträcker sig fram till 2032. Under året ska portarna renoveras och elservisen ska rustas upp. Nästa år ska värmecentralen rustas upp.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till 21 milj kr, vilket ger cirka 7 000 kr/kvm boyta. Hyresintäkt från lokalen samt hyresrätterna ger kassaflöde om ca 735 000 kr/år.

Avgifter

Inga planerade avgiftsförändringar finns. En obligatorisk avgift om 219 kr/mån för gruppavtal om bredband tillkommer avgiften.

En överlåtelseavgift om 1163 kr betalas av köparen, och pantsättningsavgift om 465 kr per pant tas ut.

Förråd

Vindsförråd hör till lägenheten.

Gemensamma utrymmen

I källaren finns en gemensam tvättstuga som är utrustad med tre tvättmaskiner, en torktumlare samt ett torkskåp. Ett cykelförråd finns i källaren och på gården finns ett cykelställ. Föreningen har även en innergård med utemöbler för medlemmarna att nyttja.

Bredband och tv

Tv och bredband via ComHem.

Medlemskap

Juridiska personer accepteras inte. Delat ägande är tillåtet.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisningen för 2018 samt kontakt med representant från styrelsen i februari 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På Tobaksspinnargatan bor du med toppenläge mittemellan Hornstull och Långholmen. Du har allt vad det innebär av restauranger, caféer, butiker, galleria, service och kommunikationer åt ena hållet, samtidigt som du åt andra hållet har massor av fina promenad- och motionsstråk och möjligheter till bad på Långholmen och Reimersholme. Mittemot huset ligger Pålsundsparken med bevarad 1700-talsbebyggelse och Lasse i Parkens café och restaurang. Trevliga Rio Bio är en annan begivenhet i kvarteren, liksom Hornstulls marknad under sommarhalvåret. Buss 4 går precis runt knuten och tunnelbanan når du på ett par minuters promenad.