Type and press Enter.

Långholmsgatan 16

LUFTIG SEKELSKIFTESETTA MED RAFFLANDE TAKHÖJD OCH SOVLOFT

TEXT: NYSTED FOTO: SPINNELL

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Långholmsgatan 16
Område
Södermalm - Hornstull
Våning
1 av 6, hiss finns
Rum
1 rum
Area
38,2 m²
föreningens information
Avgift
2 071 kr/mån inkl. värme, vatten och ett grundutbud från kabel-tv

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Hagström & Ekman 1912

Kvarteret Ångpannan, som uppfördes under åren 1912-13, är ett stort kvarter, som utöver bostadshus även rymmer Högalidsskolan. Bakom kvarterets äldsta byggnad, Ångpannan 7, står radarparet Georg Theodor Hagström & Per Frithiof Laurentius Ekman. Båda utbildade vid Kungliga Tekniska högskolan, som efter några år på resande fot, öppnade eget år 1898 och sedan drev arkitektfirma tillsammans till och med år 1917. Ett produktivt samarbete, som resulterade i omkring 144 byggnader, varav flera belägna på Östermalm; däribland Strandvägen 7A-C, Engelbrektsplan 2 och Hemgården - Sveriges första kollektivhus. Ångpannan 7 uppfördes ursprungligen i sex våningar och är en stor fastighet med totalt tre trapphus.

De nationalromantiska strömningarna vid sekelskiftets början kom så småningom att tränga ut jugendstilen som tidigare dominerat. I den nationalromantiska stilen återfinns mycket av det som under efterföljande år kom att bli mäkta populärt, så som tegelfasader och småspröjsade fönster. Alla byggnader fick dock inte tegelfasad, även putsade eller slammade fasader med en sockel- eller bottenvåning klädd i natursten var vanligt förekommande, liksom frontespiser och kantiga burspråk.

Ångpannan 7 kom vid 1940-talets att dra mer åt ”funkis”. Den putsade fasaden vilar på en grund av natursten. Samtliga tre portaler har en identisk utformning och utgörs av en välvd omfattning av sten, med markerad slutsten högst upp. Portarna är av trä och glas, med glasade sidopartier och överljus. Ovan bottenvåningen är fasaden putsad i en rödbrun nyans, som mot Långholmsgatan pryds av två rader med burspråk. Här finns också två prydnadsgavlar i fasadens bägge ändar. Fasaden ut mot Verkstadsgatan saknar utsmyckning. Fönstren som härrör från 1940-talets ombyggnad, är av varierande bredd och indelning och täcks numera av ytterbågar i vit lättmetall.

Sedan centralvärme drogs in i samtliga lägenheter år 1947, har det bland annat satts upp balkonger på gårdsfasaden. Fastighetens fönster har också försetts med en yttre, ljuddämpande båge och portarna i entréerna bytts ut.

FÖRENINGEN

Bf Ångpannan nr 7 u.p.a.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen består av fastigheten Ångpannan 1 med adress Långholmsgatan 16-18 och Verkstadsgatan 7. Huset består av 55 medlemslägenheter och två hyreslokaler som innehas av psykologimottagning och en kiropraktik. Föreningen beskattas som en äkta sådan och huset ritades 1912 av arkitekterna Hagström & Ekman.

Om bostadsförening

En bostadsförening är en äldre version av bostadsrättsförening men har samma ändamål – att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom upplåtelse av bostadslägenheter under nyttjanderätt och utan tidsbegränsning. Verksamheten regleras under lagen om ekonomisk förening och beskattas som en äkta förening.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen bildades 1924.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av föreningen.

Renovering

Fastigheten är byggd 1912 och genomgick en större renovering 1980-1985 med stamrenovering i kök. 1995 renoverades fasaden, 1997 taket & 1998 trapphuset. 2003 byttes elstigar & 2003-2004 stamrenoverades badrummen. 2006 renoverades hissen. 2015 byggdes balkonger samt installerades värmekablar på taket. 2016 spolades stammarna och 2017 renoverades innergården i samband med isolering av husgrunden.

Kommande renoveringar

En utredning om byte av värmecentral pågår. Trapphsuet ska renoveras och intresset för säkerhetsdörrar utreds.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder är amorteringsfria och uppgår enligt årsredovisning för 2017 till 3,5 mkr. Detta motsvarar 1120 kr/kvm - snittet på Södermalm är 6000 kr/kvm.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten och ett grundutbud från kabel-tv. Avgifterna höjdes i början av 2018 med 5 %, inga fler planerade avgiftsförändringar finns.

Överlåtelseavgift om 1 138 kr betalas samt pantsättningsavgift om 455 kr per pant betalas av köparen. Månadsavgiften till föreningen betalas kvartalsvis.

Förråd

Förrådsutrymmen ligger i husets källare.

Gemensamma utrymmen

Inom föreningen finns det en mycket trivsam innergård med utemöbler, grillmöjligheter och plats för cyklar. Det finns även bastu samt cykelförråd. Bastuavdelningen har ett stort duschrum samt en liten lounge. Tvättstugan finns tre tvättmaskiner, två torktumlare, torkskåp samt ett torkrum.

Bredband och tv

Basutbud för kabel-TV ingår i avgiften och levereras av Telia. Bredband finns att få från Telia och tecknas separat.

Medlemskap

Juridisk person godkänns inte som medlem i föreningen. Delat ägande godkänns, och den som bor i lägenheten bör äga 50 % av den.

Kontroll

Ovanstående information kontrollerades med årsredovisning från 2017, föreningens hemsida och föreningens ordförande i oktober 2018. Uppgifter som är av särskild vikt för en köpare bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

En stadsdel i ständig utveckling, med närhet till det mesta och bästa som sätter guldkant på tillvaron; grönområden, badplatser, restauranger, barer och shoppingstråk. Kungsholmen och Vasastan i norr, Liljeholmen i söder - bara en tunnelbanestation bort. Här samsas såväl barnfamiljer som trendkänsliga kulturarbetare och rutinerade söderbor. Promenadavstånd till Hornstull med flertalet innerstadsbussar och tunnelbana, liksom det nya Hornhuset, med butiker, apotek, systembolag, mataffär, bageri och mysiga caféer. Här finns förstås också underbart gröna Tanto, med badstrand, båtliv, kolonilotter och lekplatser i anslutning till hemmet.