Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Kocksgatan 36
  [Område] => Södermalm - Sofia
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 30 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 1 777 kr/mån inkl. värme, va & bredband. Fiber snart i fastigheten. )

Kocksgatan 36

BÄSTA LÄGE I SÄMSTA SKICK

TEXT: NYSTED FOTOGRAF: OZZOLAPA

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Robert Heidenfors
Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kocksgatan 36
Område
Södermalm - Sofia
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
1 rum och kök
Area
30 kvm
föreningens information
Avgift
1 777 kr/mån inkl. värme, va & bredband. Fiber snart i fastigheten.

Driftskostnader

El
5 000 kr/år
Försäkring
1 500 kr/år
Total driftskostnad
6 500 kr/år

Arkitekturen

Arkitekt: Thure Bergentz 1942

Kocksgatan 36, Södermannagatan 11, Kvarteret oron 14, uppfördes under åren 1942 – 1943, under funktionalismens storhetstid. En era baserad på modernismens idéer och tekniska landvinningar, med rena fasader och anor från bland annat Bauhausskolan i Tyskland. Svensk funkis brukar dock vara lite mjukare i kanterna. Bakom Kocksgatan 36 står Thure Bergentz, född 1892. Han utbildades vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och kompletterande sedan sina studier vid Konstakademin. Den unge arkitekten fick tidigt en anställning vid Stockholms stads stadsplanekontor, där han senare kom att ta fram stadsplaner för bland annat Traneberg och Västertorp. Utöver detta ligger Bergentz också bakom flertalet byggnader, så som villor i Smedslätten och medborgarhuset i Alvik, liksom en rad flerfamiljshus och bostadshus. Däribland Kocksgatan 36, Kvarteret Oron 14; ett klassiskt bostadshus om 6 våningar, samt en suterrängvåning med butiker och utställningslokal. Lägenheterna, som uteslutande bestod av 1-2 rum och kök, fick en tidstypisk inredning och hade badrum och kök/kokvrå. Köksinredningen bestod då av diskbänk, spis, skafferi och en mängd skåp. Lägenheterna utrustades också med ett stort antal garderober och flertalet hade även balkong. I trapphuset fanns hiss och sopnedkast.

Kocksgatan 36/ Södermannagatan 11, är ett klassiskt funkishus som i mångt och mycket bevarat sitt ursprungliga utseende. Sockeln och butiksvåningens fasad ut mot Södermannagatan är klädd i bruna, keramiska plattor och fasaden ovan, putsad i en gul nyans. Butikslokalernas brunmålade dörr- och fönstersnickerier är i original, liksom fastighetens port, som även den stammar från byggnadsåret. Fasaden pryds av en mängd burspråk, liksom balkonger ut mot Södermannagatan. Det översta våningsplanet är indraget med en längsgående balkong.

FÖRENINGEN

Brf Åsöparken

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Oron 14. Föreningen består av 41 lägenheter och 4 lokaler. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1943 av arkitekt Thure Bergentz.

År föreningen övertog fastigheterna: Registrerades 1942.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är av ww.ullarasmusson.se.

Renovering

Renovering tvättstuga 2017.

Stamspolning 2016.

Renovering av fasad 2013.

Renovering balkonger 2013.

Nya säkerhetsdörrar i föreningen 2008.

Nyinstallation av hiss 2004.

Omläggning av tak 2002.

Stambyte 2000-2001

Elstambyte 1996.

Kommande renoveringar

Renovera fönster, stamspolning, uppfräschning i gemensamma utrymmena. Projektering för kommande installation av värmepump samt uppfräschning av framsidan på huset. Se hela listan i årsredovisningen.

Ekonomi

Långfristiga skulderna uppgick enligt årsredovisning 2020 till cirka 9,7 mkr, vilket ger cirka 6 000 kr/kvm. Föreningen har ca 1 mkr i kassan (årsredovisning 2020). Det finns inga planerade avgiftshöjningar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning sker med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Söderberg & Partners.

Trappstädning

Föreningen anlitar städfirma.

Tvättstuga

Tvättstugan är utrustad med tvättmaskiner, torktumlare och torkrum.

Gemensamma utrymmen

Det finns cykelrum, barnvagnsförvaring och tvättstuga samt ett sammanträdesrum.

Förråd

Till lägenheten hör vindsförråd samt ett mindre källarförråd.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har avtal med Com Hem.

Delat ägande

Föreningen tillåter delat ägande.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du där SoFo börjar, mitt i smeten och nära till allt men lugnt och skönt på en enkelriktad gata. Restauranger och caféer, butiker och gallerior, bio och teatrar, bussar och tunnelbana, allt finns tätt intill. Närmast är det till trevliga Fikabaren, som ligger i samma hus. Nära är det också till mysiga kulturkvarter vid Katarina, Mosebacke och Nytorget, samt till Götgatan och Medborgarplatsen. Kocksgatan fick sitt namn av borgaren Ragvald Kock vars förnamn även namngav en gata, Ragvaldsgatan i närheten av Mariatorget. Kocksgatan har även fått ge namn åt en roman av författaren Ernst Brunner.