Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bondegatan 45
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 0.5 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 46 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 504 kr/mån I avgiften ingår värme, vatten, kabel-TV, gas och bredband (1000 mbit/s). )

Bondegatan 45

VÄLPLANERAD TVÅA I KLASSISKT FUNKISHUS MED FANTASTISK INNEGÅRD

TEXT: BERTHELS FOTO: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Pontus Hederstedt
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bondegatan 45
Område
Södermalm - SoFo
Våning
0.5 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
46 kvm
föreningens information
Avgift
2 504 kr/mån I avgiften ingår värme, vatten, kabel-TV, gas och bredband (1000 mbit/s).

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1929

Huset

Den tidiga funkisfastigheten Ljuset från 1929 tar upp ett helt kvarter mellan Bondegatan, Klippgatan, Borgmästargatan och Åsögatan. Byggnaden är av kulturhistoriskt värde och mycket välbevarad, med en tidstypiskt avskalad fasad, breda fönster och välplanerade lägenheter av mindre storlek. Det enda som inte är sig likt från byggåret är balkongräckena, som byttes ut på 80-talet, och vissa detaljer på fasaden mot Borgargatan.

Ljuset ritades av Sven Wallander, en av HSB:s grundare, och var ett av 1929 års oktoberhus. Så kallade HSB sina nybyggen vid den här tiden, då inflyttning ofta skedde i just oktober. På Wallanders skisser från sent 1920-tal framstår Ljuset som en futuristisk skapelse med långa, skarpa linjer och dramatisk höjdskillnad. Byggnaden är uppförd i 4-5 våningar, mot Åsögatan ytterligare en våning för butiker samt en för förråd och tvättstugor. I kvarteret rymdes ursprungligen hela 257 lägenheter om 1-2 rum och kök samt Konsumbutik, manufakturbutik och damfrisering. Högst upp i huset fanns även en barnkrubba, där man tog emot upp till 30 barn per dag mot en kostnad av 30 öre.

FÖRENINGEN

Brf Ljuset

Antal lägenheter och lokaler

Brf Ljuset är en äkta förening som äger fastigheterna Ljuset 1 och Ljuset 2 belägna på adresserna Klippgatan 14B-K, Bondegatan 45, Borgmästargatan 9 samt Åsögatan 174 och 176. Föreningen upplåter 261 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lägenheter (övernattningslägenheter) och 16 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger på låga 2 757 kr/kvm. Intäkterna från lokalerna uppgår till ca 1,8 mkr/år. Avgiften betalas månadsvis i förskott, det finns inga beslutade avgiftsändringar.

Bredband och TV

Bredband levereras av Ownit (1000/1000 mbit/s). Kabel-tv är installerat och levereras av Com Hem.

Renovering i urval

2020 stamspolning, 2019 energideklaration genomförd, 2018 gårdsrenovering, 2017 OVK genomförd, 2016 utvidgat cykelrum, 2015 stamspolning, 2011-2014 fönsterrenovering och putsning av fasad, 2010 ventilation, stamspolning, renovering av balkonger, omläggning av tak, ombyggnad av vindslokal till lägenheter, 2004 trapphusrenovering, 1996 rör och elstambyte.

Kommande renovering

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig fram till år 2040. Fasaden kommer näst på tur renoveras, men det kommer ske om 5-10 år.

Överlåtelseavgift

Köparen betalar överlåtelseavgift om 1190 kr.

Medlemskap

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande accepteras med 25% som minsta ägarandel. En av ägarna förväntas bo i lägenheten.

Städdagar

Trappstädning sker på entreprenad och gemensamma städdagar anordnas 2 ggr / år, vår och höst.

Gemensamma utrymmen

Den fina innergården är gemensam och under de varma månaderna finns här bord, stolar och grill till förfogande. Det finns även odlingslådor på gården som medlemmar kan nyttja genom att gå med i trädgårdsgruppen. I föreningen finns det tre gästlägenheter i uppgång 9 som de boende kan hyra. Hyran är 150 kr – 350 kr/natt beroende på storlek. Cyklar förvaras i cykelrummet på Bondegatan 47 eller på innergården. Utöver detta finns två miljörum. Det finns sammanlagt fyra tvättstugor i källaren: tre bokningsbara och en drop-in. Tvättstugorna har två tvättmaskiner och en torktumlare var. Det finns även fem torkrum. Tvättstugorna når du från gården.

Försäkring

Husen är fullvärdesförsäkrade via Trygg Hansa. Försäkringens bostadsrättstillägg ingår i avgiften samt ansvarsförsäkring för styrelsen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2020, stadgar från 2020 samt hemsidan och kontakt med styrelsen i september 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Se föreningens hemsida, ljuset.se.

OMRÅDET


Här bor du bara ett kvarter från Vitabergsparken, med grönskande kullar, parkcafé och amfiteater där Parkteatern spelar om somrarna. Nästan lika nära är det till hipstertäta Nytorget och SOFOs populära shoppingstråk, där vintagebutiker trängs med kaffebarer och de senaste stjärnskotten inom svenskt mode. Äter gott gör du till exempel på White Guide-belönade finrestaurangen Nook, populära café Pom & Flora eller italienska kvarterskrogen La Vecchia Signora – alla tre ligger strax utanför dörren. Nere på Renstiernas gatan går flera busslinjer och nästa år börjar förlängningen av Tunnelbanans blåa linje, som kommer få en station vid Stigbergsparken en kort promenad bort.