Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Rutger Fuchsgatan 4, 5 tr
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 5 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 49 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053 [Tomtareal] => [Avgift] => 2 143 kr/mån inkl. värme och vatten )

Rutger Fuchsgatan 4

TOTALRENOVERAD TVÅA NÄRA NYTORGETS PULS OCH ÅRSTAVIKENS LUGN

TEXT: BERTHELS FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Rutger Fuchsgatan 4, 5 tr
Område
Södermalm
Våning
5 av 6, hiss finns
Rum
2 rum
Area
49 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
2 143 kr/mån inkl. värme och vatten

Arkitekturen

Arkitekt: Bocander & Cronvall 1928

Huset

Under 1920-talet uppfördes många mindre lägenheter i Stockholm. Precis som idag var det dyrt att bo i nyproducerade lägenheter och därför föredrog många en mindre men modern våning, framför en större omodern där varmvatten och centralvärme saknades. Kroken 9 är ett fint exempel på ett hus uteslutande inrett med enrumslägenheter av varierande storlek och utförande. Gemensamt för samtliga är dock att de är fina bostäder även med dagens mått mätt. Vid den här tiden byggdes husen hantverksmässigt och det avspeglar sig också i dessa lägenheter som har många fina detaljer. Profilerade lister och foder, stora spröjsade fönster, brädgolv och en generös takhöjd. Den stora, öppna gården bidrar till att även den till trivseln då också gårdslägenheterna får ett fint ljus.

Kroken var ursprungligen ett stort kvarter som klövs i början av 1900-talet då Rutger Fuchsgatan drogs fram likt en diagonal vilket resulterade i två kvarter, Kroken och Metspöet. Bebyggelsen härrör både från 1910- och 1920-talen, förutom ett SBK-komplex anno 1971. Under åren 1928-1929 uppförde byggmästaren C. A. Kihlgren fastigheten Kroken 9 för egen räkning. Arkitekter var Martin Bocander och Albin Cronvall. Kroken 9 består av ett gathus i 6 våningar med hiss och en gårdsflygel i 5 våningar utan hiss. Det är ett klassiskt 1920-talshus, med slätputsad fasad och butiker på bottenvåningen.

Det var först 2004 som fastigheten byggdes om och stambyttes. Lägenheterna fick då moderna våtrum och vinden inreddes till bostadslägenheter. Smärre ombyggnader har naturligtvis gjorts innan dess, till exempel har bottenvåningens butiksentréer och fönsterpartier ersatts med nya i lättmetall. På det stora hela bevarar dock fastigheten det mesta av de ursprungliga detaljerna, till exempel fönster och fasaddekorationer.

FÖRENINGEN

Brf Kroken 9

Föreningen

Föreningen äger fastigheten Kroken 9. Föreningen upplåter 52 lägenheter med bostadsrätt samt tre lägenheter och tre lokaler med hyresrätt och är en äkta förening. Huset ritades av arkitekterna Bocander & Cronvall och uppfördes 1928-29.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Renovering

Huset genomgick en större renovering 2002-2006 med stambyte, dragning av nya elledningar samt renovering av tak, fasad, trapphus och tvättstuga. Under 2016 utfördes ytterligare en trapphusrenovering. Under 2017 utfördes underhållsåtgärder på entréportarna och i trapphus. Då målades det, belysningen sågs över och golven slipades. Säkerhetsdörrar installerades. 2019 fönster renovering mot innergården, ovk.

Kommande renoveringar

Föreningen har upprättat en underhållsplan som sträcker sig 30 år framåt. Fastigheten anses var gott tekniskt skick. Inga större renoveringar är planerade utan endast löpande underhåll.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 17 600 000kr, vilket ger cirka 8 679 kr skuld / boa. Föreningen har 3 lokaler och 3 hyresrätter vilket är både en tillgång och en inkomstkälla. Föreningen har inte beslutade avgiftsförändringar.

Avgifter

I avgiften ingår värme och vatten. Överlåtelseavgift betalas av köparen och ev pantsättkningsavgift.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Gemensamma utrymmen

Till lägenheten hör ett källarförråd. På den gemensamma innergården finns cykelställ och i gatuhuset finns ett grovsoprum med sopsortering. Två tvättstugor finns i föreningen, en för drop-in och en bokningsbar.

Bredband och Kabel-TV

Via Comhem.

Medlemskap

Juridisk person godkänns inte som medlem i föreningen. Minsta godkända ägarandel vid delat ägande är 10 %.

Kontroll

Ovanstående uppgifter kontrollerades med representant för föreningen 2021-02-18. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

För den som uppskattar god mat är läget perfekt och strax utanför husets portar återfinns några av stans bästa kinesiska och indiska restauranger. I grannskapet hittar man också populära krogar såsom Restaurang Bleck, Teatern och Katarina Ölkafé. Runt Årstaviken, ett stenkast söderut, finns det utomhusgym, badplatser samt vacker natur. Kring Nytorget, en kort promenad norrut, myllrar det av butiker, kaféer och barer. Kommunikationerna är utmärkta och Skanstull, bara hundra meter från huset, trafikeras av flera buss- och tunnelbanelinjer.