Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Ploggatan 10
  [Område] => Södermalm - Sofia
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 87 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053 [Tomtareal] => [Avgift] => 4 080 kr/mån inkl värme, vatten och tv )

Ploggatan 10

HÖRNFYRA MED STORT LANTLIGT SÄLLSKAPSKÖK

TEXT: ENGSTRÖM FOTOGRAF: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Ploggatan 10
Område
Södermalm - Sofia
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
4 rum och kök
Area
87 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
4 080 kr/mån inkl värme, vatten och tv

Driftskostnader

El
3 439 kr/år
Försäkring
3 434 kr/år
Total driftskostnad
6 873 kr/år
Drift räknat på
4 personer

Arkitekturen

Arkitekt: Arbetarebostadsfonden 1910

Ploggatan 10 med fastighetsnamnet Järnet 7 har anor från Arbetarebostadsfondens tid i slutet av 1800-talet, då det var vanligt att stiftelser byggde bostäder åt stadens mindre bemedlade. Detta hus stod färdigt 1910 och uppfördes av Stockholms stads fastighetskontor. Inga ritningar finns bevarade, så vi vet inte vem som ritat detta jugendinspirerade hus.  

Fastigheten med fem våningar i sex trapphus i jugendstil är något av en bortglömd oas med sitt rofyllda läge och sitt utförande på östra Södermalm. Den har en elegant fasad med stilenliga jugenddetaljer i en utsmyckad bottenvåning, med bandrits och en avslutande profilerad list. Övergången till övriga fasaden med slätputs är tydlig med ett antal diskreta utsmyckningar, bland annat slätputsade band och avhuggna hörn mot Skåne- och Bondegatan. Husets portar består av bevarade pardörrar med vackert spröjsade glas och ett välvt spröjsat överljus. 

Det är en bostadsfastighet byggd för praktisk funktionalitet, ursprungligen med gott om förråd i källaren, för ved och matvaror. Planlösningen erbjöd mindre lägenheter om 1-2 rum, samtliga med utmärkt disposition med genomgående läge mellan gata och gård. Den planlösningen ser vi än i dag, om än i större lägenheter, liksom också spår av de kakelugnar som förr värmde upp hela fastigheten.

2011 påbörjades arbetet att bygga den grönskande trädgård som idag utgör fastighetens innergård. Den mycket uppskattade trädgården är lika stor som kvarteret och har smidesgrindar till Bondegatan och Skånegatan. I föreningen finns planer om ett gemensamt växthus och förening har sökt och beviljats bygglov för balkonger mot gård. 

FÖRENINGEN

Brf Jernet 7

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Järnet 7. Fastigheten består av 67 bostadsrätter, 7 hyresrätter (359kvm) med adressen Ploggatan 10-20 fördelade på 6 portar. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1905 av Stockholms Stads Fastighetskontor. 

År föreningen övertog fastigheter:

Brf Jernet 7 övertog fastigheten 1999. 

Mark:

Föreningen äger sin egen mark och påverkas inte av höjda tomträttsavgälder. 

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo Sickla AB. 

Renovering

2004 reparerades fasaderna och reparerades taket, vilket även har setts över 2008 och 2012. 2007-2008 byttes stammarna. 2008 byttes elstigar i trapphus. 2008 renoverades hissar. Obs: endast hiss i trapphus 10 och 20. 2010 målades trapphusen om och säkerhetsdörrar installerades till alla lägenheter. 2010 besiktigades alla balkonger. 2011 gjordes gården om. 2013 har en ny dräneringsränna lagts in längsmed hela huset mot innergården. 2013 byttes alla källardörrar från gården ut 2015 drogs fiber in i hela fastigheten. 2015 uppdaterades sophanteringen med bl.a. matavfallshantering. 2015 genomfördes en obligatorisk radonmätning. Resultatet av mätningen visade på värden under eller långt under gränsvärdena för vad som anses skadligt. 2015 genomfördes även en obligatorisk OVK genomgång av hela fastigheten. 2016 Ett till cykeltak + pollare byggs under december på ytan mot Skånegatan. 2017. Mindre renovering av tak (under 2017). 2018–19 balkongprojekt samt renovering av föreningens gemensamma vädringsbalkonger. 2020 renoverades föreningens fönster. 2021 Nya tvättmaskiner och torktumlare installerades i tvättstuga 2.

Kommande renoveringar

Projekt för värmesystem kommer att genomföras under 2022

Ekonomi:

Föreningen har länge haft en stark ekonomi. Enligt årsredovisningen 2020/21 är de långfristiga lånen är ca 8,1 mkr, vilket ger en belåningsgrad på ca 600 kr/kvm. Det finns inget beslut om avgiftshöjningar.

Förråd:

Till lägenheten hör ett källarförråd.

Gemensamma utrymmen:

Föreningens gård är någonting utöver det vanliga, det är en grönskande oas med flertal sittplatser, grill och solplatser med underbar dag och eftermiddagssol. I källaren finns två gemensamma tvättstugor, ett torkrum och ett torkskåp. På gården finns ett miljörum med sortering, barnvagnsförråd rum och flertalet cykelställ.

Bredband och tv:

Fiber är installerat i fastigheten. Föreningen är ansluten till Stockholms Stadsnät och Tele2 (f.d ComHem) för internet och TV-anslutningar.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Delat ägande godkänns. Föreningen kräver att den som ska bo i lägenheten äger minst 50%.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Köparen betalar överlåtelseavgift om ca 2,5% av prisbasbeloppet. Köparen betalar pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet.

Hemsida

Läs gärna mer på föreningens informativa hemsida: https://www.jernet7.se

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från styrelsen (2022-05-17), föreningens stadgar samt årsredovisningen från 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Fastigheten ligger i östra Sofo, här bor du med fantastiskt läge precis vid Vita Bergen och med Nytorget bara en kort bit bort. Nytorget kantas av trivsamma restauranger och caféer med ett myller av folkliv under årets varma månader. Området precis runt knuten har fått etablerat krögar- och kulturliv med många nyöppnade restauranger och gallerier. Här finns också möjligheter till unik shopping i vintage- och inredningsbutiker. Bara ett stenkast bort finns Medborgarplatsen och Götgatans service med tillgång till alla välkända kedjor. Med tvåans buss når du också snabbt Medborgarplatsen, som är den närmaste tunnelbanestationen. Området är perfekt för barnfamiljen med närhet till plaskdamm vid Tengdahlsparken samt hela Vita Bergsparkens grönområden. En utmärkt plats för en sommarpicknick!