Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Yrkesvägen 5
  [Område] => Gamla Enskede
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 58 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 527 kr/mån inkl. värme & vatten (obl. tillägg för bredband +238 kr/mån) )

Yrkesvägen 5

CHARM OCH UTVECKLINGSPOTENTIAL I EN STABIL FÖRENING

TEXT: NYSTED STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Yrkesvägen 5
Område
Gamla Enskede
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
58 kvm
föreningens information
Avgift
2 527 kr/mån inkl. värme & vatten (obl. tillägg för bredband +238 kr/mån)

Allmänt om fastigheten

El
4 911 kr/år
Försäkring
1 722 kr/år
Övrigt
2 644 kr/år
Total driftskostnad
9 277 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Observera att posten "övrigt" avser utgiften för gas.

Arkitekturen

Arkitekt: Thure Bergentz 1925

1920-talet präglas av nordisk klassicism, med strama, enkla ideal. Fasaderna från den här tiden är därför ofta slätputsade eller slammade, för att inte säga sparsamt dekorerade, med till exempel festonger, friser, pilastrar och lisener. Stora Gungan 1-3 består av tre tidstypiska huskroppar som initialt uppfördes i två våningar, med delvis inredd vindsvåning. Husen vilar på en grovt putsad, gråfärgad sockel, med slätputsade fasader i ljusgult och rosa ovanför. Här finns strama portaler i puts och glasade träportar med spröjs i blågröna toner. Fasaderna är uppdelade med lisener och utsmyckade med bland annat festonger och tallrikar. Också gavlarna pryds av lisener med stiliserade kapitäl och fönstren har en slätputsad omfattning. Arkitekt för kvarteret Stora Gungan var Thure Bergentz, som även ritat flera andra 1920-talshus i området.

FÖRENINGEN

Brf Stora Gungan

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Stora Gungan (org. nr 702002-1916) innehar fastigheterna Stora Gungan 1, 2 och 3. De tre bostadshusen uppfördes 1925 och är belägna i Gamla Enskede. Föreningen upplåter 75 st bostadslägenheter till sina medlemmar. Husen värms upp via bergvärme och fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen registrerades 1925 och har innehaft fastigheterna sedan dess.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom ett tomträttsavtal med Stockholms stad, som löper till mars 2025.

Förvaltare

Föreningens ekonomiska och tekniska förvaltning tillgodoses av arbetsgrupper inom föreningen. På så vis hålls kostnaderna nere. Vid större underhåll anlitas entreprenörer. Som medlem kan du ingå i någon av grupperna yttre- och inre underhåll, teknik, trädgård, portvakt, återvinning, information, säkerhet, tvättstugor, lekplats, gemensamhetslokal samt styrelsen.

Renoveringar

1982 - Stambyte.

2005 - Putsning av fasader som fick sin originella färg tillbaka.

2010 - Renovering av elstammar och elcentraler, installation av jordfelsbrytare och 3-fas i alla lägenheter.

2011 - Indragning av fiber. Installation av bergvärme (fjärrvärme finns kvar vid behov).

2017 - Föreningen har sett till att OVK fullföljs av samtliga lägenheter. Omläggning av taket vid Yrkesvägen 13 p.g.a. vattenskada. Besiktning av alla tak för att bedöma framtida underhåll. Installation av självrensande stuprör.

2019 - Takrenovering, renovering av tvättstugor.

Kommande renoveringar

Föreningen eftersträvar en jämn nivå av underhåll och budgeterar för detta. En underhållsplan finns fram till 2032. Under flera år har föreningen legat på samma nivå av underhåll, d.v.s. cirka 250 kr/kvm.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 8,9 mkr och årliga intäkter uppgår till drygt 3,4 mkr, likvida medel uppgår till cirka 4,0 mkr. Föreningen är påtagligt lågt belånad, fastighetsuppgifter från Värderingsdata visar på en sammanlagd bostadsarea om 6,153 kvm. Det ger en belåningsgrad på under 1,500 kr/kvm. Snittet i Enskede uppgår till 6,000 kr/kvm.

Avgifter

Inga uppgifter om avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Städning och städdagar

Gemensamma trädgårdshelger förekommer fyra gånger per år. För trapphusen gäller ett städschema vilket betyder att medlemmarna hjälps åt.

Tvättstuga

Föreningen har 4 st tvättstugor och en av dem finns på Yrkesvägen 5. Den är utrustad med 2 st tvättmaskiner, 1 st torktumlare, 1 st torkskåp, 1 st mangel och 1 st centrifug. I en annan tvättstuga hittar du en större maskin för t.ex. mattor.

Gemensamma utrymmen

Föreningen disponerar över en fin gemensam trädgård med en ovanligt påkostad lekplats och gemensamma sittplatser. På vintern spolas en skridskobana om förutsättningarna finns, med en julgran i mitten och belysning. I källaren till Yrkesvägen 11 finns föreningens gemensamhetslokal för ca 40 personer, kan lånas utan kostnad. Föreningen har en gemensam bastu och en snickarbod på Skolvägen. Cykelställ finns på gården.

Parkering

Föreningen har inga egna p-platser. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Föreningen har Telenor avseende bredband och internet samt telefoni och tv. Föreningen har fiber-anslutning. Detta är en gruppanslutning vilket betyder att en extra avgift för tjänsterna har lags vid sidan om månadsavgiften. Medlem kan själv beställa tilläggstjänster och betalar då själv för dessa.

Övrigt

Föreningen godkänner inte juridiska personer som ägare och nekar även medlemskap till de som förvärvar en bostad i spekulationssyfte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens styrelse samt faktadokument tillgängliga februari 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

1908 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad i Gamla Enskede. Här skulle människor kunna köpa sig ett litet hus med trädgård till samma pris som en lägenhet inne i staden kostade. Området präglas än idag av grönska och trädgårdar och i närheten finns många fina naturområden som Nytorpsgärde, Nackareservatet och det vackra världsarvet Skogskyrkogården. Vill du äta gott finns bland annat kreativa och välrenommerade Gamla Enskede Matbod, Robin Delselius bageri och Matateljén i närområdet. Sandsborgs tunnelbanestation ligger några från din nya adress och det tar bara tio minuter att cykla till Södermalm. I Dalens centrum har du också ett utbud, med gångavstånd till restauranger, caféer och mataffärer. Här finns även ytterligare vardagsförströelse i form av bad, gym och bibliotek i din omedelbara närhet.