Type and press Enter.

Kyrkogårdsvägen 49

LJUS GAVELLÄGENHET I VACKERT 1920-TALSKVARTER

TEXT: MURÈN STYLING: COPPARSTAD FOTO: BOUKARI

Denna bostad är såld

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kyrkogårdsvägen 49
Område
Gamla Enskede
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
59 m²
Avgift
3 322 kr inkl värme, VA bredband

Allmänt om fastigheten

El
5 000 kr/år
Försäkring
2 670 kr/år
Total driftskostnad
7 670 kr/år
Beräknat antal pers
2

Arkitekturen

Arkitekt: Gustaf Pettersson - 1919

Kvarteret Tröskverket ritades av arkitekt Gustaf Pettersson och det uppfördes under åren 1919-1921. Gustaf Pettersson var anställd av Stockholms fastighetskontor, egnahemsavdelningen. Han var en av arkitekterna som formgav bebyggelsen i de tidiga trädgårdsstäderna i Stockholm. Han har ritat ett stort antal byggnader i Enskede, och även i Bromma och Rödabergsområdet, då för SKB.

Brf Tröskverket är en välskött förening med god ekonomi och bra styrelse. Här finns 63 lägenheter. Portaler leder genom huset och välkomnar till en parkliknande innergård som är omsluten av huskroppen och tre vackra äldre villor. På den lugna gården finns stora gräsmattor, träd, buskar och blommor. Det finns en entusiastisk odlingsgrupp som den intresserade kan ansluta sig till och odla i odlingslådor. På gården finns flera sittgrupper, grillar och leksaker till barn. Dessutom finns två cykelparkeringar. Invändigt finns två tvättstugor, två barnvagnsrum och soprum för hushållssopor och matavfall. Stämningen bland grannarna är genuin och kreativ - på gården har det hållits både kräftskiva, skördefest och utomhusbio under björkarna.

FÖRENINGEN

Brf Tröskverket

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Tröskverket (org. nr 769606-3549) innehar en fastighet med ett bostadshus beläget i Enskedalen. Huset uppfördes 1921. Föreningen upplåter 63st lägenheter med bostadsrätt och har 3st hyresrätt samt 1st hyres lokaler. Den byggs nu om till två bostadsrätter.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades och har innehaft fastigheten sedan 2001.

Mark

Föreningen innehas med tomträtt. Avtalet för tomträtten löper till år 2022-12-31.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av MBF (Mälardalens Bostadsrättsförvaltning ek för) Västerås. Teknisk förvaltning sköts av Aseka Hiss & Fastighet AB gällande fastighetsskötsel. ISS svarar för lokalvården. Olsson Städ & Konsult svarar för städning av tvättstugan en gång per månad.

Renoveringar

2016 har man förstärkt källarventil för att sänka tidigare för höga radonvärden. Inga förhöjda värden enl. mätning från 2015 i berörd lägenhet. Föreningen har röstat nej till att förändra föreningens vindar, enl. beslut från mars 2018. Föreningen har tecknat kollektivavtal för bredband till samtliga lägenheter samt förhandlat om avtalet med ComHem. Föreningen har installerat en tvättstugebokning digitalt och skärmar i tvättstugan.

Föreningen har en ny hemsida https://brftroskverket.se/ 2015 Stamrenovering ( se nedan). 2014 OVK. 2013 Filmning och spolning av stammar, inköp och installation av två tvättmaskiner. 2012 Målning av plåttak. Renovering av tvättstugorna. 2011 Installation av nya el-stigar. 2010 Dränering. 2009 Fönsterrenovering (samtliga fönster byttes ut), Renovering och omputsning av fasader. 2004 OVK. 1960 Klassiskt stambyte.

Förtydligande ang stamrenoveringen 2015

Stambesiktningen genomförd och en fysikalisk metod (jonisering) tillämpades för att få bort avlagringar i stammarna. Denna metod har resulterat i ökad livslängd. Några få stammar som bedömdes vara i sämre skick (främst i källarplan) fick bytas ut. Stammarna anses nu vara i gott skick och nästa underhåll planeras om 5-10 år. Något omfattande stambyte är inte aktuellt i nuläget.

Kommande renoveringar:

Föreningen planerar för att renovera trapphusen.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till ca 5 mkr och årliga intäkter uppgår till ca 2,5 mkr. Föreningen totala bostadsyta är 3284kvm. Skuldkvoten per kvadratmeterbostadsyta uppgår till cirka 1522 kr.

Avgifter

Föreningen höjde avgiften 2017 med 3% för att möta ett långsiktigt underhåll. Inga fler avgiftsändringar är kända eller planerade.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Trygg Hansa Försäkring AB med styrelseansvar. Bostadsrättstillägg ingår i föreningen försäkring.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av den tekniska förvaltaren, så det är inget medlemmarna själva behöver sköta. Gemensamma städdagar förekommer en gång per år.

Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga i källarplanet utrustad med två tvättmaskiner och ett torkskåp samt en torktumlare och mangel. Tvättstugorna är belägna på Kyrkogårdsvägen 43 samt Gamla Tyresövägen 308.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstugorna samt cykelställ på gården. Cykel och barnvagnsrum finns i entréplan på Dalgårdsvägen 4 och 8. Fantastiskt fin gemensam gård med fler sittgrupper och grill.

Parkering

Föreningen har inga egna bilplatser. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser.

Bredband och TV

Bredband och kabel-tv levereras av Comhem. Basutbudet för kabel-tv ingår ej i avgiften medans bredband ingår i avgiften.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett vindsförråd.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-05-15. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Enskededalen ger dig lugnet och småskaligheten i omedelbar närhet till staden. Du cyklar till Södermalm på tio minuter. Till tunnelbanan och Dalens centrum är det bara tre minuters promenad. Här finns bland annat en bra Ica-butik, torghandel, bibliotek, gym, simhall, apotek med mera. På andra sidan Nynäsvägen finns flera trevliga små butiker, en mycket bra kvartersrestaurang med uteservering på sommaren och ett populärt bageri och café. Här bor du som med en egen park, men söker du mer än så finns här flera stora grön- och naturområden som Sandsborgskyrkogården, Skogskyrkogården, Nytorpsgärde och Nackareservatet.