Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Kyrkogårdsvägen 49
  [Område] => Gamla Enskede
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 59 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053 [Tomtareal] => [Avgift] => 3 322 kr/mån inkl värme, VA bredband )

Kyrkogårdsvägen 49

LJUS GAVELLÄGENHET I VACKERT 1920-TALSKVARTER

TEXT: MURÈN STYLING: COPPARSTAD FOTO: BOUKARI

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kyrkogårdsvägen 49
Område
Gamla Enskede
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
59 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
3 322 kr/mån inkl värme, VA bredband

Driftskostnader

El
5 000 kr/år
Försäkring
2 670 kr/år
Total driftskostnad
7 670 kr/år
Drift räknat på
2 personer

Arkitekturen

Arkitekt: Gustaf Pettersson - 1919

Kvarteret Tröskverket ritades av arkitekt Gustaf Pettersson och det uppfördes under åren 1919-1921. Gustaf Pettersson var anställd av Stockholms fastighetskontor, egnahemsavdelningen. Han var en av arkitekterna som formgav bebyggelsen i de tidiga trädgårdsstäderna i Stockholm. Han har ritat ett stort antal byggnader i Enskede, och även i Bromma och Rödabergsområdet, då för SKB.

Brf Tröskverket är en välskött förening med god ekonomi och bra styrelse. Här finns 63 lägenheter. Portaler leder genom huset och välkomnar till en parkliknande innergård som är omsluten av huskroppen och tre vackra äldre villor. På den lugna gården finns stora gräsmattor, träd, buskar och blommor. Det finns en entusiastisk odlingsgrupp som den intresserade kan ansluta sig till och odla i odlingslådor. På gården finns flera sittgrupper, grillar och leksaker till barn. Dessutom finns två cykelparkeringar. Invändigt finns två tvättstugor, två barnvagnsrum och soprum för hushållssopor och matavfall. Stämningen bland grannarna är genuin och kreativ - på gården har det hållits både kräftskiva, skördefest och utomhusbio under björkarna.

FÖRENINGEN

Brf Tröskverket

Antal lägenheter och lokaler

Brf Tröskverket (org. nr 769606-3549) innehar fastigheten Tröskverket 1 med ett bostadshus i Enskededalen i Stockholms kommun som stod färdig 1921. Föreningen består av 66 st lägenheter upplåtna med bostadsrätt, 2 st med hyresrätt. Uppvärmning via fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 2001 i samband med att fastigheten renoverades.

Mark

Föreningen äger ej marken, tomträttsavtalet löper till 2022.

Renoveringar

I urval har följande gjorts under åren. 2020 – renovering av bastu, stamspolning med besiktning. 2016 – förstärkt källarventilation. 2015 – stamrenovering (nästa underhåll av stammar planeras i dagsläget om 5-10 år). 2014 – OVK. 2013 – filmning och spolning av stammar, inköp av nya tvättmaskiner. 2012 – målning av plåttak, renovering av tvättstugor. 2011 – nya elstigar. 2010 – dränering. 2009 – fönsterrenovering (byte av fönster), omputsade fasader. 1969 – klassiskt stambyte.

Kommande renoveringar

Trapphusrenoveringen närmar sig slutfasen, inkl. säkerhetsdörrar. Under vecka 17 påbörjas renoveringen av entréportarna.

Ekonomi

Föreningens lån (2019) uppgår till cirka 1,6 mkr vilket ger en mycket låg skuldkvot på ca 470 kr/kvm boyta. Årliga intäkter uppgår till ca 2,6 mkr. Om man bortser från avskrivningar så gör föreningen ett plusresultat likviditetsmässigt, eftersom avskrivningar inte påverkar betalningsförmågan. Föreningen har 6,5 mkr i omsättningstillgångar och det finns ett dolt värde i de kvarvarande hyresrätterna.

Avgifter

Inga planer på avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Tvättstuga

Två tvättstugor, en på Gamla Tyresövägen 306 och en på Kyrkogårdsvägen 43. Dessa är utrustade med 2 st tvättmaskiner, 1 st torktumlare, 1 st torkrum, 1 st mangel.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör inte minst den smått unika gröna innergården till medlemmarnas förfogande. Ett enklare gym finns vid G:a Tyresövägen 306, bastu vid Kyrkogårdsvägen 49 samt två barnvagnsrum. Cykelrum finns i varje port. Gult sophus på gården.

Städning

Man tar hjälp av ett företag med trappstädningen så detta behöver medlemmarna ej ombesörja själva. Gemensamma städdagar förekommer i föreningen.

Parkering

Föreningen har inga egna platser. I övrigt gäller boendeparkeringstaxa 4 i Enskededalen, 500 kr/mån eller 10 kr/timme.

Bredband och TV

Bredband via Com Hem, ett tillägg om 120 kr/mån läggs på månadsavin. Kabel-tv via Com Hem finns men det ingår ej i avgiften.

Annat

Man tillåter delat ägande släkt, förälder, barn. Vindarna används till förråd och det finns ingen majoritet att bygga bostäder där. Inga planer på balkonger, troligen tillåts det inte heller av kulturskyddsskäl.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från föreningens dokument i maj 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Enskededalen ger dig lugnet och småskaligheten i omedelbar närhet till staden. Du cyklar till Södermalm på tio minuter. Till tunnelbanan och Dalens centrum är det bara tre minuters promenad. Här finns bland annat en bra Ica-butik, torghandel, bibliotek, gym, simhall, apotek med mera. På andra sidan Nynäsvägen finns flera trevliga små butiker, en mycket bra kvartersrestaurang med uteservering på sommaren och ett populärt bageri och café. Här bor du som med en egen park, men söker du mer än så finns här flera stora grön- och naturområden som Sandsborgskyrkogården, Skogskyrkogården, Nytorpsgärde och Nackareservatet.