Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Krukmakargatan 2, 4tr
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 61 kvm
faktisk uppmätn [Tomtareal] => [Avgift] => 2 853 kr/mån inkl värme, VA )

Krukmakargatan 2

VACKRA RUM I FIL - SNYGG OCH SMART TREA

TEXT: MURÉN STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAF: BOUKARI

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Krukmakargatan 2, 4tr
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
61 kvm
faktisk uppmätn
Avgift
2 853 kr/mån inkl värme, VA

Driftskostnader

El
2 760 kr/år
Försäkring
2 500 kr/år
Total driftskostnad
5 260 kr/år
Drift räknat på
2 personer

Arkitekturen

Arkitekt: C CEDERSTRÖM 1890

Huset på tomten Mullvaden Första 20 uppfördes under 1889-1890 och ritades av Carl Cederström. Det är ett ståtligt och välbevarat hus med en rikt dekorerad fasad beläget i hörnet av Krukmakargatan och Timmermansgatan. Kvarteret Mullvaden Första lät höra talas om sig på 1970-talet då fyra bostadshus vid Krukmakargatan ockuperades. Ockupanterna avhystes i september 1978 och därefter revs husen. Dock ej Mullvaden Första 20 som klarade sig och ju står kvar än idag. Brf Mullvaden Första 20 är en trevlig förening med boende i olika åldrar. Föreningen har en mycket vacker innergård med en parkliknande historisk miljö med ett tjusigt lusthus. I kvarteret bodde på 1700-talet Emanuel Swedenborg, som lät uppföra en malmgård där, och i dess trädgård ett lusthus. Malmgården förföll sedan och lusthuset flyttades i 1896 till Skansen. Byggnaden på gården är en kopia av den. Lusthuset går att boka (via St Pauls Pappershandel vid Mariatorget). Här kan du ha sittande middag för tio personer och här finns ett litet pentry och wc. På gården finns också en stor fin och välutrustad tvättstuga. Föreningen har också bra förvaring för barnvagnar och cyklar.

FÖRENINGEN

Brf Mullvaden första 20

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Mullvaden Första 20. I fastigheten upplåter föreningen 26 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lägenhet med hyresrätt (50 kvm) och 2 lokaler med hyresrätt (butik och frisör). Den totala boytan uppgår till 1 993 kvm och lokalytan till 215 kvm.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2009.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Valorem Bostadsrättsförvaltning.

Utförda renoveringar

En större ombyggnation och renovering av fastigheten skedde i slutet av 80-talet. Då byttes stammar, elinstallationer, hiss mm. Vindsvåningarna byggdes även till detta år. Värmeväxlare från 2002. 2017 har fastighetens vädringsbalkonger renoverats. Ventilationsrengöring är utförd. 2019 renovering hisskorg, byte tryckstegringspump, ommålning fönster utvändigt plan 3-5 och målning gallergrindar lokaler. 2020 renovering inklusive ommålning trapphus, nya säkerhetsdörrar och installation postboxar.

Kommande renoveringar

Endast löpande fastighetsunderhåll är för närvarande planerat.

Policy för renoveringar i lägenheten

Föreningen vårdar sitt vackra hus och vill att man lämnar in en ansökan vid ombyggnation. Man tillåter inte rivande av bärande väggar och vill ha intyg på kompetens och försäkringar från el- och vvs-entreprenörer.

Ekonomi

Föreningen är en äkta bostadsrättsförening och äger marken där fastigheten står. Föreningen är välskött med långfristiga skulder på 9,96 mkr har en låg belåningsgrad på 4 509 kr/kvm/totalyta. Inga beslutade avgiftsförändringar. Kvarvarande hyresrättslägenhet på 50 kvm är en rejäl dold tillgång (även om den inte är aktuell att sälja för tillfället). Lokal- samt hyresintäkterna uppgick 2019 till ca 552 tkr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Föreningen tar ut en årlig avgift motsvarande 10 % prisbasbelopp för uthyrning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd om ca 4 kvm.

Gemensamma utrymmen

Vacker gård med trädgård med ett lusthus (en kopia av Swedenborgs lusthus som återfinns på Skansen) där man kan ha middag med tio sittande gäster, här finns både pentry och toalett. Lusthuset kan bokas från S:t Pauls pappershandel. På gården finns också en stor och fin tvättstuga. 6 tvättmaskiner, 1 grovtvätt, 3 torktumlare, 3 torkskåp och 2 manglar. I föreningen finns också grovsoprum, två cykelrum samt barnvagnsförråd.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har ett avtal med Comhem som löper fyra år till. Fiber finns dock indraget till fastigheten och målsättningen är att varje lägenhet om några år ska vara ansluten till fibernätet och själva fritt kunna välja leverantör.

Juridisk person/delat

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen, däremot accepteras delat ägande.

Kontroll

Ovanstående information kommer från årsredovisning 2019 samt kontroll med styrelsen den 25 aug 2020.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Här behöver du inte sakna något, området vimlar av trevliga restauranger, caféer och butiker. Några särskilt trevliga som ligger nära är till exempel Bistro Süd, Ichi, Kalf & Hansen, Folkbaren, Paradisets matmarknad, Petrus, Kaffe, Johan & Nyström, Drop Coffee och du har gott om bra hämtmat precis mittemot - sushi, kinamat och indiskt. Timmermansgatan tar dig snabbt upp till Mariaberget och dess fantastiska miljöer och vyer. Kommunikationerna är de allra bästa nära Mariatorgets tunnelbana och Södra station med pendeltåg och flera busslinjer, bland annat buss 4 precis utanför huset.