Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Maria Prästgårdsgata 2 B
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 2 av 2, ej hiss
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 51 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 387 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband och basutbud kabel-tv )

Maria Prästgårdsgata 2 B

HÖGST UPP MED BEVARAD ORIGINALKARAKTÄR

TEXT: PETTERSSON FOTO: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Maria Prästgårdsgata 2 B
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
2 av 2, ej hiss
Rum
3 rum
Area
51 kvm
föreningens information
Avgift
2 387 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband och basutbud kabel-tv

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
1 200 kr/år
Total driftskostnad
4 200 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
2 vuxna, 1 barn

Arkitekturen

Arkitekt: 1859-1878 A Hernström

Bebyggelsen på tomten Småland 8 tillhör de äldre i Stockholm. De äldsta delarna uppfördes redan 1859 - 1860 och under Fredmansgatan finns dessutom källarvalv som mycket väl kan vara från 1700-talet. Byggnaden på Maria Prästgårdsgata 2 stod klar 1878 men stilmässigt så känns det låga tvåvåningshuset mer som en byggnad från mitten av 1800-talet.

Föreningens gård är av många ansedd som en av Södermalms vackraste. De låga husen är byggda i en cirkel som ramar in gården med utemöbler, grillmöjligheter, planteringar och kryddodlingar. Tvättstugan är belägen i ett eget litet hus med två fönster och ingång från gården. Föreningen är välskött med personligt engagemang, grannsämja och låg belåning. Dessutom finns dolda reserver i form av vindsutrymme och två kvarvarande hyresrätter.

FÖRENINGEN

Brf Smålänningen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Småland 8. Föreningen har 52 lägenheter med bostads- och 2 lägenheter med hyresrätt.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1983.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Teknisk förvaltning sköts av Delagott och ekonomisk förvaltning av Agenta Förvaltning AB.

Renovering

1929 gjordes en omfattande renovering och huset fick centralvärme, bad och toalett. 1946 gjordes ytterligare renoveringar. 1974 fick huset nya fönster och moderniserades ytterligare. 1983 bildades Brf Smålänningen. 1991 utfördes VVS-stambyte på de flesta ställen i huset. 1995 byttes elstammar. 1996 renoverades trapphusen och dörrarna. 1997 målades fönsterna och fasaderna putsades om. 1998 installerades ny tvättstuga och gamla tvättstugan såldes och byggdes om till lägenhet. 1999 uppmättes bruksarean i kvm. 2000 byggde föreningen om lokalen efter kakelugnsmakaren till lägenhet som såldes.

2003 köptes nya tvättmaskiner. 2003 såldes lokalen som tidigare varit aladåbfabrik och senare maskinverkstad och byggdes om till lägenhet. 2003 inreglerades värmesystemet och radiatortermostater byttes ut.

2005 lades nytt tätskikt och ytbeläggning på gården. 2006 renoverades källarna, bjälkarna under gården förstärktes underifrån och nya källarförråd byggdes. 2007 startade en brand i en lägenhet på Fredmansgatan 7. Återställandet tog över ett år. Inga personer skadades allvarligt. 2007 byggde föreningen om lokalen, som tidigare hyrdes ut som klädateljé, till två lägenheter som såldes. 2007 byttes fjärrvärmecentralen och expansionskärlet på vinden plomberades. 2007 installerades ett fastighetsnät för bredband. 2008 togs prognosstyrning av SMHI i drift för värmecentralen. 2008 införskaffade Brf Smålänningen en hemsida. 2008 sattes postboxar upp i huvudentrén i slutet av april. 2009 renoverades portarna i huvudentrén, samt porten mot gården på Fredmansgatan 9. 2009 gjordes en översyn och renovering av samtliga fönster på översta planen. 2010 bildades en gårdsgrupp och 4 st nya sittgrupper köptes in till gården. 2010 installerades ny torktumlare i tvättstugan. 2010 gjordes OVK-besiktning av samtliga lägenheter. 2011 sattes snörasskydd upp på taken. 2012 ommålning tak och dränering. 2015 gårds- och entrédörrar.

Förråd

Till lägenheten hör hela tre förråd. Två på vinden precis ovanför lägenheten på ca 6 respektive 1,5 kvm (golvyta, snedtak dvs ej full takhöjd) samt ett i källaren på ca 5 kvm (full takhöjd).

Ekonomi

De långfristiga skulderna för föreningen ligger på cirka 2,5 mkr, (ca 1 995 kr/kvm boyta) långt under snittet för Södermalm. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad inkl. styrelseförsäkring hos Stockholms Stads Brandförsäkringskontor.

Trappstädning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar

En gemensam städdag vår respektive höst.

Gemensamma utrymmen

Vacker gård, tvättstuga och cykelförråd.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Ownit och basutbud kabel-tv via Comhem ingår i avgiften.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Delat ägande godkänns under förutsättning att den som bor i lägenheten äger minst 25 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-004-02, föreningens hemsida och årsredovisning 2017. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i ett riktigt klassiskt söderläge ovanför Mariatorgets puls med kullerstensbelagda gator direkt utanför porten. Det lugna läget på Kvarnberget innebär minimalt med biltrafik samtidigt som du har absolut närhet till Mariatorget, Götgatspuckeln och Medborgarplatsen med allt vad det innebär i form av service och folkliv.