Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Anders Reimers väg 15
  [Område] => Södermalm - Reimersholme
  [Våning] => 6 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 41 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053 [Tomtareal] => [Avgift] => 2 874 kr/mån Inkl Värme, VA, samt kabel-TV )

Anders Reimers väg 15

FUNKIS HÖGST UPP I HUSET MED UTSIKT ÖVER KANALEN!

TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMANSHEM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Anders Reimers väg 15
Område
Södermalm - Reimersholme
Våning
6 av 6, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
41 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
2 874 kr/mån Inkl Värme, VA, samt kabel-TV

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1943

Fastigheten på Anders Reimers väg 15 ritades 1943 av Sven Wallander. Wallander var en av grundarna till HSB och har för dem ritat ett stort antal kända byggnader i Stockholm. Fastigheten är en välbevarad 1940-talsbyggnad som inte har genomgått några större förändringar exteriört sedan byggnadstiden. Fasaden är nyligt renoverad och är tvåfärgad i ljusröd och gulorange puts, medan bottenvåningen är klädd i släthuggen natursten.

Brf Pålsundet är Reimersholmes äldsta bostadsrättsförening, en ytterst välmående sådan med många tillgångar att nyttja för de boende. Här finns två gästlägenheter, festlokal, grillplatser, bastu med relaxavdelning, badbryggor för både sommar- och vinterbad samt en roddbåt. Föreningen har sex tvättstugor, grovsoprum och miljörum. Därtill finns hobbyrum, fotorum och ett motionsrum.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Pålsundet i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Räkenholmen 1, 2, 3, 5, 7, 8, 12 och Kronoljan 1. Föreningen upplåter 438 lägenheter med bostadsrätt samt ett stort antal lokaler, varav 7 kommersiella. Husen ritades av arkitekt Sven Wallander och uppfördes 1942-1945.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen bildades 1942 och har ägt fastigheterna sedan de byggdes.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av HSB.

Renovering

1980-tal: Renovering av fasaden.

1990-tal: Byte av taken på låghusen.

1991-94: Byte av el-stigare och samtliga V/A-stammar i kök och badrum. Balkongerna renoverades också.

1998: Målning av fönster på höghusen.

2003: Målning fönster på låghusen.

2005: Omläggning av taket på höghusen.

2007: OVK-besiktning av ventilationen i höghusen.

2009: Fönsterrenovering med byte till energiglas.

2010: Renovering av fönstren och injustering av värmesystemet. Byte av undercentralen till fjärrvärmen.

2011: OVK-besiktning av ventilationen i låghusen.

2014: Balkong- och fasadrenovering påbörjades för samtliga fastigheter.

2015: Förbättringsåtgärder gällande ventilationssystemet.

2016: Omläggning av taket.

2017: Installation av fibernätverk. Slutförande av balkong- och fasadrenoveringen från 2014.

2018: Byte tvättutrustning i en tvättstuga. Byte bärlina i en hiss.

Kommande renoveringar

Underhållsplan infördes för fastigheterna 2011 och uppdateras årligen. Man har börjat titta på en framtida dränering av låghusen mot gården samt inspektion av fönsterna avsett målningsbehov.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger enligt årsredovisning för 2019 på under 4 000 kr per kvm boyta, vilket amorteras årligen. Snittbelåningen för föreningar inom tullarna ligger på cirka 6 000 kr per kvm boyta.

Avgifter

Inga beslutade ändringar av årsavgiften. Värme, vatten och ett grundutbud för kabel-tv ingår. En obligatorisk kostnad för bredband om 41 kr/mån tillkommer avgiften.

Vid överlåtelse betalas 1163 kr av bostadens köpare och vid pantsättning utgår en avgift om 465 kr per pant.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Det finns sex tvättstugor i föreningen. Cyklar och barnvagnar förvaras i särskilda cykel- och barnvagnsrum i källarplan. Föreningen har två gästlägenheter och en föreningslokal som hyrs ut till medlemmar. Det finns även en bastu med relaxrum, ett gym/motionslokal med pingisbord och träningsutrustning och en roddbåt. Föreningen har tre parkeringsplatser samt en garageplats som hyrs ut genom lottdragning när någon blir ledig. Det finns även mc-platser inomhus. Föreningen har något så ovanligt som en egen roddbåt som kan lånas av de boende. Man har även tillgång till en badbrygga.

Bredband och kabel-tv

Bredband levereras via fiber från Stockholms stadsnät. Samtliga bostäder har 200/200 mbit/s som levereras till en obligatorisk kostnad om 41 kr/mån. Kabel-tv levereras av ComHem och deras bas om ca 15 kanaler ingår i avgiften, därefter kan större paket köpas till.

Medlemskap

För medlemskap i föreningen krävs medlemskap i HSB Stockholm. Ett sådant kostar 500 kr i insats och sedan utgår en mindre årlig avgift.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

När Reimersholme planlades på 1940-talet förkastade stadsplaneraren Fred Forbat Stockholm stads förslag som innehöll ungefär dubbelt så många lägenheter och hus. Han såg till att husen på ön byggdes med ordentligt avstånd och grönska emellan och anpassade dem till terrängen. Landskapsarkitekt Ulla Bodorff såg till att förstärka känslan av en skärgårdsö med bland annat pilträd vid kanalen, grönskande ekbackar och bevarade klipphällar mellan fastigheterna. Området fick stor uppmärksamhet genom en bostadsutställning i samband med invigningen.
Runt ön finns trevliga promenadvägar med vyer mot flera av stadens stadsdelar och inte minst grannön Långholmen. Närheten till vattnet gör sig påmind överallt och förutom de många badplatserna finns både båtklubbar och kanotföreningar i nära anslutning. För de vardagliga inköpen har du både en välsorterad livsmedelsbutik samt en liten tobakshandel. Ön förbinds med Södermalm via Reimersholmsbron och där trafikerar flera busslinjer. Tunnelbanan finns vid Hornstull, precis som all tänkbar service, shopping och ett stort utbud av restauranger och nöjen.