Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Renstiernas gata 20
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 51 + 27 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 571 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband och basutbud kabel-tv )

Renstiernas gata 20

EGET GÅRDSHUS I TRE VÅNINGAR MED TVÅ ELDSTÄDER

TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Renstiernas gata 20
Område
Södermalm - SoFo
Rum
4 rum och kök
Area
51 + 27 kvm
föreningens information
Avgift
3 571 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband och basutbud kabel-tv

Arkitekturen

Arkitekt: Gustaf Detthoff 1911

Bebyggelsen på tomten Båtsmannen Mindre 1 har en inte helt rak historia. Byggnaderna, som ligger i hörnet av Renstiernas gata och Kocksgatan, härstammar till den äldsta delen från 1877, men till största delen från 1911. Då byggdes trevåningshuset från 1870-talet på med två våningar samt att ett nytt hus i fem våningar byggdes. Dessutom uppfördes ett gårdshus innefattandes en tvättstuga och det är där denna lägenhet idag finns. Gårdshuset ritades av arkitekt Ivar Engström medan övrig bebyggelse från 1911 ritades av Gustaf Detthoff. Gårdshuset tjänstgjorde som tvättstuga fram till 1957 då där istället blev kyl- och frysrum. År 2000 byggdes den gamla tvättstugan om till en lägenhet i tre våningar. Bf Renstjärnan U.P.A. upplåter 29 lägenheter och en lokal med bostadsrätt och tre lokaler med hyresrätt i de tre hus som föreningen förvaltar. En av hyresgästerna är matbutiken Cajsa Warg. Till de gemensamma utrymmena i föreningen hör tvättstuga, bastu och cykelförråd. Innergården möbleras sommartid med utemöbler och grill.

FÖRENINGEN

Bf Renstjärnan U.P.A.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Plåten 2 och upplåter 29 lägenheter och 1 lokal med andel i bostadsförening samt har 3 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en s.k. äkta bostadsförening, en av de äldsta i Stockholm, och lyder under lagen om ekonomiska föreningar. Den förvaltas dock i all väsentlighet som en bostadsrättsförening. Kontrollera dock gärna föreningens stadgar för ytterligare information.

Mark/tomträtt

Föreningen äger marken och berörs inte av tomträttsavgäld.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts internt.

Renoveringar

1998 Stambyte. 2010 Samtliga fönster mot Kocksgatan och Renstiernas gata renoverades. 2011 Spolning köksstammar. 2017/2018 Renovering fönster.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastigheter ligger på ca 3,6 mkr vilket ger 1 673 kr/kvm/boyta, en låg belåningsgrad då snittet på Södermalm är cirka 6 000 kr/kvm.

Andrahandsuthyrning

Kräver tillstånd av styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Länsförsäkringar.

Städdagar

Föreningen har ett par gemensamma städdagar två gånger om året.

Gemensamma utrymmen

Till lägenheten hör ett källarförråd. Gemensamhetsutrymme finns i form av bastu, cykelförråd, samlingslokal och tvättstuga. Det finns även en trivsam innergård som sommartid är möblerad med utemöbler och grill.

Bo-/biarea

Entréplan räknas som biarea 27 kvm pga att golvet ligger ett steg ned. De två övre planen är boarea på 51 kvm. Totalarea 78 kvm.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Stockholms Stadnät och basutbud kabel-tv via Comhem ingår i månadsavgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson samt årsredovisning 2017. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du mitt i smeten och nära till allt men lugnt och avskilt. Utanför den lugna innergården har du hela SoFo och Söder på första parkett. Restauranger och caféer, butiker och gallerior, bio och teatrar, bussar och tunnelbana, allt finns tätt intill. I samma hus finns fina matbutiken Cajsa Warg, och ett av alla trevliga caféer du kan bli stammis på ligger precis mittemot, Robin Delselius bageri. Här bor du även nära de vidunderliga vyerna från Stockholms kanske mest berömda utkikspost Fjällgatan, Mosebacke och Katarinakvarteren.