Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Mariatorget 4
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 0 av 5, ej hiss
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 106 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 513 kr/mån inkl värme, vatten och bredband )

Mariatorget 4

SPATIÖS OCH ELEGANT SEKELSKIFTESVÅNING

TEXT: JARL FOTOGRAF: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Mariatorget 4
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
0 av 5, ej hiss
Rum
4 rum och kök
Area
106 kvm
föreningens information
Avgift
4 513 kr/mån inkl värme, vatten och bredband

Driftskostnader

El
5 600 kr/år
Försäkring
4 000 kr/år
Övrigt
3 400 kr/år
Total driftskostnad
13 000 kr/år
Drift räknat på
3 personer

Arkitekturen

Arkitekt: Anders Gustaf Forsberg 1895

Rosendal Mindre 27 ritades av Anders Gustaf Forsberg och byggdes åren 1895-1896 av Johan Wilhelm Lagerstedt för N P Anderssons räkning. År 1898 ägdes dock fastigheten av C Fagerström som titulerade sig godsägare. 1880 öppnade Forsberg eget och blev snabbt en av de mest anlitade arkitekterna under 1800-talets sista decennier. Det stora komplexet på Valhallavägen 98-100 och Östermalmsgatan 63 är två exempel mer påkostade byggnader signerade Forsberg. Han ritade också ett flertal kyrkor, bland annat den katolsk-apostoliska kyrka som tronar i korsningen Odengatan/Birger Jarlsgatan. Totalt ritade Forsberg drygt 120 hus i Stockholms innerstad.

Mariatorget hör till Södermalms elegantaste adresser och Rosendal Mindre 27 är en ståtlig byggnad med en tidstypisk fasad och en synnerligen vacker entré och trapphus. 1880-talets bostadshus hade framförallt uppförts i nyrenässans, något som stegvis kom att ändras under det efterföljande årtiondet. 1890-talet präglades av olika nystilar som blandades friskt och sattes samman till en fantasifull, asymmetrisk och levande arkitektur. Rosendal Mindre 27 har fem våningar, med en tillhörande gårdsflygel med fyra våningar. Fasaden är välbevarad och byggnaden vilar på en naturstenssockel och där ovan finns ett varv med spritputsad rustik. Bottenvåningen och våning ett är i övrigt slätputsad med en lätt rusticering och husets portal är en elegant skapelse i klassicismens tecken med en ståtlig överliggare. På övriga våningar är fasaden grovt spritputsad med slätputsade omfattningar.

Till fastigheten hör en lummig innergård prydd med blommor och annan växtlighet. Här har du tillgång till föreningens gemensamma trädgårdsbord, mattpiskställ och cykelställ. I huset finns även en välutrustad tvättstuga och till lägenheten hör dessutom ett cirka fem kvadratmeter stort förråd.

FÖRENINGEN

Bf Rosendal u.p.a.

Föreningen

Bf Rosendal u.p.a (org. 702001-8086) är en äkta bostadsförening som förvärvade fastigheten Rosendal Mindre 27 redan år 1920. Föreningen består av ett gathus och ett gårdshus med adress Mariatorget 4 samt 4 A, och omfattar 21 lägenheter med bostadsrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningens lån ligger på 2 626 kr per kvm.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Valorem och den tekniska förvaltningen sköts av föreningen i egen regi.

Bredband

Föreningens leverantör av fiberdraget bredband är Stockholm stadsnät, 1000/1000 Mbit/s.

Juridisk person

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 208 kr och en pantsättningsavgift på 483 kr som betalas av köparen.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, cykelrum samt uteplats med flera sittgrupper och fina blomsterarrangemang.

Hiss

Hiss finns ej.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd om ca 6 kvm.

Renoveringar i urval

2020 utbyte av tvättmaskin, 2019 ny entréport, 2018 nytt yttertak gårdshus, byggnation av en lägenhet och en tillbyggnad på gårdshusvinden, 2016 byte av radatiorventiler och knäleder i samtliga lägenheter, 2015 byggnation av balkonger, 2014 manometer installerad på värmecentralen, elinstallationer och nya armaturer samt omlagd el i tvättstuga, 2013 ny torktumlare, nytt expansionskärl, 2012 målning av tvättstuga, 2011 grundförstärkning, 2009 byggnation av två vindslägenheter i gathuset, 2008 ny fjärrvärmecentral, 2005 målning av trapphusen, 2001 stambyte gathus, 1999 stambyte gårdshus.

Planerade renoveringar

2022 fasad- och fönsterrenovering.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Hemsida

www.mariatorget4.com

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument, hemsida samt kontakt med styrelsen i mars 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Det centrala boendet vid Mariatorget ger dig närhet till allt vad Södermalm har att erbjuda. Här finns en uppsjö av trevliga restauranter och caféer, charmiga vintagebutiker och unika små inredningsaffärer. Bara runt hörnet hägrar Hornsgatans puls och du har även nära till vackra Söder Mälarstrand, trendiga Götgatan, myllrande Medborgarplatsen och grönskande Årstaviken. På kort promenadavstånd når du även de bohemiska kvarteren kring Vitabergsparken, med populära Bondegatan och restauranttäta Nytorget. Mariatorget har sin egen tunnelbaneuppgång där du kan ta röda linjen och det finns även flera bussar som passerar strax utanför dörren. Området runt Mariatorget har en varierande arkitektur, men de flesta hus är imponerande sekelskiftesbyggnader, vilket skapar en pampig och vacker livsmiljö.