Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Mariatorget 4
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 0 av 5, ej hiss
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 106 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 513 kr/mån inkl värme, vatten och bredband )

Mariatorget 4

SPATIÖS OCH ELEGANT SEKELSKIFTESVÅNING

TEXT: JARL FOTOGRAF: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Mariatorget 4
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
0 av 5, ej hiss
Rum
4 rum och kök
Area
106 kvm
föreningens information
Avgift
4 513 kr/mån inkl värme, vatten och bredband

Allmänt om fastigheten

El
5 600 kr/år
Försäkring
4 000 kr/år
Övrigt
3 400 kr/år
Total driftskostnad
13 000 kr/år
Drift räknat på
3 personer

Arkitekturen

Arkitekt: Anders Gustaf Forsberg 1895

Rosendal Mindre 27 ritades av Anders Gustaf Forsberg och byggdes åren 1895-1896 av Johan Wilhelm Lagerstedt för N P Anderssons räkning. År 1898 ägdes dock fastigheten av C Fagerström som titulerade sig godsägare. 1880 öppnade Forsberg eget och blev snabbt en av de mest anlitade arkitekterna under 1800-talets sista decennier. Det stora komplexet på Valhallavägen 98-100 och Östermalmsgatan 63 är två exempel mer påkostade byggnader signerade Forsberg. Han ritade också ett flertal kyrkor, bland annat den katolsk-apostoliska kyrka som tronar i korsningen Odengatan/Birger Jarlsgatan. Totalt ritade Forsberg drygt 120 hus i Stockholms innerstad.

Mariatorget hör till Södermalms elegantaste adresser och Rosendal Mindre 27 är en ståtlig byggnad med en tidstypisk fasad och en synnerligen vacker entré och trapphus. 1880-talets bostadshus hade framförallt uppförts i nyrenässans, något som stegvis kom att ändras under det efterföljande årtiondet. 1890-talet präglades av olika nystilar som blandades friskt och sattes samman till en fantasifull, asymmetrisk och levande arkitektur. Rosendal Mindre 27 har fem våningar, med en tillhörande gårdsflygel med fyra våningar. Fasaden är välbevarad och byggnaden vilar på en naturstenssockel och där ovan finns ett varv med spritputsad rustik. Bottenvåningen och våning ett är i övrigt slätputsad med en lätt rusticering och husets portal är en elegant skapelse i klassicismens tecken med en ståtlig överliggare. På övriga våningar är fasaden grovt spritputsad med slätputsade omfattningar.

Till fastigheten hör en lummig innergård prydd med blommor och annan växtlighet. Här har du tillgång till föreningens gemensamma trädgårdsbord, mattpiskställ och cykelställ. I huset finns även en välutrustad tvättstuga och till lägenheten hör dessutom ett cirka fem kvadratmeter stort förråd.

FÖRENINGEN

Bf Rosendal u.p.a.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Rosendal mindre 27. Föreningen består av 20 lägenheter med bostadsrätt. Huset ritades av arkitekten Anders Gustaf Forsberg och uppfördes 1895. Huset byggdes 1896 och består av ett gathus med fem våningar och ett gårdshus med tre våningar. https://www.mariatorget4.com

År föreningen övertog fastigheten

Bostadsföreningen Rosendal u.p.a. bildades 1920. Föreningen är en äkta bostadsförening och lyder under lagen om ekonomisk förening. Den förvaltas dock i all väsentlighet som en bostadsrättsförening.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Valorem.

Renoveringar

1999-2001 - Samtliga va-stammar byttes ut

2005 - Trapphusen renoverades då den kände målaren Per Malméns ursprungliga verk togs fram och restaurerades

2008 - Ny fjärrvärmeundercentral installerades

2011 - Grundförstärkning gjordes

2015 - Balkonger sattes upp

Kommande renoveringar

Föreningen planerar även partiell renovering av husfasaden 2017/2018 samt kartläggning av värmesystem och radiatorer för att kartlägga värmeflödet i huset. Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2006 och sträcker sig fram till 2026. Renoveringen av fasaden blir 2018 (tidigast).

Ekonomi

Föreningen långfristiga skulder uppgick enligt årsredovisning 2017 till ca 5,1 milj kr, dvs ca 2 727 kr/kvm/bostadsrättsyta. Årsavgifterna planeras vara oförändrade närmaste året.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen och beviljas med ett år i taget. Det krävs godtagbara skäl och en mindre avgift utgår vid andrahandsuthyrning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar Stockholm.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Förråd

Källarförråd om ca 5 kvm.

Tvättstuga

Det finns gemensam tvättstuga i källaren.

Gemensamma utrymmen

Fin och grönskande innergård med utemöbler.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv finns via Comhem. Bredband via Stockholms stadsnät ingår i månadsavgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkännes ej.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen samt årsredovisning 2017. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Det centrala boendet vid Mariatorget ger dig närhet till allt vad Södermalm har att erbjuda. Här finns en uppsjö av trevliga restauranter och caféer, charmiga vintagebutiker och unika små inredningsaffärer. Bara runt hörnet hägrar Hornsgatans puls och du har även nära till vackra Söder Mälarstrand, trendiga Götgatan, myllrande Medborgarplatsen och grönskande Årstaviken. På kort promenadavstånd når du även de bohemiska kvarteren kring Vitabergsparken, med populära Bondegatan och restauranttäta Nytorget. Mariatorget har sin egen tunnelbaneuppgång där du kan ta röda linjen och det finns även flera bussar som passerar strax utanför dörren. Området runt Mariatorget har en varierande arkitektur, men de flesta hus är imponerande sekelskiftesbyggnader, vilket skapar en pampig och vacker livsmiljö.